Pohoda na Stezce v Orlických horách

Pohoda na Stezce v Orlických horách Zdroj: Kačabka Mikulenková

Sama na hřebenu Beskyd
Jedinečná atmosféra vesniček v Lužických horách
Vysoký kámen (774 m), krásná vyhlídka před Kraslicemi
České Švýcarsko a jeden z ikonických altánů
Kouzlo přechodu Jeseníků
7
Fotogalerie

Stezka Českem: První oficiální přechod naší republiky

Stezka Českem je dálkový přechod ve stylu slavných zahraničních treků, jako je Pacific Crest Trail, Continental Divide Trail a další. Začíná na nejzápadnějším a končí na nejvýchodnějším bodu České republiky a měří 1000 (severní trasa) a 1000 (jižní trasa) km.

Jedná se o nekomerční projekt, který dala dohromady parta nadšenců ve spolupráci s Klubem českých turistů. Stezka vede podél jižní a severní hranice a je na vás, kdy a jak se na ni vydáte. Můžete jít po dnech, víkendech, po etapách či v celku. Na stránkách www.stezkaceskem.cz naleznete veškeré informace k tomu, abyste mohli vyrazit: mapy, itinerář jednotlivých tras, pravidla chování v chráněných oblastech, co si vzít s sebou i proč doma nechat pračku. Vznikla také skupina na Facebooku, kde vám dnes už přes 36 000 dobrodruhů rádo poradí, s čímkoliv budete potřebovat. Motto stezky zní: „… může jít každý!“ Jak si ji nejlépe užijete?

DESET TIPŮ, JAK SI UŽÍT STEZKU ČESKEM

1) Projděte česká nej

Jaký typ školáka jste byli? Pokud vás bavil zeměpis, užijete si na této cestě všechny nejkrajnější body naší země. Zároveň navštívíte nejnižší bod Česka (Labe u Hřenska), ten nejvyšší (Sněžka), ale také nejvyšší fyzický bod (vysílač na Pradědu). Jestliže jste byli spíše biologický typ, nadchnou vás všechny naše národní parky, spousta chráněných krajinných oblastí a bezpočet přírodních a národních přírodních rezervací. Pokud jste preferovali tělocvik a fyziku, budete si užívat dvakrát tisíc kilometrů pochodu a přes třicet kilometrů vystoupaných výškových metrů na většinu nejvyšších vrcholů procházených pohoří. A jestli jste měli rádi chemii a budete dělat dlouhé zastávky, můžete pozorovat třeba fotosyntézu.

Sama na hřebenu BeskydSama na hřebenu Beskyd|Hanka Zubalová

2) Užijte si atmosféru menších hor

Krkonoše, Šumavu a Jizerské hory asi navštívila většina z nás. Obrovské plus této cesty je, že vás zavede do odlehlejších hor, kam ještě tolik nedorazil cestovní ruch. Lužické hory, Karpaty, Javorníky, Český les, Broumovská vrchovina, Rychlebské hory - to jsou místa, která mají vlastní kouzelnou atmosféru. Pokud dojdete až k hranicím, budete si říkat, že snad ani nejste v Česku. A když pak během oběda zaslechnete z rádia dopravní zpravodajství o kolonách na D1, budete se divit, že něco jako dálnice poblíž vůbec existuje.

3) Nevyhýbejte se architektonickým dominantám

Labská bouda, těžební věže v Krušných horách, rozhledna na Poledníku či na Čerchově, to jsou architektonické monumenty stezky. Zastávka u nich vás možná překvapí a ohromí. Snad ještě víc si pak budete v dalších etapách trasy vážit nespočtu krásných horských chat, chatiček a boudiček, které do okolní krajiny pěkně zapadají.

4) Objevte zaniklé obce

Vzhledem k tomu, že většina stezky vede podél hranice, máte možnost navštívit řadu míst, kde kdysi stávaly dnes již zaniklé vesnice. Z map zmizely vlivem výstavby, jako třeba obec Fláje, kterou zatopila stejnojmenná přehrada, nebo doplatily na historické události, které se českým pohraničím prohnaly ve dvacátém století. Taková místa jsou většinou označena a popsána a sálá z nich zvláštní atmosféra. Hned na druhém kilometru stezky je názornou ukázkou zaniklá obec Újezd, po níž zbyl jen hřbitov. Následují například Habartice nebo Zadní Doubice.

Kouzlo přechodu JeseníkůKouzlo přechodu Jeseníků|Hanka Zubalová

5) Zahrajte si únikovou hru

Při únikových hrách se většinou snažíte najít cestu z nějaké místnosti. Naše úniková hra je snahou vyhnout se davům na turisticky nejexponovanějších místech. Hřensko, Sněžka, Adršpach nebo Poustevny jsou bezesporu krásné zastávky. Je však obrovský rozdíl, zda k nim dojdete v sobotu odpoledne a necháte se ušlapat davem, nebo zda si na ně vyčleníte úterní dopoledne. Načasování je na odvaze každého dobrodruha.

6) Buďte kreativní

Pokud jste si Stezku Českem rozdělili na několik etap, zkuste vyrazit na jednotlivé úseky různým způsobem. Sami, s parťákem, se psem, s koněm nebo papouškem, pěšky i na kole, část se dá projet i lodí... Zjistíte tak, jaký způsob pohybu v přírodě vám nejvíc vyhovuje a přináší vám nejvíc zážitků. Někdo třeba upřednostní zastavení v každé kavárničce po cestě...

7) Nenechávejte stopy

„Leave No Trace“ je sada pravidel, jak se na dálkových trecích chovat v přírodě takovým způsobem, aby po nás zůstala ve stejném či ještě lepším stavu. Společně s iniciativou Ukliďme Česko jsme tato pravidla přeložili jako „Nenechávej stopy“ a jedná se o jediná pravidla, o jejichž dodržování „stezkaře“ prosíme.

Milník Stezky Českem na její jižní větviMilník Stezky Českem na její jižní větvi|Martin Úbl

8) Zkuste být off-line

Jednou z největších předností dálkových přechodů je zpomalení vašeho životního tempa a možnost odpočinku pro vaši hlavu. Zkuste se odpojit od všech sítí a víc se dívat kolem sebe. Není třeba být on-line na každé zastávce a rozesílat zprávy ani není úplně nutné večer zjišťovat, jak dopadly zápasy v druhé lize lakrosu na Novém Zélandu. Možná zjistíte, že čím méně zíráte na displej, tím více vnímáte své okolí.

9) Nemějte zbytečné obavy

Obáváte se, že nemáte dostatečnou fyzičku nebo dostatek zkušeností? Nedovedete si představit, že byste šli několik dní za sebou? Nebo si myslíte, že česká příroda není tak atraktivní, aby se v ní dalo nachodit tisíc kilometrů? To všechno jsou zbytečné starosti. Nemusíte být vrcholový sportovec ani zdatný lezec. Stačí, když občas chodíte, nebo se alespoň tu a tam věnujete jakémukoliv sportu. Pokud vaše fyzická kondice nebude v ideálním stavu na začátku stezky, na jejím konci už určitě ano. V případě potřeby jste v jakémkoliv bodě trasy během chvíle zpátky v civilizaci. A co se týče atraktivnosti, sami se putováním po svých přesvědčíte, jak jsou naše hory krásné a že má každé pohoří specifickou atmosféru.

10) Buďte připraveni

Nejen v případě, že se obáváte nedostatku zkušeností, věnujte dostatek času přípravě. Načtěte si potřebné informace, poptejte se ostatních dobrodruhů, naplánujte si itinerář. Pak už jen seberte odvahu, rozum do hrsti a vydejte se na cestu. Může jít každý!


Trail Angels

neboli Andělé na Stezce jsou lidé, kteří na dálkových trasách po celém světě fungují již roky. Trail Angels většinou bydlí přímo na Stezce nebo v jejím dosahu a jsou ochotni ve svém volném čase pomoci poutníkům. Nedělají to s vidinou zisku, ale protože jim to dává smysl. Nikde není popsáno, co by měli nabízet nebo splňovat. A tak na Stezce Českem najdete „anděly“, kteří nabízejí přespání na zahradě, možnost doplnit si vodu či dobít elektroniku, jiní pro vás mohou někam dojet nebo vám něco přivézt. To, že se u nás v Česku našlo tolik lidí, kteří jsou ochotni pomáhat, je jednou z nejlepších zjištění, které vám Stezka Českem nabídne.


Stezkaři vítáni

Když jsme kdesi v Karpatech po šílené noci došli úplně promoklí k restauraci a poprosili o možnost se usušit s tím, že si na oplátku objednáme jídlo, paní ve dveřích nás s úsměvem odbyla slovy: „Víte co, kluci? Jděte jinam…“ Díky tomuto zážitku vznikla myšlenka systému Stezkaři vítáni, tedy sítě míst, kde se poutníci setkají se vstřícným přístupem. Kde si můžete doplnit vodu, dobít elektroniku, postavit stan… záleží na podmínkách a možnostech konkrétního místa - horské chaty, penzionu, restaurace, pivovaru... anebo kavárničky, protože nejlepším sportem je kafe a dort.


Nejzápadnější obec: Krásná

Nejsevernější obec: Lobendava

Nejjižnější obec: Vyšší Brod

Nejvýchodnější obec: Bukovec