Pohled na Berlín z hotelu Park Inn

Pohled na Berlín z hotelu Park Inn Zdroj: Jana Fortuníková

Vyhlídka míří na západ města
Z terasy je možnost si krásně prohlédnout TV věž
Vítězný sloup s osmimetrovou sochou Viktorie
Z centra odsunutého Vítězného sloupu lze spatřit všechny významné památky
Bývalá věž protiletadlové obrany
7
Fotogalerie

Berlín jako na dlani aneb Pár tipů na neotřelé vyhlídky

Existuje příhodnější místo k pozorování německé metropole, než je Berliner Fernsehturm? Ikonická televizní věž sice nabízí pohled na město z výšky dvou set metrů, ale na snímku budov mravenčí velikosti vám bude chybět jedna zásadní pamětihodnost. Ona sama. Nabízíme tři tipy, jak spatřit Berlín z ptačí perspektivy se vším všudy.

Dominanta Alexanderplatzu vyrostla v tehdejší Německé demokratické republice na konci šedesátých let minulého století. Vysílač proslul díky kopuli, ve které se nešťastně odrážely sluneční paprsky do tvaru kříže. Už v době vzniku v ní byla restaurace s otáčivou podlahou. A zůstalo tomu tak dodnes. Luxusní možnost povečeřet s výhledem na zapadající slunce se ale odráží na cenách vstupného šplhajících se ke třiceti eurům. O pár metrů dál přitom stojí nepřehlédnutelná stavba s nenápadnou vyhlídkou, odkud budete mít tři sta šedesát osm metrů vysokou věž jako na dlani.

1. Hotel Park Inn Alexanderplatz

Blízký hotel Park Inn by Radisson ukrývá ve 39. patře veřejnosti přístupnou terasu. Nečekejte přepychový, rozlehlý prostor. Jen několik křesílek, malou nabídku občerstvení a pár zpoplatněných dalekohledů. Stopadesátimetrová vyhlídka míří na západ a dohlédnete z ní až na olympijský stadion. Vstup stojí šest eur a platí se u vchodu na terasu, kde je i bar. V hotelu projděte recepcí a najděte výtah, kterým se vydáte do pětatřicátého podlaží. Další čtyři patra musíte vystoupat po svých, šipky vás pohodlně navedou k cíli.

Letní otevírací doba se pohybuje od pravého poledne do desáté večer. Doporučuji se na vyhlídku vydat v podvečer a pozorovat, jak se stmívající se město, zahalené červánky, mění na večerní neony.

2. Vítězný sloup

Z jedenapadesátimerové výšky se Berlínem můžete kochat ve čtvrti Tiergarten. Prostor blízko místní zoologické zahrady zdobí Vítězný sloup z roku 1873. Původně se tyčil před Říšským sněmem, ale Adolf Hitler se ho rozhodl přemístit mimo centrum. Nyní tak umožňuje zkoumat významné památky ze zajímavého odstupu, který rozhodně není na škodu.

Vstup do pomníku stojí okolí tří eur a v jeho útrobách můžete navštívit muzeum. K dosažení vyhlídkové plošiny je potřeba vystoupat do dvě stě osmdesáti pěti schodů. Ze sloupu odrážejícího výzdobou německé dějiny a jejich mytologii se otevírá pohled zejména na přilehlé parky. K velkým zážitkům z jeho návštěvy rozhodně patří ocitnout se přímo pod osmi metrovou bronzovou sochou Viktorie.

3. Humboldthain Gesundbrunnen

Další vyhlídková památka souvisí výhradně s moderními dějinami. V městské části Gesundbrunnen se za druhé světové války nacházelo jedno z míst, kde stál komplex protiletadlové obrany. V poválečném období byly ohromné věže s úkryty pro civilní obyvatelstvo vyhozeny do povětří.

Severní část jedné z nich se jménem Humboldthain se zachovala a je volně přístupná v rámci parku, uprostřed kterého se tyčí. Kdo by si fotky z neturistické části města přál odvézt doplněné o výklad, může se na věž, nebo spíš do jejího nitra, vyškrábat v rámci komentované prohlídky pořádané Berliner Unterwelten.