Podzimní prázdniny pro celou rodinu.

Podzimní prázdniny pro celou rodinu. Zdroj: shutterstock

Bludiště v parku na zámku Loučeň.
Strašidelná romantika na Bouzově.
Valdštejnská zahrada stojí za návštěvu celoročně.
Výlovy rybníků patří k jihočeské kultuře.
5
Fotogalerie

Zážitky na poslední chvíli: 7 tipů na podzimní prázdniny

Pokud vás čeká prodloužený víkend, ale zatím ještě nevíte, jak a kde ho strávíte, máme pro vás pár tipů, které by vám rozhodování mohly zkrátit, nebo alespoň usnadnit. Sobotní oslavy vzniku republiky budou letos opravdu velkolepé.

Čokoládová prohlídka zámku Loučeň

Romantický zámek, s rozlehlým parkem a labyrintem přenese své návštěvníky do života české šlechtické větve Thurn-Taxis. Během podzimních prázdnin neplatí děti žádné vstupné, a navíc je čeká sladký dárek. Zámkem je provede některý člen knížecí domácnosti, a kromě rodiny Thurn Taxis je seznámí s historií čokolády. Ty nejlepší kousky z Královské čokolády se budou i ochutnávat.

Bludiště v parku na zámku Loučeň.Bludiště v parku na zámku Loučeň.|Shutterstock

Loosovy interiéry v Plzni

Také plzeňské oslavy výročí vzniku republiky budou slibují neotřelé zážitky. Otevřou se mnohá zajímavá místa buď zdarma, nebo za symbolických 28 korun. Právě v sobotu bude možné nahlédnout do dvou interiérů Adolfa Loose, které dosud čekají na renovaci, bytu rodiny Huga Semlera a apartmánu Richarda Hirsche.

V rozlehlém bytě v prvním patře domu podnikatele Semlera se do dnešních dní dochovala jídelna, salon a hudební salon pocházející z období 1931-1932. Právě hudební salonek je prokazatelně Loosovou prací, další dvě místnosti byly vytvořeny v loosovském stylu. Ke konci druhé světové války byl interiér využíván jako pracovna vojenského velitele města Plzně Georga von Majewského, který se zde po kapitulaci v květnu 1945 zastřelil.

V novorenesančním domě Viléma a Marty Hirschových v Plachého ulici 6 sepak  nacházel první Loosem upravovaný byt v Plzni.

Strašidelné prohlídky na Bouzově

Koho lákají tajemné prohlídky při svitu svíček, kořeněné strašidelnými historkami, rozhodně by měl vyrazit na hrad Bouzov. Od čtvrtka do soboty tu budou v pravidelných časech od 17:00 do 19:00 hodin probíhat večerní prohlídky, na které jen tak nezapomenete.

Strašidelná romantika na Bouzově.Strašidelná romantika na Bouzově.|Shutterstock

Jihlava pro všechny

Ať už jste fanoušky dokumentárních filmů nebo ne, Jihlava má během podzimních prázdnin co nabídnout. Zábavný program pro nejmladší návštěvníky a návštěvnice MFDF Ji.hlava se tentokrát zaměří na věci, o kterých se příliš nemluví, jako třeba na práci s vlastními emocemi nebo na péči o sebe a o druhé. Otevřít tabuizovaná témata pomůžou v první řadě workshopy a tvořivé dílny, ale také divadelní představení, minikino, autorská čtení či koncerty pro děti.

Otevřený Senát

Kromě historických prostor Valdštejnského paláce bude v sobotu možné nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor, Jednacího sálu nebo Kolovratského paláce.

Valdštejnská zahrada stojí za návštěvu celoročně.Valdštejnská zahrada stojí za návštěvu celoročně.|Shutterstock

Jihočeské rybářské slavnosti

Od pátku do neděle bude probíhat výlov jihočeského rybníka Munický v Hluboké nad Vltavou a výlov rybníka Bezdrev. V sobotu se na jejich hrázích budou konat tradiční rybářské slavnosti, kde bude možné ochutnat spoustu rybích specialit a užít si bohatý doprovodný program.

Výlovy rybníků patří k jihočeské kultuře.Výlovy rybníků patří k jihočeské kultuře.|Shutterstock

Slavnosti v Josefově

Slavnostní ukončení turistické sezóny v pevnosti Josefov znamená dobové kostýmy, bivakování, manévry i sejmutí pevnostního praporu.