Zámek Kratochvíle

Zámek Kratochvíle Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Kratochvíle
Zámek Kratochvíle
Zámek Kratochvíle
Zámek Kratochvíle
Tipy na červencové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Zámek Kratochvíle

Pokud jste milovníci italské renesanční architektury, ale do Itálie se letos nechystáte, vydejte se místo toho na jih Čech. Najdete tu skrytý poklad s nádhernou zahradou, pávy a bylinkami.

Zámek Kratochvíle leží v malebné krajině obklopené lesy, pastvinami a rybníky asi 30 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. Je poměrně dobře ukrytý ve zdejších „luzích“, takže si ho na první pohled možná ani nevšimnete. Jakmile však vstoupíte do jeho zahrad, okouzlí vás.

Na jeho místě stával hospodářský dvůr zvaný Leptáč, který původně vlastnil rod Rožmberků. V 16. století rozšířil dvůr regent rožmberského dominia a budovatel jihočeských rybníků Jakub Krčín z Jelčan o rozsáhlou loveckou oboru a roku 1583 pověřil Vilém z Rožmberka vlašského stavitele Baldassara Maggiho z Arogna, aby mu postavil po vzoru italských vil nový lovecký zámek. A stavitel se tohoto úkolu zhostil opravdu poctivě.

Do areálu vstupujete mohutnou branou ve věži, za kterou spatříte zámek s parkem a příkopem. Tato výrazná dvoupodlažní vila byla postavena ve stylu italské renesance. Expozice ve vnitřních prostorách se věnují především životu a činnosti posledního z vlivného šlechtického rodu Rožmberků, Viléma z Rožmberka a Petra Voka, který byl jeho posledním majitelem z rodu Rožmberků, než zámek připadl císaři Rudolfovi II. V parku také můžete čas od času zahlédnout pávy nebo si přivonět ke květinám a bylinkám, které rostou v jeho zadní části.

Ve vstupní hale zaujmou obrazy malíře Georga Widmanna a nádherný krb. Widmannova díla zobrazují především lovecké výjevy a zdobí také jídelnu. V reprezentačních místnostech můžete obdivovat stropní malby od italského štukatéra Antonia Melany. Jeho umělecká díla zobrazují příběhy z římské historie. Součástí prohlídky je také zámecká kaple.

Původně sloužil zámek jako lovecké a letní sídlo. V současné době je ve správě Národního památkového ústavu. Kromě výstav se tu konají koncerty, divadelní představení a svatby. V zámeckém parku navštivte malou cukrárnu, prázdné žaludky jistě uspokojí restaurace s terasou nacházející se blízko parkoviště.

Video placeholde
Tipy na červencové výlety • Videohub