Czech Press Photo 2023

Czech Press Photo 2023 Zdroj: Lidé a Země

Cena čtenářů časopisu Lidé a Země + 1. místo v kategorii Aktualita (Zemětřesení v Turecku)
Fotografie roku (Výtržnosti u soudu)
1. místo v kategorii Reportáž (Cesta prezidenta Petra Pavla na Hrad)
1. místo v kategorii Každodenní život (Kyjev v noci)
1. místo v kategorii Lidé, o kterých se mluví (Robert Fico se vrací)
10
Fotogalerie

Známe výsledky soutěže Czech Press Photo 2023! Kdo dostal nejvíc bodů od čtenářů LaZ?

Dnes večer byly v pražském Národním muzeu vyhlášeny výsledky 29. ročníku nejprestižnější fotografické soutěže v Česku. Už se stalo tradicí, že o vítězi jedné z cen v rámci Czech Press Photo rozhodují čtenáři časopisu a webu Lidé a Země.

  1. Letošní změnou byl systém hodnocení naší partnerské Ceny čtenářů časopisu Lidé a Země: namísto hlasování pro tři nejlepší snímky jste se mohli vžít do role porotce a do 14. ledna všem fotografiím přidělit body. Nejvyšších hodnot nakonec dosáhl snímek Zemětřesení v Turecku pořízený fotografem Martinem Divíškem z agentury EPA. Na slavnostním ceremoniálu mu čtenářskou cenu předal náš šéfredaktor Honza Čermák. Martin Divíšek zároveň zvítězil v kategorii Aktualita.

Cena čtenářů časopisu Lidé a Země + 1. místo v kategorii Aktualita (Zemětřesení v Turecku)Cena čtenářů časopisu Lidé a Země + 1. místo v kategorii Aktualita (Zemětřesení v Turecku)|Martin Divíšek (EPA)

Vítězná roztržka

Titul Fotografie roku ovšem připadl výjevu z českého prostředí – roztržce u Obvodního soudu pro Prahu 8, kam desítky lidí přišly podpořit obviněné, kteří se zpovídali za své jednání, kdy v době covidové pandemie pronásledovali a obtěžovali šéfa České lékařské komory. Dění u soudu zachytil Roman Vondrouš z ČTK.

Fotografie roku (Výtržnosti u soudu)Fotografie roku (Výtržnosti u soudu)|Roman Vondrouš (ČTK)

Rozhodnutí mezinárodní poroty komentuje její předseda Petr Mlch, s nímž jsme otiskli rozhovor v prosincovém čísle LaZ: „Tato fotografie nevypráví pouze o nás, ačkoliv je na ní vyobrazená česká a slovenská vlajka. Je to naléhavá zpráva o současné době, kdy se neustále stupňuje agresivita a radikální přístup k řešení složitých otázek. Skrytě osvětluje vzestup populismu, který si získává stále větší pozornost. Veřejnost má často jasno ohledně toho, jak by měly být věci uspořádány, a tento trend není omezen pouze na nás, ale zahrnuje celou Evropu. Tyto jevy se stále více projevují a ovlivňují tak naši společnost v celosvětovém měřítku.“

A vhled do zákulisí práce fotografa nabízí autor vítězného snímku Roman Vondrouš: „Fotografovat podobné akce, kde dochází ke konfliktům, osobně nemám rád, ať už se jednalo o tuto událost, nebo o jiné demonstrace, happeningy. Někdy se totiž stane, že se situace vyhrotí a začne mela, jak tomu bylo i v tomto případě. Zpočátku to sice nevypadalo, že se přívrženci obžalovaných do potyčky zapojí, ale to se během pár minut změnilo a došlo k jejich střetu s policií, justiční stráží a následně i s těžkooděnci. Fotoreportérům pak nezbývá nic jiného než být opravdu co nejblíže i s potenciálním rizikem, že schytají nějakou tu ránu. Jen tak však pořídí výmluvné snímky, protože v tom okamžiku je situace krajně nepřehledná a nikdo neví, jak se dál bude vyvíjet. Na pečlivé kompozice není čas a částečně je to i o štěstí, zda stojíte v té správné chvíli na správném místě a podaří se vám zachytit ty nejdůležitější momenty, které o samotném incidentu vypovídají.“

Přehlídka pro veřejnost

Do osmi kategorií 29. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 236 autorů z Česka a ze Slovenska, kteří zaslali více než čtyři tisíce prací. Ty nejlepší si můžete prohlédnout na výstavě Czech Press Photo 2023, která bude k vidění v Nové budově Národního muzea od 1. února do 31. července 2024, a to každý den od 10 do 18 hodin. Představí více než 470 tištěných fotografií a přes 240 snímků na obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Součástí výstavy bude doprovodný program.

Do naší webové fotogalerie jsme zahrnuli alespoň vítězné práce z jednotlivých kategorií, o nichž rozhodla porota, kterou tvořili šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, belgický fotograf Nick Hannes z Panos Pictures, česká fotografka a dokumentaristka Dana Kyndrová, reportážní fotograf agentury EPA Filip Singer a ředitel Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie.

Šance pro mladé

I v letošním ročníku bylo vyhlášeno Czech Photo Junior pro mladé autory ze základních a středních škol, kteří zaslali téměř 1500 fotografií. Vítěz Czech Photo Junior byl vyhlášen 25. ledna na ceremoniálu v Nových Butovicích, kde byla slavnostně otevřena venkovní výstava oceněných snímků před galerií Czech Photo Centre.

VÝSLEDKY CZECH PRESS PHOTO 2023

AKTUALITA

1. místo: Martin Divíšek, EPA / Zemětřesení v Turecku

2. místo: Tomáš Davidov / Nesmírný smutek

3. místo: Roman Vondrouš, ČTK / Výtržnosti u soudu

REPORTÁŽ

1. místo: Lukáš Bíba, Economia, a. s. / Cesta prezidenta Petra Pavla na Hrad

2. místo: Lukáš Kaboň, Deník / Poslední rozloučení s ukrajinským vojákem Mykhailem Reutským

3. místo: Lenka Klicperová / Cena za svobodu

KAŽDODENNÍ ŽIVOT

1. místo: Petr Topič, Mafra, a. s. / Kyjev v noci

2. místo: Pavel Nasadil / Pravoslavné Vánoce, Vadul Raskov, Moldavsko

3. místo: Zdeněk Dvořák / Zabijačka – končící tradice

PORTRÉT

1. místo: Milan Jaroš, Respekt / I my jsme měli zmizet v Rusku

2. místo: Patrik Uhlíř, ČTK / Nikos Armutidis

3. místo: Kevin V. Ton / Ivan Pohorský

LIDÉ, O KTERÝCH SE MLUVÍ

1. místo: Tomáš Benedikovič, Deník N / Robert Fico se vrací

2. místo: Michal Hanko, Volný čas / Rozhodnutí

3. místo: Vít Šimánek, ČTK / Soud s Dominikem Ferim

UMĚNÍ A KULTURA

1. místo: Jan Jirkovský / Alkehol

2. místo: Roman Vondrouš, ČTK / Punkový pohřeb

3. místo: Honza Sakař / Nikl el al.

SPORT

1. místo: Petr David Josek, AP / MS ve fotbale, Katar 2022

2. místo: Petr David Josek, AP / MS v atletice, Budapešť 2023

3. místo: Roman Vondrouš, ČTK / Šampioni na Letné

ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

1. místo: Michal Fanta, HZS ČR / Požáry v Řecku

2. místo: Martin Frouz / Mláďata sojek

3. místo: Martin Divíšek, EPA / Sokolí nemocnice v Kataru

Partnerské ceny

V každoročním hlasování na webu magazínu Lidé a Země letos bodoval Martin Divíšek z agentury EPA se snímkem z tureckého zemětřesení. Novinkou letošního ročníku je cena Českého rozhlasu 1 – Radiožurnál, kterou získala Majda Slámová za sérii Ruský raketový útok na obytný dům v ukrajinském Dnipru. Canon Junior Award pro mladou autorku získala Anna Boháčová z mediálního domu Mafra, a. s., za snímek nepokojů před Národním muzeem. Ocenění Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové získal David Neff z mediálního domu Seznam Zprávy za sérii boxerů na vozíčku. Cenu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) získala Jana Plavec za dokumentování ukrajinských pěstounských rodin. Speciální stipendium ČTK pro mladého autora do 26 let získal Michal Zelinka za snímek z inaugurace nového prezidenta Petra Pavla. Ve spolupráci se společností Samsung byla udělena cena Lukáši Kaboňovi za sérii s názvem Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě.

CZECH PHOTO JUNIOR

Mladší žáci

1. místo: Daniela a Kristýna Tkáčiková / Světlo a teplo pro Ukrajinu

2. místo: Anežka Veselá / Hon na lišku

3. místo: Naomi Čech / Blesky třesky

Starší žáci

1. místo: Antonín Martin Šimáček / fotografie ze souboru „Vidím“

2. místo: Tobiáš Jan Říha / H2O

3. místo: Lucie Žilavá / Sama v dešti

Studenti středních škol

1. místo: Klára Mia Krečmerová / Romská svatba

2. místo: Ondřej Kubík / Petr Pavel v Ostravě

3. místo: Lea Kuklová / Odchod Andreje Babiše po inauguraci Petra Pavla