Žižkovo náměstí v Žatci.

Žižkovo náměstí v Žatci. Zdroj: Shutterstock

Zámek Stekník je jednou z nejvýznamnějších rokokových staveb v České republice a nachází se nedaleko města Žatec.
Proslulé žatecké chmelnice.
Jeden z žateckých pivovarů.
Pytle chmele v historickém skladišti v Žatci.
Pivní sud se známým heslem.
6
Fotogalerie

Žatec a krajina žateckého chmele slaví zápis na seznam UNESCO

O sedmnáctý zápis České republiky na seznam světového přírodního a kulturního dědictví se postaralo město Žatec a krajina žateckého chmele. Výbor pro světové dědictví je na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu zahrnul do prestižního seznamu. Jde zároveň o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.

Žatec a krajina žateckého chmele představují svědectví o silné, po sedm staletí živé kulturní tradici pěstování a zpracování chmele. Zapsaná památka se skládá ze dvou částí, které společně ilustrují cyklus pěstování, zpracování a obchodování s nejznámější odrůdou chmele na světě – Žateckým poloraným červeňákem.

První částí jsou venkovské chmelnice a malé vesnice Trnovany a Stekník se stejnojmenným zámkem. Druhou částí zapsané památky je pak historické centrum Žatce a průmyslová čtvrť Pražské předměstí z 19. století. Obě propojené řekou Ohří.

Zámek Stekník je jednou z nejvýznamnějších rokokových staveb v České republice a nachází se nedaleko města Žatec.Zámek Stekník je jednou z nejvýznamnějších rokokových staveb v České republice a nachází se nedaleko města Žatec.|Shutterstock

Neporušená tradice

Žatec o zápis na prestižní seznam usiloval od roku 2007, kdy byl zařazen na indikativní seznam, tedy národní soupis lokalit, které mají celosvětový význam i ambici stát se památkou s nejvyšším významem. „Zápis byl učiněn na druhý pokus poté, co Výbor pro světové dědictví doporučil v roce 2019 nominaci přepracovat a rozšířit o chmelařskou krajinu. Právě tradice žateckého chmele je hlavním důvodem zápisu na Seznam světového dědictví,“ připomněl mediální zástupce města Tomáš Kassal.

Proslulé žatecké chmelnice.Proslulé žatecké chmelnice.|Shutterstock

Nové příležitosti pro město

Zápis přinese městu nové příležitosti pro rozvoj a propagaci. S tímsouvisí i rozvoj infrastruktury a spolupráce s místními živnostníky. 

Město chystá také marketingovou kampaň s cílem přilákat zahraniční turisty, u kterých není povědomí o krajině žateckého chmele tak rozšířené. Na památky a turistické cíle související s žateckým chmelem chce více upozornit i české turisty. V plánu je nové parkoviště v centru města i úprava značení, které návštěvníky dovede k nedávno opraveným památkám. Součástí změn by mělo být i rozšíření dopravních spojů k zajímavostem mimo město.

Pivní sud se známým heslem.Pivní sud se známým heslem.|Shutterstock

Česká stopa ve světě

„Další zápis na UNESCO je pro český turismus obrovský úspěch. Navazuje na loňské vorařství, které rovněž nemá ve světě obdoby. I když jsme, co do metrů čtverečních malá země, co se týče zápisů na Světový seznam kulturního dědictví, jsme světovou velmocí. Patříme mezi země s nejvíc UNESCO památkami na km 2 ,“ uvedl  ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodal: „Žatec se díky UNESCO může stát přirozenou zastávkou zahraničních turistů při cestě z Prahy do Karlových Varů, což výrazně přispěje k rozvoji lokální ekonomiky.“