Pacifická severozápadní stezka

Pacifická severozápadní stezka Zdroj: Diáky

Pacifická severozápadní stezka
Pacifická severozápadní stezka
Pacifická severozápadní stezka
Pacifická severozápadní stezka
Pacifická severozápadní stezka
10
Fotogalerie

Neobjevený klenot mezi dálkovými traily. Další Diáky v Biu Oko se zaměří na Pacifickou severozápadní stezku

Alča Mahlejová a Mája Šnajdrová ze zkušeného cestovatelského dua Aawesome.cz přijdou do pražského kina Bio Oko vyprávět o loňském přechodu amerického Pacific Northwest Trailu (PNT), který se stal jedním z jejich největších dobrodružství. Přednášku, která již dříve získala 1. místo na festivalu Caminos 2023, budou moci diváci zhlédnout v rámci cyklu cestovatelských přednášek Diáky ve čtvrtek 18. ledna.

Pacific Northwest trail (PNT) neboli Pacifická severozápadní stezka je jedna z národních dálkových turistických stezek na severozápadě Spojených států amerických. 2 009 kilometrů dlouhá cesta začíná v Národním parku Glacier na hranici s Kanadou a prochází státy Montana, Idaho a Washington i národními parky Glacier, Severní Kaskády a Olympijským a končí na pobřeží Tichého oceánu. Od prvního celistvého přechodu v roce 1977 se celou trasu kontinuálně bez přerušení podařilo přejít jen dalším asi 300 lidem.

Tenhle trail je výzva, kterou když přijmete, čeká vás víc, než si vůbec můžete přát, a to doslova. Není to žádná procházka pěkně prošlapanou cestičkou, je to příležitost zažít dálkový trail bez davů a s velkou dávkou objevování. Medvědi, požáry, náročnost, nádhery, neznámo, opravdová samota i zajímaví lidé,“ vzpomínají na svůj životní zážitek Alča s Májou. To nejlepší a nejzajímavější z cesty severozápadem teď přijdou prožít znovu na další Diáky.

Alena „Alča“ Mahlejová a Marie „Mája“ Šnajdrová rády chodí pěšky divočinou, nejraději tou, kde jsou medvědi a je slyšet vytí vlků. Mají za sebou už cestu kolem světa i dálkové traily v Patagonii, na Aljašce, PCT a teď i PNT. Společně skládají autorské písně na ukulele, které mají v krosně vždy s sebou, vydaly dvě knihy ze svých cest a přednášejí pro veřejnost. Alča se věnuje tvorbě webů a Mája je freelance ilustrátorka. Společně tvoří cestovatelské duo aawesome.cz. 

Fotografie k přednášce PNT - Neobjevený klenot mezi dálkovými traily si můžete stáhnout zde.


O Diácích

Diáky jsou pravidelný cyklus cestovatelských přednášek v Biu Oko. Přináší životní příběhy poutníků, nomádů, couchsurferů, které spojuje anti-turistický přístup k cestování. Charismatičtí cestovatelé objevují svět novými způsoby. Jejich kroky vedou do neobvyklých míst, kreativních komunit a subkultur. O svých cestách píší knihy, točí filmy, besedují. Snaží se inspirovat druhé.