Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny

Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny Zdroj: Profimedia.cz

Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny
Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny
Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny
Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny
Tipy na zářijové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Kladské rašeliny

Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny láká výletníky na procházky nádhernou přírodou Slavkovského lesa a rašeliništěm, kde můžou pozorovat zdejší flóru i faunu.

Kladské rašeliny leží necelých 10 kilometrů od Mariánských Lázní v západních Čechách. Výchozím bodem pro návštěvu je městečko Kladská, známé krásnými chaloupkami. V obci stojí také bývalý lovecký zámeček, který patřil knížeti Schönburg-Waldenburgovi, jenž koncem 19. století přijel do Lázní Kynžvart, aby se účastnil lovu ve zdejších lesích. Příroda Slavkovského lesa ho prý uchvátila natolik, že tu postavil několik srubů, které daly základ osadě.

Kladská a její okolí však hrály už v 16. století roli při rozvoji hornického průmyslu, kdy tu vznikla Dlouhá stoka, kanál měřící 24 kilometrů. Ta prostřednictvím soustavy rybníků napájela přes padesátku rudných mlýnů a dalo se přes ni přejít po pětatřiceti mostech. Pozůstatky stoky nalezneme mezi městy Krásno a Lázněmi Kynžvart a vydat se k ní můžeme několika lesními pěšinami.

Rezervace tu byla vyhlášena roku 1933. Tvoří ji soustava pěti kladských rašelinišť, z nichž největší je s rozlohou 133 hektarů Tajga, kterou prochází přes dva kilometry dlouhá naučná stezka kolem Kladského rybníka. Stezka je bezbariérová a vede po dřevěném chodníčku se zastaveními a odpočívadly. Celá oblast je protkána mnoha značenými i neznačenými turistickými stezkami, milovníci cyklistiky tu můžou vyzkoušet několik tras.

Vláha rašeliniště poskytuje ideální životní podmínky pro pavouka slíďáka, který si buduje doupátka přímo v mokřinách ve formě vyztužených trubiček. Najdete tu také masožravé rostliny, jako je třeba rosnatka či tučnice, a čas od času tu uslyšíte hlas tetřívka obecného, tetřeva hlušce nebo troubení jelenů.

Video placeholde
Tipy na zářijové výlety • Videohub