Lednové vydání Lidé a Země

Lednové vydání Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Vybraná témata lednového LaZ
Vybraná témata lednového LaZ
Vybraná témata lednového LaZ
Vybraná témata lednového LaZ
Vybraná témata lednového LaZ
6
Fotogalerie

Zamrzlý Bajkal, treky v Kolumbii nebo rajský ostrůvek v Polynésii – nejen tam vás zavedou Lidé a Země v novém kabátu

Zvětšili jsme formát, upravili grafiku, přidali nové rubriky, ale to stěžejní zůstává – autentické reportáže z různých koutů světa. Kam jsme zavítali tentokrát?

Severní Vietnam je jednou z nejoblíbenějších asijských destinací, přesto si ji můžete užít bez turistů. Stačí sednout na motorku a projíždět se mezi vápencovými kopci, rýžovými políčky, čajovými plantážemi a autentickým vesničkami, kde všude potkáte původní půvidní horská etnika. Julius Lukeš Jr. v hlavní reportáži radí, kudy se vydat a co všechno vidět, František Štaud ve fotoreportáži představuje tváře vietnamských hor. Svoji oblíbenou pětici míst pak představuje Milan Chovančík, který zná severní Vietnam možná i líp než vlastní boty.

Kolumbii si řada lidí spojuje s drogovou mafií, ale Pavel Svoboda vás určitě přesvědčí, že je to i ráj pro dobrodruhy, kteří neváhají hodit na záda bágl a vyrazit na výživné treky. Nádherné hory, sopky, ale také termální prameny, historické památky a pohodu u moře – to všechno si vychutnáte v desetistránkové reportáži s nádhernými fotkami. Pavel Svoboda pak také představuje své další jihoamerické srdcovky.

Na Sibiři bývá zima na mnoha nedostupných místech nejrušnějším obdobím v roce. Jízda po zamrzlém Bajkalu či Cestě kostí až na pól chladu – to jsou zážitky, na které se nezapomíná. A Jolana Sedláčková je dokáže podat takovým způsobem, až začne být člověku zima i doma na gauči.

Na zamrzlý Bajkal se s parťákem vydal i Daniel Born a stal se nejmladším člověkem, který nejhlubší jezero světa přešel pěšky. Zvládli to za 16 dní, 6 hodin a 6 minut. V rozhovoru Dan vypráví o tom, co všechno to obnáší, jak se například spí na ledu nebo chodí na záchod a s čím člověk nejvíc bojuje.

Na přelomu ledna a února se v Benátkách obvykle koná tradiční karneval. Loni na něj zavítala Barbora Doleželová a mezi renesančními a barokními maskami zahlédla i kostýmy koronaviru. Nicméně se vypravila především za tajemstvím výroby a významu těch krásných klasických.  Co patří mezi typické karnevalové pokrmy, pak prozradí Markéta Foktová.

Adam Vilkus s přítelkyní Denisou uvízli na polynéském ostrově Samoa podstatně déle, než si původně plánovali. Aspoň měli čas tenhle tropický ráj pořádně poznat včetně všech místních zvyklostí. Jestli vám chybí teplo a pohoda, jejich vzpomínky vám určitě přijdou vhod.

Pokud byste naopak raději vyrazili na běžkách nebo pěšky do zimní přírody, ale Sibiř je přece jen trochu nedostupná, vydejte se ve stopách Jana Hocka, který vás provede šumavskými hvozdy. Dostanete se s ním k zamrzlým horským potokům nebo rysím a vlčím výběhům.

Unikátní reportáž z putování s íránskými nomády Bachtijárí, kteří se každý rok vydávají na dlouho pouť se svými stády, nám poskytla Zuzana Gogová. Jaké jsou jejich tradice, jak tráví celý den na cestě a jak vidí svoji budoucnost? To napoví nejen poutavý text, ale i krásné fotky.

nových rubrikách například porovnáme přístavní města Hamburk a Gdaňsk, představíme nejčistší jezera světa, nalákáme vás na málo známé Belize nebo vysvětlíme, jak se v češtině pracuje s cizokrajnými místopisnými názvy. A také poradíme, jak můžete dostat svoje snímky z Instagramu na stránky časopisu Lidé a Země.

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou.

Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.