Český Krumlov je oblíbený mezi českými i zahraničními turisty.

Český Krumlov je oblíbený mezi českými i zahraničními turisty. Zdroj: Shutterstock

Turisté Praha
Romantický Český Krumlov
Zoologická zahrada v Praze je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů
Pražský hrad
5
Fotogalerie

Turistický ruch v Česku je zpátky. Čísla se výrazně zlepšují!

Nejspíš si živě vybavíte atmosféru turisticky exponovaných míst těsně po epidemii koronaviru. Projít se uličkami Českého Krumlova, centrem Prahy nebo třeba parkem na Petřín bylo jako ocitnout se v jiné dimenzi. Bohužel-bohudík jsou tyhle časy pryč. Turisté se vrátili do Česka, a to ve stejné míře, jako tomu bylo před propuknutím covidu.

Podle statistik Českého statistického úřadu a České centrály cestovního ruchu letos poprvé překonaly výsledky hlavní turistické sezony předcovidový rok 2019. Celkem se v českých hotelech, penzionech a kempech ubytovalo letos 7,9 milionu lidí, což je o necelých osm procent více než před rokem.

Nejvíc zahraničních turistů v letošním třetím čtvrtletí pocházelo z Německa (689,6 tisíce). Následovali turisté z Polska (286 tisíc), Slovenska (281 tisíc) a USA (166 tisíc).

Turisté PrahaTuristé Praha|Profimedia

Cizinci utrácejí víc

Podle ředitele České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Františka Reismüllera platí, že Češi cestující po Česku utrácejí v průměru za osobu a den méně než hosté ze zahraničí. Nicméně zatímco Češi cestující po Česku loni utráceli za osobu a den už víc než před pandemií, cizinci naopak méně. „Loni to bylo 1907 korun, v roce 2019 se však jednalo o 2203 korun. Potenciál hostů ze zahraničí pro tuzemskou ekonomiku je tedy víc než zřejmý a my intenzivně pracujeme na tom, abychom je do Česka dostali,“ uvedl.

Ve 3. čtvrtletí 2023 se nejvíc turistů ubytovalo v hlavním městě Praha, bylo jich cca 2,2 milionů. Následoval Jihomoravský kraj s cca 870 tisíci hosty a kraj Jihočeský, v kterém přenocovalo celkem cca 807 tisíc cestovatelů.

Pražský hradPražský hrad|Profimedia

Oblíbené Jižní Čechy

„Regiony, které turisté nejčastěji navštěvují, se příliš nemění. V první pětici nejnavštěvovanějších bývá Praha, Jihomoravský a Jihočeský kraj. Nicméně zatímco u obyvatel Česka ve třetím letošním čtvrtletí bylo regionální pořadí návštěvnosti Jihočeský, Jihomoravský, Královéhradecký, Středočeský, Liberecký kraj a Praha, u cizinců vedlo naše hlavní město a následovaly Jihomoravský, Karlovarský, Jihočeský a Královéhradecký kraj,“ říká vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Janeček. „Větší regionální rozložení cestovatelů je samozřejmě pro Česko prospěšné, pomáhá to s udržitelností cestovního ruchu,“ dodal.

Češi nadále vyvažují ztráty po zahraničních turistech, kterých stále do Česka nejezdí tolik, jako před pandemií. Čísla se však začínají postupně zlepšovat.