Srpnové vydání Lidé a Země

Srpnové vydání Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Vybraná témata LaZ 8/2021
Vybraná témata LaZ 8/2021
Vybraná témata LaZ 8/2021
Vybraná témata LaZ 8/2021
Vybraná témata LaZ 8/2021
7
Fotogalerie

Překrásný ostrov, slovenská divočina i vúdú – pestrá mozaika srpnového vydání Lidé a Země je tu!

Pro vaše volné chvíle na pláži, na louce, na cestě nebo doma na gauči jsme i tentokrát přichystali reportáže a zajímavé informace z různých kontinentů.

Za titulní destinaci jsme v srpnu vybrali kout světa, který portugalští námořníci kdysi pojmenovali Ilha Formosa, tedy Překrásný ostrov. Tchaj-wan si mezi západními turisty zatím nezískal takovou popularitu jako jiné části Asie, nad čímž možná budete při čtení dvou reportáží Martina Hájka kroutit hlavou. Nádherné scenérie, exotická kultura, unikátní tradice – to všechno skýtá spoustu příležitostí pro nekonečné množství opojných zážitků. A nemusí se odehrávat jen na „hlavním“ ostrově, ale třeba na Orchidejovém nebo Zeleném.

Do další nepříliš známé oblasti nás zavede neohrožená cestovatelka Jolana Sedláčková. Ze své několikaměsíční cesty autem po Asii nás tentokrát navnadila na ruskou část pohoří Altaj, v níž se mísí svébytná ruská kultura s tradičním světem původních altajských národů. Okouzlí vás směs osobité atmosféry, divokosti a panenské krásy zdejší přírody stejně jako nás?

Evropu zastupuje v srpnovém čísle jižní Francie. Mnozí z vás ji určitě dobře znáte, ale Peter Hupka se do Provensálska, Západních Alp a Okcitánie vydal jen s obyčejnou mapou a vyhýbal se dálnicím. Sebe i nás díky tomu přesvědčil o tom, že za nečekaným dobrodružstvím není potřeba putovat na druhý konec planety, ale můžete ho zažít i na našem rodném kontinentu.

Nicméně i na ten druhý konec zeměkoule vás zavedeme, a to v příběhu Jakuba Freiwalda, který navštívil Nový Zéland už potřetí, a tak si chtěl vychutnat nějakou méně známou oblast Jižního ostrova. Zvolil region Tasman, úrodný kraj s drsnou minulostí, půvabnou přírodou a uvolněnou atmosférou. Snu mnoha cestovatelů se věnujeme i v rubrice Duel, kde jsme proti sobě postavili dva hlavní novozélandské ostrovy. Který je vašemu srdci bližší? Také o tom můžete hlasovat v naší anketě.

Ve své africké sérii pokračuje Tomáš Kubeš, který vzpomíná na nezapomenutelné chvíle v africkém Beninu, kolébce vúdú. Pod tímhle výrazem si asi většina z nás představí krvavé rituály, propichování figurek a filmové zombie. Jenomže ve skutečnosti je všechno jinak, černá magie je jenom jednou z odnoží, která rozhodně nehraje prim. Co je to fetiš a jak rozeznat šamana od šarlatána? I to se dozvíte v reportáži napěchované mystikou.

Afrika je nosným tématem i v případě rozhovoru, který náš šéfredaktor vedl s hercem Martinem Písaříkem, jedním ze dvou protagonistů televizního cestopisného dokumentu Po jedné stopě. Čím podle Martina diváky jejich vyprávění tolik oslovilo? Jak sám putování na motorce prožíval a dočkáme se jeho pokračování?

Nezapomněli jsme ani na chuťové pohárky, které Ivana Grešlíková podráždila v Kyrgyzstánu. Před jeho návštěvou lehce varuje vegany, kteří si v zemi s kuchyní zaměřenou na masožravce na své moc nepřijdou. Na druhou stranu můžete počítat s bezbřehou pohostinností místních a s pokrmy, které znějí, vypadají i chutnají nevšedně.

Myslíme i na ty, kteří se rozhodli letošní léto strávit v bezpečné a jednoduché vzdálenosti od domova.  Osvědčené duo Věra Sychrová – Ludmila Korešová pro vás objevila krásy slovenského národního parku, který neprávem leží ve značném stínu sousedních Vysokých Tater. Pieniny popisují naše autorky jako divoký ráj a jednu z nejkrásnějších oblastí Slovenska s horskými loukami, vápencovými bradly a soutěskami.

Razítko na obálce předznamenává zemi, na niž jsme se zaměřili v rubrice Kompas. Jižní Koreu mnoho cestovatelů využívá především jako přestupní uzel, což je velká škoda. Nejedná se jen o líheň moderních technologií, ale také kraj se spoustou historických zákoutí, kulturních zážitků a přírodních pozoruhodností, které jsou neprávem přehlíženy.

Premiéru jsme v srpnovém vydání umožnili Monice Stejskalové a jejím vzpomínkám na několik dní strávených v turecké Kappadocii. A o životě Češky v Angole vypráví v rubrice Kotva Vladana Gomes Adolfo. 

Po přečtení srpnového čísla se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která pro vás i toto vydání připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek

Stále je k dostání i náš první letošní speciál Evropská města. Najdete v něm netradiční místa a zážitky, tipy na výlety i řadu málo známých zajímavostí, které se vztahují ke třem desítkám měst.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.