Velký Bejček si to funí mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm.

Velký Bejček si to funí mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm. Zdroj: ČD

Parní vlak tažený lokomotivou Kremák pojede z Lužné do Nižoboru.
Motoráček Hurvínek z roku 1955.
Každou středu až do 30. srpna vyjíždí nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bam v čele s lokomotivou T435.0 Hektor z Lužné u Rakovníka do Chomutova.
Lokomotivy Bobinka a Elinka.
5
Fotogalerie

Prázdninové jízdy historickými vlaky: pro děti i pamětníky

Vrátit se na okamžik v čase a projet se historickým vláčkem je snem mnoha malých i dospělých cestovatelů. Díky znovu oživlým „mašinkám“ se můžeme vrátit do doby, kdy v čele vlaků supěly parní lokomotivy, cestovalo se na dřevěných lavicích a při výhledech z okýnka hrozilo, že do oka spadne černá saze. Některé parní vlaky vyjedou o tomto víkendu již naposledy.

Z Lužné do Nižboru

Už tento víkend vyjede na delší dobu naposledy parní lokomotiva z Lužné u Rakovníka do Nižboru. Svou jízdu započne v sobotu v 11 hodin a pojede po trase přes Rakovník, Křivoklát, Roztoky u Křivoklátu a Zbečno do Nižboru, kam dorazí ve 12:30. Na cestu zpátky do Lužné se vlak vydá ve 14:45. Cestující si kromě jízdy historickým vlakem mohou naplánovat návštěvu hradu Křivoklát, prohlédnout si památkově chráněný Hamousův statek ve Zbečně, vykoupat se v Berounce nebo navštívit vyhlášenou drážní restauraci v Nižboru. Pro parní lokomotivu 534.0323 to bude poslední jízda před jejím odstavením z provozu.

Parní vlak tažený lokomotivou Kremák pojede z Lužné do Nižoboru.Parní vlak tažený lokomotivou Kremák pojede z Lužné do Nižoboru.|CD

Rožnovské léto

Také pro historický vlak jedoucí mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm bude sobota 5. srpna na delší dobu poslední příležitostí svézt své nadšené cestující. Souprava bude sestavena z historických vozů bývalé 3. třídy a služebního vozu pro přepravu dětských kočárků. V jejím čele pojede parní lokomotiva Velký bejček s číslem 423.041. Přichystány jsou dvě jízdy z Valašského Meziříčí v 9:50 a 13:10. V opačném směru z Rožnova pod Radhoštěm vlak vyjede v 11:12 a 15:34.

V Rožnově pod Radhoštěm si mohou cestující v tento den navíc užít Mezinárodního festival slovenského folkloru v ČR, Jánošíkov dukát.

Velký Bejček si to funí mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm.Velký Bejček si to funí mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm.|ČD

Motoráčkem do Lednice

Naopak motoráček Hurvínek z roku 1955 bude své cestující z Břeclavi do Lednice vozit až do 3. září. Lednický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě. V jeho okolí se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Výletníci mohou navštívit třeba i místní Muzeum hraček.

Motoráček odjíždí z břeclavského nádraží v 9:23, 11:23, 13:11 a 15:11, z Lednice se na zpáteční jízdu vydává v 10:20, 12:20, 14:10 a 16:10. V sobotu 9. září motorový vlak nahradí parní vlak s lokomotivou Skaličák, vozy Rybáky a historický restaurační vůz.

Motoráček Hurvínek z roku 1955.Motoráček Hurvínek z roku 1955.|ČD

Léto na Bechyňce                            

Každou sobotu až do 30. srpna a mimořádně také v neděli 13. srpna vyjedou na naší nejstarší elektrifikované trati, mezi Táborem a Bechyní, historické skvosty. Železniční nadšenci se mohou projet elektromotorovým vozem Elinka, což je nejstarší elektrický železniční vůz u nás, nebo soupravou taženou historickou elektrickou lokomotivou Bobinkou.

U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení Naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. O sobotách 5., 12. a 19. srpna od 9:00 do 15:30 bude v Bechyni navíc otevřena remíza s modelovým kolejištěm.

Kromě projížďky v historických vlacích si mohou cestující užít i kultury. Tento víkend, 4. až 6. srpna se v Táboře uskuteční festival Komedianti v ulicích. Příští víkend, 11. až 13. srpna tu budou probíhat oslavy 700 let od povýšení Bechyně na město.

Lokomotivy Bobinka a Elinka.Lokomotivy Bobinka a Elinka.|ČD