Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vyrazte do přírody a oslavte Den stromů. Přinášíme tipy na nejhezčí stromy v Česku

Při příležitosti Dne stromů, který letos připadá na úterý 20. října, se zdá jako dobrý nápad vypnout, vyrazit někam do lesa a pokochat se barvami podzimní přírody. Dokud můžeme alespoň to. Vždyť právě na podzim jsou stromy nejhezčí. Pokud tedy v úterý platná vládní opatření dovolí (člověk aktuálně neví dne ani hodiny), seberte se a jděte si vyčistit hlavu alespoň do blízkého parku, zahrady, lesa nebo se inspirujte našimi přiloženými tipy.

Idea Dne stromů se zrodila v polovině devatenáctého století v americké Nebrasce. Hlavní myšlenkou tohoto svátku je sázení nových stromů. Z toho důvodu se po celém světě slaví v různé dny, v závislosti na tom, kdy je na sázení stromů v daných klimatických podmínkách vhodná doba. Na území České republiky se Den stromů poprvé slavil na začátku století dvacátého, konkrétně v roce 1906. Tradici přerušila válka a komunistický režim, který si s kvalitou životního prostředí moc hlavu nelámal, obnovena pak byla až v roce 2000.

1. Chudobínská borovice

Malebná borovice roste na skalnatém výběžku na levém břehu Vírské přehradní nádrže nedaleko obce Dalečín v okrese Žďár nad Sázavou. V konkurenci mnoha dalších krásných stromů letos zvítězila v anketě Evropský strom roku. Nejhezčí pohled na borovici se naskýtá z protilehlého břehu, a to zejména při vyšší hladině vody v přehradě.

2. Klokočovská lípa

Dvacet metrů vysoká a tisíc let stará lípa v obci Klokočov na Havlíčkobrodsku toho pamatuje hodně. Patří k nejstarším stromům na našem území. Ve čtrnáctém století pod lípou údajně spočinul král Karel IV. na cestě z hradu Lichnice k léčivému prameni do Modletína.

3. Vilémovický tis

O mohutném tisu nedaleko Ledče nad Sázavou se hovoří jako nejstarším stromu celé České republiky, respektive jako o nejstarším tisu střední Evropy. Podle odhadů je strom starý až dva tisíce let.

4. Oldřichův dub

Památný dub v obci Peruc v okrese Louny má nesmazatelné místo v českých dějinách, objevil se již v Dalimilově kronice. Právě pod tímto stromem měl přemyslovský kníže Oldřich potkat Boženu, kterou poté pojal za ženu. Oldřichův dub je starý asi tisíc let, měří 31 metrů na výšku a po obvodu má 760 centimetrů.

5. Žižkův dub v Náměšti

Pod označení Žižkův dub byste v českých zemích našli hned několik stromů, my hovoříme o tom, který roste v Náměšti nad Oslavou. Jedná se o největší a patrně také nejstarší dub na Moravě. Je s ním spjat příběh o Janu Žižkovi, který pod ním měl přespat během svého tažení na Moravu.

6. Svatováclavský dub

Tento památný strom roste v obci Stochov nedaleko Kladna. Odhady jeho věku se různí. Před staletími v těchto místech stávalo přemyslovské hradiště. Kněžna Libuše tu měla dle pověsti v roce 903 vysadit dub na počest narození jejího prvorozeného vnuka, svatého Václava. Dnes je z dubu už spíš jen torzo, mohutný dutý kmen nese poslední živou větev.

7. Jiřická lípa

Strom, který se nachází v malebné vísce Jiřice nedaleko Humpolce, je starý zhruba osm set let. Mezi lety 1416 až 1418 pod ní údajně kázal Jan Želivský. Lípa dnes zaujme svým dutým kmenem, do jehož útrob se pohodlně vejde až deset osob.

8. Vlastibořská douglaska

Nenápadná obec Vlastiboř na Jablonecku se pyšní českým unikátem – v jejím katastru totiž roste vůbec nejvyšší strom Česka. Tamní douglaska tisolistá měří 64 metrů, vysazena byla v roce 1879.

9. Lípa Jana Gurreho

V jihočeském městečku Římov roste tato lípa už asi 670 let. V sedmnáctém století mělo u tehdy tři sta let starého stromu dojít k božskému zjevení. Přihodilo se to jezuitskému lékárníkovi Janu Gurremu, který se pak zasadil o tom, aby v Římově vzniklo poutní místo – kostel svatého Ducha a loretánská kaple.

10. Sudslavická lípa

Nejmohutnější lípa jižních Čech roste u mlýna v obci Sudslavice, nedaleko Vimperka. Podle různých lidových pověstí pod lípou kázal mistr Jan Hus nebo tábořil vojevůdce Jan Žižka. U lípy začíná a končí naučná turistická stezka Sudslavický okruh.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.