Mexická lucha libre aneb Tajemství masky

Mexická lucha libre aneb Tajemství masky Zdroj: Jan Sochor

Mexická lucha libre aneb Tajemství masky

Zápasnická maska je klíčem k pochopení lucha libre. Maska je mysterium. Nevíme, kdo se za ní skrývá, nevidíme tvář, vyvolává v nás nejistotu. Maska totiž dělá z obyčejného bojového sportu souboj s tajemstvím.

Užívání masek (máscaras) v lucha libre je často spojováno s mexickou historií, především pak s bojovnými kulturami Aztéků a Mayů. Ačkoli design současných masek hledá v těchto kulturách inspiraci, rozšíření maskovaných zápasníků a zápasnic v lucha libre má značně prozaičtější historii.

První krok k show

Někdy na začátku 30. let minulého století, kdy mexická lucha libre byla dosud v plenkách, přivezl wrestlingový promotér Salvador Lutteroth do Mexika skupinu profesionálních amerických zápasníků z Texasu. Jeden z nich, vystupující pod jménem Cyclone, si při jedné lucha libre nasadil jakousi neumělou černou kapuci z kozí kůže, s vyřezanými dírami na oči, nos a ústa.

Ačkoli mu prý vůbec neseděla na hlavě, nápad měl u mexického publika nečekaný úspěch. První wrestlingová maska byla na světě. Do té doby regulérní sport udělal první krok směrem k show.

Smrt nebo nový život

Ačkoli většina účinkujících začíná svou kariéru s maskou, mnozí ji v soubojích ztratí. Buď jsou nuceni ji veřejně sundat, jako trest za prohraný mač (tzv. „o masku“), čímž vlastně nechají „zemřít“ svoji postavu a stejnou masku už nikdy nesmí použít. Nebo masku sundají jako součást ukončení kariéry nebo i restartu pod novým jménem.

Někteří účinkující nesundávají masku na veřejnosti nikdy – rozhovory v televizi, fotky do novin, charita pro děti, to vše probíhá v masce, pod jménem své postavy. Jsou i tací, kteří masku odkážou jako dědictví a zrodí se tak nová postava, obvykle pod stejným jménem, s dodatkem „Jr.“. El Santo, slavný zápasník z 50. let, legenda lucha libre, byl ve své stříbrné masce i pohřben.

Kopie masek slavných zápasníků se prodávají po celém Mexiku.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 4/2014.