Jeskyně Pindaya

Jeskyně Pindaya Zdroj: Profimedia.cz

Pagoda Šwedagon
Hora Popa
Okolí Hpa-Anu a hora Zwegabin
Chrám Ananda
Mrauk U
10
Fotogalerie

TOP 10: Myanma

Myanma, dříve Barma, je povinnou destinací pro cestovatele, kteří vyhledávají pěkné pláže a buddhistické památky, jichž tu poskrovnu rozhodně nenajdou. Pokud do tohoto státu plánujete cestu a zajímá vás, jaké památky nesmíte minout, inspirujte se naším seznamem.

Pagoda Šwedagon 

Šwedagon, neboli Velká dračí pagoda, je známá jako nejposvátnější místo spojené s buddhismem, protože je v ní uchováván pramen Buddhových vlasů a další náboženské relikvie. Tato 2500 let stará pagoda se nachází na kopci Singuttara v Rangúnu a dosahuje výšky až 99 metrů. Předpokládá se, že ji postavili Monové v období mezi 6. a 10. stoletím našeho letopočtu. Stavba je to vskutku honosná, je pokryta plátkovým zlatem a také 4531 diamanty. Pokud ji budete chtít navštívit, musíte dodržet několik pravidel. Do chrámu smíte vstoupit jen bosí a se zahalenými rameny.

Hora Popa

Hora Popa, vzdálená asi 50 kilometrů od středověkého města Bagan, je významným poutním místem, které přitahuje obrovské množství poutníků a turistů. Na vrcholu této sopky leží klášter Taung Kalat, který je za slunečného dne vidět ze vzdálenosti 60 kilometrů. Při cestě na vrchol potkáte spoustu makaků, ale dejte si na ně pozor! Tito roztomilí místní obyvatelé mohou z dálky vypadat zvědavě a přátelsky, ale pokud jim dáte šanci, ukradnou vše, co jim přijde pod ruku: jídlo, kabelku i fotoaparát! Na úpatí hory najdete několik čajoven a pivních barů, kde se podávají nápoje a jednoduchá myanmenská jídla.

Pláž Ngapali

Ngapali je nejoblíbenější pláží v Myanmě. Nabízí spoustu možností ubytování a restaurací, které vyhovují jakémukoli rozpočtu. Najdete tu nádherné bungalovy, z nichž se otevírají výhledy přímo na pláž a v nichž ochutnáte ty nejlepší mořské plody. Celé dny můžete trávit odpočinkem na pláži nebo u bazénu. A večer nezapomeňte pozorovat západ slunce. V Ngapali jsou navíc během festivalu světel Thadingyut (datum se každý rok mění) všechny pagody osvětlené stovkami svíček a užijete si spoustu ohňostrojů.

Hpa-An

Asi 170 kilometrů východně od města Rangún najdete městečko Hpa-An, kam se vydávají milovníci pěší turistiky kvůli výstupu na horu Zwegabin, na jejímž vrcholu stojí klášter a velká zlatá pagoda. V nedávné minulosti umožňovali v klášteře cizincům nocleh na karimatce mezi mnichy. Tato praxe je však nyní bohužel přísně zakázána. Výlet je velmi náročný, zejména v horku, proto je nejlepší vyrazit brzy ráno. Pokud se vydáte „vyhlídkovou cestou“ ze zahrady Lumbini, počítejte s tím, že výstupem na vrchol strávíte asi tři hodiny. Poté se vydejte kratší, ale strmější cestou dolů. Počítejte však s tím, že se vaše kolena budou několik dní zotavovat. V klášteře nabízí své služby restaurace s vegetariánskými jídly a vodou, kterou budete jistě potřebovat.

Jeskyně Pindaya

Jeskyně Pindaya najdete nedaleko města Pindaya v Šanském státě v Myanmě a jsou známým buddhistickým poutním místem a hlavní turistickou atrakcí. Tyto tři jeskyně se nacházejí na vápencovém hřebeni v oblasti Myelat, ale pouze jedna je přístupná veřejnosti. Tato jeskyně, která je dlouhá asi 150 metrů, obsahuje tisíce Buddhových obrazů různých stylů a z různých období, od počátků dynastie Konbaung až po současnost.

Chrám Ananda

Jedná se o buddhistický chrám založený roku 1105 n. l. za vlády krále Kyansitthy z dynastie Paganů. Je jedním ze čtyř dochovaných chrámů v Baganu. Dispozice stavby má tvar kříže, který nabízí několik teras malé pagody s vrcholem zahaleným zlatou kupolí. Najdete tu sochy čtyř Buddhů, z nichž každý je obrácený jiným směrem. Spojuje v sobě monský a indický architektonický styl, jemuž se přezdívá Westminsterské opatství Barmy.

Mrauk U

Mrauk U (vyslovuje se „mrau-ooo“) je druhým nejznámějším archeologickým nalezištěm v Myanmě, hned po poměrně turisticky rušném Baganu. Je také mnohem obtížnější se k němu dostat, protože se nachází na severu Rakhinského státu. Od 15. do 18. století byl Mrauk U hlavním městem mocného Arakanského království, které často navštěvovali zahraniční obchodníci. Po první anglo-barmské válce v roce 1826 však Britové přesunuli regionální obchodní centrum po řece Kaladan do Sittwe a Mrauk U upadalo. Dnes spočívá jeho kouzlo v izolaci od zbytku země a v tom, že (zatím) spíše narazíte na krávu nebo kozu než na turistu.

Řeka Iravádí

Iravádí nabízí především výletní plavby světové úrovně, ale pro obyvatele Myanmy nese i důležité duchovní poselství. Řeka je pro ně zdrojem naděje. V řece se myjí, pijí z ní vodu, cestují po ní a modlí se k ní. Protéká Myanmou od severu k jihu a kromě toho, že je největším tokem země, je také považována za nejvýznamnější obchodní vodní cestu. Vlévá se do Andamanského moře.

Zlatá skála

Zlatá skála, místními nazývaná také Kaiktijo Zedi, je pagoda, která stojí na vrcholu obrovské skály a vypadá, jako by se chystala spadnout z okraje útesu. Místní věří, že skála, která strmí ve výšce 1100 metrů nad mořem, se na tomto místě drží díky Buddhovu zázraku. Navíc se říká, že v pagodě se je ukryt pramen Buddhových vlasů. Jedná se o velmi důležité poutní místo myanmenských buddhistů.

Klášter Shwenandaw

Tato stavba, známá jako Zlatý palác, se nachází v centrální části Myanmy. Jméno získala díky tomu, že byla kdysi pokryta zlatem, ale to se nyní ukrývá uvnitř. Klášter nechal postavit král Thibaw Min v roce 1878. Je proslulý týkovými řezbami na motivy buddhistických mýtů, které zkrášlují jeho stěny a střechy. Klášter Shwenandaw, postavený v původním barmském architektonickém stylu, je dodnes hlavní původní stavbou královského paláce.