Historický kostel v bývalé antarktické velrybářské stanici Grytviken.

Historický kostel v bývalé antarktické velrybářské stanici Grytviken. Zdroj: Profimedia.cz

První katolický kaplan v McMurdo postavil Kapli Sněhů ve svém volném čase jen za pomocí dobrovolníků.
Pravoslavný kostel Nejsvětější trojice je postaven ze sibiřského cedru a borovice se speciálními výztuhami.
Interiér kostela Nejsvětější trojice.
Kostel Panny Marie Sněžné je vybudován z čistého ledu.
Ani tady se věřící žijící na Antarktidě neohřejí.
7
Fotogalerie

Boží Antarktida: Kostely v království ledu

Říká se, že první stavbou, kterou lidé vybudují na Měsíci poté, co bude dokončena základna, se stane kostel. Extrémní podmínky, ve kterých misionáři a duchovní dokázali kostely stavět, totiž nejsou od těch na Měsíci úplně daleko. Ať už to byly tropické džungle Afriky, rozpálené pouště Austrálie, nebo třeba minusové teploty na vzdálené Antarktidě. I tady bylo od 50. let 20 století postaveno několik kostelů.

Duchovní zázemí

Ačkoli na Antarktidě nežijí trvale žádní lidé, výzkumníci a vědci tráví na základnách měsíce i roky. A aby i jim byla poskytnuta duchovní podpora, stojí kostely právě v jejich blízkosti. V současné době najdeme na jižním pólu zhruba 5,4 milionu čtverečních mil ledu, čtyři tisíce věřících a sedm kostelů, které se starají o jejich duchovní potřeby.

Nejjižnější kaple

Kaple Panny Marie Sněžné byla vybudována z čistého ledu roku 1979 a je nejjižněji položeným místem k uctívání Boha na světě. Leží pouhých 800 km od jižního pólu a slouží těm, kdo žijí na základně Belgrano II. Ačkoli se nachází na Antarktidě, spadá pod římskokatolickou arcidiecézi Bahía Blanca v Buenos Aires v Argentině.

Věčný sníh a věčné slunce

Další kaple, která stojí na naprosto unikátním místě, je Kaple sněhů. Je obrácená na jih, a protože slunce tu nezapadá, tak přímo o půlnoci působivě prosvětluje okno za oltářem.

„Je to pravděpodobně jediné místo na světě, kde o Vánocích během půlnoční mše musíte uvnitř kostela nosit sluneční brýle,“ uvádí meteorolog Robert Mullenax, který pracuje pro NASA a na stanici McMurdo, nedaleko níž kaple stojí, strávil už mnoho Vánoc. Vědecké cesty na Antarktidu totiž obvykle začínají koncem listopadu a trvají do poloviny ledna. „První Vánoce byly hodně těžké, protože děti doma v Texasu byly ještě malé. Útěchu jsem našel právě v kapli,“ doplňuje Mullenax.

Kaple sněhů byla postavena roku 1956 a od té doby se zde pravidelně slouží jak protestantské, tak katolické bohoslužby. Kromě toho umožňuje setkávání jiných náboženství, jako jsou svatí posledních dnů, baháʼí a buddhisté nebo třeba sekulární skupiny anonymních alkoholiků. Původní Kaple sněhů vyhořela v roce 1978 a v roce 1989 byla znovu přestavěna.

Nedávné plány na rekonstrukci stanice McMurdo zahrnují také novou kapli, která má mít však velmi omezenou kapacitu. „Představte si ji asi jako kapli na letišti nebo možná nemocniční, kam se vejdou tak tři lidé,“ vysvětluje Mullenax. I proto se tento katolický vědec připojil k petici za zachování a obnovu současné kaple.

Tenkrát poprvé

Kaple sv. Františka z Assisi, která se nachází při základně Esperanza spravované Argentinou na severním cípu Antarktického poloostrova, byla založena 18. února 1976. Jako první ryze katolická kaple na antarktickém kontinentu poskytuje duchovní podporu obyvatelům a zaměstnancům základny. Stala se součástí několika antarktických milníků, včetně prvního náboženského sňatku, křtu Emilia Palmy, který byl prvním zaznamenaným narozeným dítětem na Antarktidě, a také obřadu prvního svatého přijímání.

Ledové pravoslaví

Kaple sv. Volodymyra, zasvěcená svatému Vladimíru Velikému, je malá ukrajinská pravoslavná kaple, která slouží výzkumné základně Vernadsky na ostrově Galindez na Antarktidě. Kaple, která byla vybudována v roce 2011, má jednoduchou dřevěnou konstrukci a i přes malé rozměry ukrývá ikonu sv. Mikuláše a je velmi bohatě zdobena.

Jedním z nejpropracovanějších kostelů Antarktidy je pak kostel Nejsvětější Trojice na Ostrově krále Jiřího poblíž ruské výzkumné stanice Bellingshausen. Je to nejjižněji položený pravoslavný kostel na světě postavený ze dřeva v tradičním ruském stylu a pojme až 30 věřících.