Dobrovolníci ve službě pralesa.

Dobrovolníci ve službě pralesa. Zdroj: Forest.Ink

Pro projetk Bosque Medicinal bylo zakoupeno100 sazenic, které které se stanou součástí reforestace původního pralesa v chráněné oblasti El Paraíso.
Dobrovolníci sdružení a  sazenice wayusy.
Benefiční akce se uskuteční už 20.dubna.
Toto území se tak po několika letech chovu dobytka promění v jílovitou bažinu, kde poroste pouze nepůvodní africká tráva.
5
Fotogalerie

Život pralesa je nová naděje pro celou planetu. Podpořit ho můžete i vy!

Spolek Forest.Ink se svou ekvádorskou sestrou Bosque Medicinal vede projekt, jenž má za cíl prostřednictvím výkupu pozemků, dobrovolnických pobytů, výzkumu a vzdělávání udržovat biodiverzitu deštného pralesa a podporovat udržitelný rozvoj oblasti ekvádorské Amazonie. Do projektu se nyní můžete zapojit i vy.

Díky projektu Bosque Medicinal, který by se dal přeložit jako „Léčivý Les“, můžete být také vy součástí ochrany amazonského pralesa v Ekvádoru. Zachování tohoto jedinečného ekosystému má totiž významný dopad na celou planetu. Spolek usiluje o koupi pozemku, který je z větší části zalesněný a navazuje na téměř stohektarové území, které se mu podařilo zachránit před likvidací.

Dobrovolníci sdružení a sazenice wayusy.Dobrovolníci sdružení a sazenice wayusy.|Forest.Ink

„Farmář a chovatel skotu, sousedící s naší stanicí v ekvádorských horách, je svolný k prodeji pozemku, který jinak vykácí pro rozšíření svého chovu. Toto území se tak po několika letech chovu dobytka promění v jílovitou bažinu, kde poroste pouze nepůvodní africká tráva,“ vysvětluje koordinátor projektu Radim Ondříšek. „Následně se, vlivem změny malého vodního cyklu, zrychlenou erozí a projevy El Niňa, stane z  původního pralesa nevratně  krajina bez zeleně a původního života,“ dodává.

Toto území se tak po několika letech chovu dobytka promění v jílovitou bažinu, kde poroste pouze nepůvodní africká tráva.Toto území se tak po několika letech chovu dobytka promění v jílovitou bažinu, kde poroste pouze nepůvodní africká tráva.|Forest.Ink

Koupí pozemku by byla zajištěna nejen záchrana nejen dalšího kusu regionu, ale také vytvoření takzvané nárazníkové zóny, která by celé území chránila před pytláky a nelegálními těžaři.

„Koupi je možné realizovat pouze v omezeném čase, konkrétně do května 2024,“ doplňuje Ondříšek.

 Kromě finančního daru se dobrovolníci mohou zúčastnit kteréhokoli dobrovolnického pobytu v „El Refugio“, v panenské přírodě ekvádorského deštného pralesa. Více se dozvíte TADY.

V sobotu 20. dubna se navíc uskuteční benefiční akce Darujme pralesu život, jejímž prostřednictvím také můžete sbírku podpořit.  

Benefiční akce se uskuteční už 20.dubna.Benefiční akce se uskuteční už 20.dubna.|Forest.Ink