Silvestr

Silvestr Zdroj: Profimedia

Ohňostroj v Cannes.
Ohňostroj v Athénách.
Praha sice omezila používání zábavné pyrotechniky, vyhláška ale neplatí na celém území hlavního města a někteří navíc odpalují rachejtle v centru města i přes zákaz
Praha sice omezila používání zábavné pyrotechniky, vyhláška ale neplatí na celém území hlavního města a někteří navíc odpalují rachejtle v centru města i přes zákaz
4
Fotogalerie

Nejkrásnější silvestrovské ohňostroje světa aneb Jak se slavil příchod nového roku?

Podívejte se na nejkrásnější ohňostroje, které rozzářily oblohu v různých koutech světa! Po dvouleté pauze si pořadatelé dali opravdu záležet a jejich krásu si nenechaly ujít miliony lidí.

Historie ohňostrojů sahá až do minulého tisíciletí, kdy jejich původní záměr byl odhánění zlých duchů. Z Číny se pak rozšířily do Evropy. V českých zemích se nejvíce konaly za vlády Rudolfa II. Více o jejich historii naleznete v našem videu:

Video placeholde
Historie novoročních ohňostrojů a ty nejkrásnějších za poslední roky • Videohub

Ačkoli se dnes kolem ohňostrojů hojně diskutuje, zejména co se týče jejich škodlivosti pro zvířata i ovzduší, našlo se hodně měst, která tradici po covidové pauze pojala skutečně velkolepě! Máme pro vás ty nejkrásnější.

Sydney

SilvestrProfimediaTradiční ohňostroj u budovy Opery za miliony dolarů. Trval dlouhých 12 minut a jeho světla rozsvítila nejen Operu, ale i most a přilehlý přístav. Neobešel se ale bez lehčích problémů, které způsobili sami diváci. Jejich množství bylo tak velké, že vznikaly tlačenice a rodiče museli držet děti nad hlavou, aby vyvázly ve zdraví.

 

Londýn

SilvestrProfimediaI v Londýně se ohňostroj konal po covidové pauze. Sám starosta Londýna Sadiq Khan z něj byl nadšený a prohlásil ho za nejlepší v historii. Podle plánu měl odrážet uplynulý rok, včetně úmrtí milované královny Alžběty.

 

Paříž

SilvestrProfimediaV Paříži se na Champs-Élysées sešel víc než milion lidí, aby se pokochali velkou show. Použitá pyrotechnika vážila neuvěřitelných 340 kg, takže šlo o opravdu nevídanou podívanou. O pořádek se v ulicích staralo přes 90 tisíc policistů. Poslední ohňostroj se zde konal v roce 2019, ještě před covidem.

 

Jak se slavilo v Praze?

Ohňostroje navzdory zákazu na Staroměstském náměstí.Blesk:Jiri KotatkoV Praze se žádný oficiální ohňostroj nekonal. Ten poslední byl v roce 2019 a dále měl být nahrazen videomappingem, ze kterého kvůli pandemii sešlo. O světelné efekty ale rozhodně nouze nebyla.

Další fotografie ohňostrojů najdete v naší galerii: