Širvanšáhův palác

Širvanšáhův palác Zdroj: Profimedia.cz

Janar Dag
Plamenné věže
Mešita Bibi-Hejbat
Panenská věž
Chrám ohně
10
Fotogalerie

TOP 10: Baku aneb Co zažít v hlavním městě čarovné země ohně

Ázerbájdžánská metropole je nejníž položeným hlavním městem na světě: nachází se 28 metrů pod úrovní moře. Leží na břehu Kaspického moře a návštěvníci ji vyhledávají pro dokonalý mix moderní architektury a starobylých památek.

Širvanšáhův palác

Počátky výstavby Starého města Baku (Ičeri Šeher) můžeme hledat už v 7. století našeho letopočtu. Dodnes je považováno za centrum ázerbájdžánské architektury a historie. Jeho klenotem je bezpochyby Širvanšáhův palác z 15. století, který je zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Širvanšáh byl titul vládců Širvánu, starobylého regionu Ázerbájdžánu, kteří zemi vládli od poloviny 9. století do počátku 16. století. V palácovém komplexu najdete kromě hlavní budovy hrobky, šáhovu mešitu s minaretem, mauzoleum, starobylou bránu a ruiny lázeňského domu.

Janar Dag

Janar Dag, neboli Hořící hora, je mystický oheň, který nepřetržitě hoří na úbočí kopce na poloostrově Apšeron asi 15 kilometrů od Baku. Když Marco Polo ve 13. století poprvé navštívil Ázerbájdžán, všiml si, že v celém regionu je možné spatřit záhadné plameny. Podle pověstí právě ony hrály velkou roli při zrodu zoroastrismu, náboženství známého ohňovými rituály. Později se však zjistilo, že ohně způsobují velké zásoby zemního plynu v místním podloží. Říká se, že plameny omylem zažehl pastýř.

Plamenné věže

Tyto tři skleněné mrakodrapy byly sice dokončeny teprve v roce 2012, ale jsou už neodmyslitelnou součástí městského panoramatu. Věže stojí na vrcholu kopce s výhledem na staré centrum města a Bakuský záliv a jejich tvar byl inspirován starobylými praktikami uctívání ohně v Ázerbájdžánu. I během dne jsou modře zbarvené reflexní věže působivé, skutečná podívaná nastává ovšem po setmění, kdy se jejich povrch promění v obří displej pro více než 10 000 LED světel, která stavbu zbarvují do barev ohně, vody nebo státní vlajky. V interiérech se nacházejí především kanceláře a byty, ale také pětihvězdičkový hotel Fairmont Baku.

Mešita Bibi-Hejbat

Mešita Bibi-Hejbat je obnovenou verzí mešity původně z 13. století, kterou v roce 1930 poničila sovětská vojska. Zrekonstruována byla na počátku 90. let 20. století poté, co Ázerbájdžán získal nezávislost na SSSR. Ší’itská mešita byla postavena na počest Ukejma Chanuma, potomka proroka Mohameda a je významným poutním místem místních ší’itských muslimů. Vítáni jsou však i nemuslimové. Modlitebna s koberci, nádherné vitráže provedené v šekíjském stylu (vyrobené bez hřebíků a lepidla, kdy do sebe dílky zapadají jako puzzle) jsou hlavními turistickými atrakcemi tohoto místa.

Panenská věž

Panenská věž, kterou najdete v historickém centru Baku, je nejstarší památkou v Ázerbájdžánu. Její stáří se odhaduje na 1000 let a váže se k ní zajímavá pověst. Postavit ji prý nechal bohatý vládce, který se zamiloval do své dcery a požádal ji o ruku. Ta se ho od sňatku snažila odradit, ale muž byl neoblomný. Souhlasila tedy pod podmínkou, že jí budoucí choť postaví dostatečně vysokou věž, z níž bude mít výhled na celé město. Doufala, že si otec během stavby sňatek rozmyslí. I po jejím dokončení však trval na svém, a tak se dívka rozhodla ukončit svůj život skokem z věže. Panenská věž je dodnes jedním z největších ázerbájdžánských národních symbolů a je vyobrazena na zdejší měně i řadě úředních dokumentů.

Chrám ohně

Atešgah, neboli Chrám ohně, je svatostánek zdobený indickými a perskými nápisy, podle nichž se má za to, že jej postavili hinduisté, kteří v Ázerbájdžánu působili během válek mezi Peršany a indickými Mughaly. Chrám pravděpodobně sloužil jako hinduistické, sikhské a zoroastriánské posvátné místo, v němž hořel věčný oheň živený zemním plynem z místního podloží. Pětiúhelníkový komplex s nádvořím obklopeným celami pro mnichy a čtyřbokým oltářem uprostřed byl postaven v průběhu 17. a 18. století. Na konci 19. století byl opuštěn, pravděpodobně kvůli úbytku indického obyvatelstva v oblasti. Přirozený věčný oheň zde uhasl v roce 1969, po téměř sto letech těžby ropy a plynu.

Highland Park

Tento park, který najdete na vrcholu dlouhého a širokého schodiště, je také známý jako Vyhlídkové náměstí, protože prý nabízí ten nejúchvatnější výhled na Kaspické moře a ikonické městské mrakodrapy. Kolem velké vyhlídkové plošiny jsou rozmístěné lavičky a panuje tu mimořádně klidná a pohodová atmosféra. Můžete se posadit, odpočinout si a popovídat si s přátelskými místními obyvateli nebo uspořádat piknik a pozorovat západ slunce kontrastující s osvětlenými budovami.

Centrum Hejdara Alijeva

Baku je městem kontrastu starého a nového, perfektním příkladem je moderní budova Centra Hejdara Alijeva. Neobvyklá stavba je dílem uznávané architektky Zahy Hadid a vyniká zejména oblými tvary a výraznou absencí pravých úhlů. Je pojmenována po bývalém ázerbájdžánském prezidentovi a konají se v ní například výstavy a koncerty.

Muzeum ázerbájdžánských koberců

Najdete tu největší sbírku ázerbájdžánských koberců na světě. Unikátní budova má navíc skutečně tvar koberce, takže ji při procházce městem jen těžko přehlédnete. Tkaní koberců je zásadní součástí zdejší historie a kultury a je také jedním ze symbolů země. Muzeum bylo založeno v roce 1967 a je v něm vystaveno mnoho různých druhů koberců pocházejících z doby od 17. století až do současnosti. Kromě nich jsou tu k vidění i ukázky tradiční keramiky, šperků a výšivek.

Skalní umění v rezervaci Qobustan

Budete-li mít chuť si odpočinout od velkoměsta, vyrazte do Qobustanské archeologické rezervace vzdálené asi hodinu cesty od Baku. Území je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO a nachází se tu přibližně šest tisíc dech beroucích skalních rytin, jejichž stáří se odhaduje na 5000 až 20 000 let. Kresby zobrazují zejména lidské postavy, zvířata, bojové scény, rituální tance, býčí zápasy, lodě s ozbrojenými veslaři či velbloudí karavany a obrazy slunce i hvězd. Jsou fascinujícím obrazem pravěkého života na Kavkaze.