Zdroj: Shell

Shell FuelSave Challenge 2013: Jezdit úsporně může každý!

Soutěž v úsporné jízdě Shell FuelSave Challenge 2013 zná své vítěze. Pouhá půlka nádrže úsporného paliva Shell FuelSave Natural 95 stačila vítěznému týmu profesionálních jezdců k přejetí celé České republiky. Jak si při "šetření" vedly další týmy, především ten složený z českých celebrit? To se dozvíte z naší videoreportáže.

Tři týmy složené z celebrit, profesionálních i běžných řidičů vyrazily v pondělí 21. října ráno z čerpací stanice Shell v Ostrově, kde proběhlo natankování úsporného paliva Shell FuelSave Natural 95 a následné zapečetění nádrží. Během dvou dnů posádky překonaly 630 km dlouhou trasu napříč Českou republikou se zastávkami na čerpacích stanicích Shell v Plzni, Praze, Hradci Králové, Brně a Olomouci a snažily se účelně používat tipy na úspornou jízdu v praxi. Tým, který ujel celou trasu neúsporněji, vyhrál.

Shell

Dvoudenní klání o nejúspornější řidiče České republiky vyvrcholilo v úterý 22. října 2013 na čerpací stanici Shell Opavská v Ostravě, kam odpoledne dorazily tři žluté vozy Ford Focus poháněné úsporným motorem 1.0 EcoBoost.

Video placeholde
Jak úsporně řídí naše celebrity? • /Jan Jedlička/

Celebrity v zastoupení modelky a moderátorky Ivy Kubelkové a moderátorského dua Patrika Hezuckého s Luckou Šilhánovou se shodly, že by se rády zásadami úsporné jízdy řídily i nadále.

"Musím přiznat, že mě překvapilo, jak snadná může úsporná jízda být, a vůbec neznamená jezdit nestandardně pomalu. Stačí správné palivo, několik jednoduchých změn řidičských návyků a můžete jezdit úsporně. Největší problém mi dělaly plynulost jízdy a předvídání, což je něco, v čem bych se ráda zdokonalila a uplatňovala během každodenního řízení,“ svěřila se se svými ambicemi Iva Kubelková.

Shell

Po prověření spotřeby všech tří týmů, byl vítěz naprosto jasný. Na 630 km dlouhé trase z Ostrova do Ostravy porazila tříčlenná posádka, kterou vedla profesionální rally závodnice a zpěvačka Olga Lounová, tým celebrit i pravidelných zákazníků společnosti Shell.

Shell

Vítězná posádka dosáhla během dvoudenní jízdy průměrné spotřeby 3,8 litru na 100 kilometrů. Zákazníci dojeli s průměrnou spotřebou 3,9 litru na 100 km a tým celebrit s 4,2 litrem na 100 km.

Velmi těsné výsledky potvrzují, že úsporně může jezdit opravdu každý. Již malou změnou řidičských návyků v kombinaci s používáním vhodného paliva lze ušetřit.

Shell