Brighton

Brighton Zdroj: Lenka Požárová

V obchůdku s klobáskami můžete vybírat i ty s marmite, černým pudingem nebo jablky a mátou
Kavárna Sugardough nabízí rozmanité dorty i interiér
Cukrárna Cloud 9 je vyhlášená duhovým dortem. Nechybí ani barvami hýřící cupcakes.
Brighton
The Flour Pot: ochutnejte tu tradiční mrkvový dort nebo banánový chlebíček
9
Fotogalerie

Brighton se špetkou soli aneb Gastronomické toulky populárním pobřežním letoviskem Velké Británie

Pokud někam Angličan rád prchá, pak k moři. Často mu ale stačí sednout na vlak a vystoupit na jihu v letovisku Brighton. Známý je tím, že slunce tu svítí, i když je v Londýně zataženo. A taky svými kulinářskými poklady, v nichž nechybí pořádná dávka nápaditosti a rafinované zrnko soli.

Maličké město prosycené jemným odstínem tyrkysové barvy klidně prochodíte pěšky. Doporučuju ihned odbočit z hlavní ulice a vplout do úzkých postranních uliček zvaných Lanes, ve kterých najdete vše potřebné. Restaurace, bary, kavárny i designové obchůdky se vším možným.

Jste u moře, takže rybám se tu nevyhnete. Fish and Chips, tedy rybu smaženou v pivním těstíčku se silnými hranolky, tu opravdu nepřehlédnete. Dostanete je v dobré restauraci i pouličním stánku. Vyzkoušet je můžete v hospůdce Black Horse, kde je podávají s nerozmačkaným hráškem, dílkem citronu a domácí tatarkou. Zapíjet můžete místními pivy typu ales. Pokud byste chtěli jen něco na polechtání žaludku, běžte tu do krevet obalených v kokosu s chilli majonézou.

Na chuťovku si můžete skočit i do obchůdku Brighton Sausage & Co., specializujícího se na buřty nevídaných příchutí. Nadskočila jsem, když mi zrak přeletěl přes klobásku plněnou vepřovým a marmite. Kdo marmite nezná, vězte, že jde o kvasnicový výtažek s konzistencí tmavého medu. Angličané bez něj nemůžou o snídaních být: slanou lepkavost si mažou na toast s máslem. Také tu mají buřty s jablkem a černým pudinkem. Zhltnout se tu dá rolka z listového těsta s buřtem uvnitř (tzv. sausage roll) a zakoupíte tu i dobré sýry.

Denně čerstvě uloveno

V nejmenší hospůdce v okolí, ve Fisherman’s, můžete začít hodování mušlemi v omáčce z bílého vína, smetany, česneku a fenyklu. Pokračovat můžete salátem s tuňákem, makrelou, kuřetem, slaninou a vejci nebo sendvičem plněným domácími rybími prsty a tatarkou.

O dům dál se nachází další rybí instituce, restaurace English’s, spojená s ústřicovým barem. V místě, kde pojedla Judi Denchová či Charlie Chaplin, jsem ochutnala trio vařených ústřic. Zvlášť ta s tenkými proužky slaniny a worcesterovou omáčkou mě dostala. Pokračovala jsem rybím koláčem, což je v místním provedení hluboká miska s rybím masem (losos a treska) s navrstvenou bramborovou kaší s omáčkou, hráškem a zdobené krevetou a mušlemi. Zajímavý je tu salát z mořských řas a pomeranče!

Pokud máte raději místo škrobených ubrusů moderní interiér, netradiční kuchyni a výhled na moře, zvolte restauraci The Salt Room. Vyladěné tu jsou nejen cihlové zdi s tyrkysovými sedačkami, ale hlavně kuchyně. Začít můžete výběrem z několika druhů ústřic a ochutit si je strouhaným křenem a limetkou nebo kroketami ze sušené tresky podávané s omáčkou z tresčích jiker. Slanost pokrmu zaháním sklenicí Seaside Martini. Drinkem na ledu s domácím ginem z bylinek a vermutu, který tu podávají s ústřicovou skořápkou se stonky slané rostliny z mokřin a řepkovým olejem. Obsah můžete zhltnout nebo vmíchat do drinku. Olej tam skvěle sedí!

Okouzlit se nechte škeblemi s chorizem, kapií a kapary, rybou v hnědém másle s lískovými oříšky, nechybí ani v soli pečený cejn a halibuta tu dělají s pastou miso, karamelizovaným květákem a hlívou ústřičnou.

Ze sladkostí zkuste jejich „chuť mola“ (Taste of the Pier). Přistane před vámi prkénko pro dva se zapíchnutým kornoutkem s rebarborovou zmrzlinou a cukrovou vatou na špejli. Trůní tu i karamela se špetkou uzené soli, želé z mučenky, čokoládový lanýž a horký koblížek s pomerančovým krémem.

Unikátní zmrzliny i božské dorty

Zmrzlina k Brightonu nerozlučně patří. Zajít na ni můžete do netradičně tmavě laděné kavárny Brass Monkey, kde ochutnáte kardamomovou se šafránem a růžovou vodou nebo čokoládový sorbet s kořením masala chai. V Boho Gelato dělají zmrzku z farmářského mléka a s chutěmi si dost vyhrají. Jasně, slaný karamel je tutovka, ale co třeba jahody s bazalkou, pistáciová s růžovými okvětními plátky, pivní s mangem nebo karamelizovaná sójová omáčka s pekanovými ořechy?

Do cukrárny Cloud 9 (v překladu V sedmém nebi) dobrovolně bez dětí nevstoupíte. Působí stejně přeplácaně jako jejich bestsellerový duhový dort s lentilkami. Ovšem pro jednu The Flour Pot: ochutnejte tu tradiční mrkvový dort nebo banánový chlebíček věc se sem strčit nos vyplatí: pro brownie neodolatelné konzistence, které tu mají i s karamelovou náplní. „Kavárno-cukrárno-pekárna“ The Flour Pot se střídmým minimalistickým designem nabízí jak kváskové chleby, kávu z místní pražírny, tak sladkosti. Trhákem je tu tmavý vlhký mrkvový dort. Když si tu dáte banánový chlebíček, otoastují vám ho a podají se soleným máslem. Chutná to božsky. Milá je i cukrárna Sugardough se stěnami zdobenými formičkami na pečení, kde stínítka lamp jsou z bábovkových forem. Z dortů je lákadlem charlotte s jablky a meruňkovou marmeládou.

Na dobrou kávu si skočte do pražírny Coffee at 33, do rodinné kavárny Moksha nebo zamiřte do kavárny Twin Pines, kde si v podzemí budete díky zajímavému interiéru připadat jak v něčím obýváku.

Netradiční chutě

Kromě místní anglické kuchyně ochutnáte v Brightonu přehršli světových chutí. V barevném bistru Curry Leaf Café servírují indická curry a byriani, a škoda by bylo neochutnat mořského vlka marinovaného se skořicí a kokosovým jogurtem pečeného v peci tandoori a fish and chips, které tu smaží v těstíčku s kořením masala.

La Choza je mexické bistro, kde si dáte kromě burritos, quesadilly, kaktusového salátu či smažených tyčinek churros s krémem dulce de leche i výtečné margarity. Třeba limetkovou s mořskou solí, grapefruitovou nebo s krvavým pomerančem a chilli.

Bincho Yakitori servíruje japonské i korejské street food. Malé porce ke sdílení tvoří například kuřecí srdíčka či kuřecí kůže na špízu. Salát z řas doplňuje lososí sašimi a ve slupce pečené sladké brambory potřené máslem s miso položí na lopatky i masožravce. K tomu si dejte místní či japonské pivo. Nenápadné místo s příšerným webem klame zjevem a oblíbené je zejména u místních šéfkuchařů!

Baby bao servíruje tchajwanské pařené knedlíčky, kde jsou náplněmi vepřové s buráky a hoisin omáčkou nebo dýně obalená ve strouhance panko s ananasem a pálivou sriracha omáčkou a koriandrem. Zapíjet můžete pivem z anglických mikropivovarů.

Unikátní je restaurace Silo, která je prvním místem na britských ostrovech s bezodpadovou filozofií. Kuchaři chodí sbírat divoce rostoucí suroviny do přírody a v kuchyni neexistuje koš, neboť zbytky míří do kompostu. Ochutnala jsem tu syrovou makrelu s chřestem v mléku z dýňových semínek a jako dezert mě omráčila čokoládová zmrzlina s karamelem ze sádla.

Opojná tečka

Potřebujete-li doplnit pitný režim, máte v Brightonu spoustu možností. Prozkoumat můžete místní pivní kulturu na zahrádce ve dvoře hospody King and Queen, lemovanou hrázděnými budovami, anebo zahrádku v pubu Black Lion.

Bar The Mesmerist (v překladu Hypnotizér) vás čeká nejlepší espresso martini vašeho života. Ochutnala jsem jich pěknou řádku, a když jsem si všimla, že tu do něj přidávají magickou přísadu, slaný karamel, zbystřila jsem. Na ten zážitek nezapomenu. Hustá pěna, chladivý drink, výtečná nepřeslazená chuť, kde si jazyk hraje s vločkami soli. Parádní je i místní bar, nad nímž visí spousta barevných bambulí, což mile kontrastuje se starším gentlemanem, který tu zrovna v obleku posrkával pivo. Na gin s tonikem si zajděte do baru Colonnade Bar, vystřiženého jako ze starých časů. V nabídce mají třicítku ginů z celé Anglie i dalších zemí. Skvělé G&T mají v již zmíněné restauraci Salt Room, kde můžete sáhnout i po šmrncovním letním koktejlu Botanist Cup z ginu, černého bezu, vanilky, citronu a prosecca.


Dobré vědět

  • Zdejší historické molo milují děti, neboť je tu plno kolotočů i stánků s cukrovou vatou.
  • Od 2. do 4. srpna se ve městě koná festival gayů a leseb Pride, neboť Brighton platí za jejich nekorunovanou metropoli.
  • V okolí města vede nádherný trek přes pobřežní útesy zvaný Seven Sisters Clifs.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: