Lidé a Země

Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Znojemsko
Tuvalu
Kluci z Prahy
Oceánie
Niger
8
Fotogalerie

Samota rajských ostrovů, běh zaniklým královstvím i nigerská křižovatka světů. Březnové číslo LaZ právě vychází!

Pojďte s námi přivítat svátky jara objevováním netradičních míst, která ve vás probudí novou energii. Vypravili jsme se na vzdálené ostrovy v Oceánii s exoticky znějícími jmény. Prozkoumali jsme odlehlé nepálské království, nigerské město Agadez na prahu Sahary, proběhli se Nepálem a prošli Coimbrou. Dozvíte se také, jak vypadá ramadán v Jeruzalémě Evropy nebo jak se slaví Velikonoce v rumunské Konstance.

Nikola Musilová si splnila sen a prozkoumala Oceánii. Ačkoliv je západní souostroví Fidži, které proslavil film Trosečník, plné resortů, poradí vám, jak si tento turistický ráj užít i za pár tisíc korun. O překvapivé situace v jejích reportážích rozhodně nebude nouze.

OceánieOceánie|Lidé a Země

Vydat se stopem po samojských ostrovech možná zní jako bláznivina, ale jen do doby, než ji uskutečníte. Zapomeňte na předsudky o rozvojové zemi, zdejší lidé jsou nadmíru přátelští a klimatizovaným autem vás svezou kamkoli. Třeba i k sobě domů na večeři.

Mnoho cestovatelů mířících na Vanuatu bez váhání zkrátí prohlídku hlavního ostrova Efate kvůli cestě za slavnou sopkou Yasur nebo panenskou, severní částí souostroví. Je to však škoda, protože se tu dokonale vžijete do všedního života místních. Poznáte, že Vanuatu je země, kde se pere v řekách, v hlavním městě pijí dešťovou vodu a místní lidé stále více spoléhají na finanční pomoc z turismu.

Z pohodové Oceánie se přesuneme na náročný etapový Mustang Trail, který vede bývalým královstvím Lo v Nepálu. Pokud máte chuť zažít osmidenní běžecký závod, který se odehrává v nadmořské výšce mezi 3000 a 4300 metry nad mořem, nechte se inspirovat Ondřejem Šimetkou.

MustangMustang|Lidé a Země

Linda Piknerová vás provede nigerským městem Agadez. Již třetím rokem je součástí projektu Expedice Z101, který usiluje o zopakování a rozšíření první cesty Hanzelky a Zikmunda. Tři roky v Africe jí poskytly možnost poznat ji tak, jak si na začátku rozhodně nepředstavovala.

V reportáži Richarda Grégra se přesuneme do portugalské Coimbry a pohoří malebných břidlicových hor.

Zuzana Gogová zjistila, jak probíhá svatý měsíc v Jeruzalémě Evropy. Ramadán v Bosně a Hercegovině je svátek, o kterém se nedočtete v žádném turistickém bedekru. Ten se totiž musí zažít.

Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina|Lidé a Země

Honza Čermák vám představí neobvyklé velikonoční tradice, které se dodržují ve světě, a v rubrice Portrét vyzpovídal Janka Rubeše a Honzu Mikulku. Dvojici reportérů, kteří v současné době patří k největším osobnostem českého internetu. Už léta poukazují jak na nešvary, tak na úžasná místa nejen v Praze.

Magdalena Rojo si připravila malou tokijskou ochutnávku. Jídlo v Japonsku podle ní totiž prozradí hodně o životním stylu obyvatelstva země. O tom, jak mu záleží na čistotě, jak důležitý je smysl pro detail a jednoduchost. Perfekcionisticky připravené pokrmy zaručí strávníkovi intenzivní zážitek.

Na nevšední jihomoravský výlet kolem řeky Dyje a v Podyjí vás vezme Bronislav Jaroš. Znojemsko nejsou jen okurky a víno!

ZnojemskoZnojemsko|Lidé a Země

Se Štěpánem Míškem se vypravíme do Tuvalu. V této maličké zemi uprostřed Tichého oceánu davy turistů rozhodně nečekejte.

A v rubrice Úlety se podíváme do rumunského města Konstanca, kde na vás bude čekat nejdelší antickou mozaikou zdobený chodník na světě, fotogenické secesní kasino nebo Janovský maják.