Eyl (Somálsko)

Eyl (Somálsko) Zdroj: Petr Komers

San´á (Jemen)
Sokotra (Jemen)
Erta Ale (Etiopie)
Harar (Etiopie)
Harar (Etiopie)
6
Fotogalerie

Odlehlé srdcovky Petra Komerse

Nejen Somálsko, ale i země v jeho okolí zažívají nyní války a společenský neklid. Kvůli tomu se některá místa, která zde zmiňuji, v tuto chvíli běžným způsobem navštívit nedají, ale kdyby se situace změnila, stojí rozhodně za pozornost.

1) Eyl (Somálsko)

Místo, které se vymyká představě atraktivní turistické destinace. Pár baráků u bouřlivé pláže, nad nimi skalnaté srázy. V jejich rozeklaném úbočí lze objevit i průrvu k vodopádku. Tady u moře panuje poklid, ani človíčka. Je těžké si představit, že právě zde si druhdy zřídili základnu proslulí somálští piráti, a dokonce zde prý roztáčeli své hýřivé večírky. Zbytek osady je o dva kilometry dál ve vnitrozemí. Tam lze nalézt i stromy a stín. A vedle říčku s průzračnou vodou, v níž se člověk v tom vedru osvěží úplně sám, jako v soukromé lázni. Kdo by do tak odlehlého místa jezdil?

2) San´á (Jemen)

Netuším, nakolik bylo v posledních letech hlavní jemenské město poznamenáno válkou, kterou proti Jemenu vede Saúdská Arábie s podporou Spojených států amerických. Ta válka stála už statisíce životů. Jemen nebyl ovšem nikdy klidný. Nicméně pod svícnem je největší tma, a tak kupodivu právě staré centrum San’á představovalo vždy neuvěřitelně poklidnou oázu. Co víc, vstupem do jeho bran se našinec ocitl v jiném světě, v pohádce situované do dávných časů. Hliněné zdobené domy, úzké uličky plné stánků přetékajících zbožím a poklidní prodavači, kteří nikdy neotravují. V několika domech a u jedné brány se dá vylézt na vyhlídku na malebnou podívanou. Jenomže kdo ví, kdy nastane doba klidu, jež by umožnila návštěvu, a když ne tu, tak alespoň – a hlavně – mír, klid a dostatek těch nejzákladnějších věcí, které místní k životu potřebují?

3) Sokotra (Jemen)

Není-li jemenské pevnině dopřán už dlouhá léta klid, na Sokotru válka nijak zvlášť nezasahuje. Jen řídce obydlený ostrov nabízí spoustu možností k procházkám členitou krajinou, kde člověk většinou nepotká živáčka. Nejvyšší vrch se vypíná až k 1500 m nad mořem. Endemické rostliny podivných tvarů, jako stromový dračinec rumělkový s deštníkovitou korunou nebo tzv. pouštní růže (adénium ztloustlé), přispívají k dojmu, že toto je scenerie jako z jiné planety. Občas nějaké vádí s trochou vody ke koupeli anebo jeskyně. Mořské plody k večeři na krátké centrální uličce v Hádíbú.. A také kilometry panenských pláží, které zatím nezničily hotelové komplexy.

4) Erta Ale (Etiopie)

Z nehostinné Danakilské prolákliny, jež patří k nejníže položeným místům na světě (až 100 metrů pod hladinou moře) a v níž byly naměřeny nejvyšší průměrné teploty na zeměkouli, se zdvihá jedna z pouhých pěti činných sopek na světě, v níž lze pohlédnout přímo do lávového jezera, a to dokonce z děsivé blízkosti. Tento nehostinný kout Etiopie skýtá vpravdě hrozivý, ale fascinující zážitek, na nějž se nezapomíná. Dotek pekla, které nám připomíná, jak malí páni jsme na planetě, v jejíchž útrobách se to doslova vaří.

5) Harar (Etiopie)

Jen kousek od hranice Somalilandu stojí město s pozoruhodnými dějinnými ozvěnami, mezi nimiž nechybí ani vzpomínka na básníka Arthura Rimbauda, jenž zde žil dlouhá léta jako obchodník s kávou a zbraněmi. O pár desítek let předtím však byl Harar městem přístupným pouze muslimům. Na rozdíl od zbytku Etiopie se zde dodnes hlásí většina obyvatel k islámu. Přesto zde kuriózně sídlí i jediný ze čtyř etiopských pivovarů, který vyváží pivo do zahraničí – jeho technická výbava pochází z České republiky a dá se navštívit. Oblast Hararu proslula i jinou neřestí, produkcí čatu, tedy listí káty jedlé, které se nejvíc žvýká právě zde v okolí, v Keni, v Somálsku, a hlavně pak v Jemenu. Poblíž města se nachází i známé čatové tržiště v Awodeji. Ke kuriozitám patří večerní krmení hyen za městskými branami, jež si odvážnější mohou osobně vyzkoušet. Tyto pozoruhodnosti by však neměly zastínit půvab samotného starého města s řadou historických budov, včetně guvernérského paláce rasa Makonena, otce posledního etiopského císaře Haile Selassieho.