Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Vybraná témata červencového vydání LaZ
Vybraná témata červencového vydání LaZ
Vybraná témata červencového vydání LaZ
Vybraná témata červencového vydání LaZ
Vybraná témata červencového vydání LaZ
6
Fotogalerie

Jak prozkoumávat Srbsko nebo přejít nespoutané Karpaty? Nejen o tom se dočtete v novém čísle Lidé a Země!

Přinášíme vám pravidelnou dávku zážitků z celého světa v novém čísle jediného českého cestovatelského měsíčníku. Tentokrát s námi zavítáte do jihovýchodní Evropy, Afriky a do středu Asie.

Hlavní pozornost v tomto čísle věnujeme divokému Srbsku, pravděpodobně nejautentičtější zemi Balkánu. S Jakubem Hlouškem prozkoumáme hlavní město Bělehrad, které je směsicí živého městského ruchu, přírody, neobvyklé architektury a romantických západů slunce, které si užijete ze zdejších hradeb. Na objevování se posilníme silnou tureckou kávou, kterou si každý správný Srb dopřeje alespoň jednou denně, a k večeru ochutnáme i panáka rakije, srbské ovocné pálenky. S Davidem Hainallem zase nahlédneme do zdejšího národního parku Kopaonik, kde turisté pod stejnojmenným podhůřím naleznou zelené pastviny, rozlehlé vinice a malebné vesničky.

Přejít karpatský oblouk zkusila neohrožená Viktorka Rys, která tento trek absolvovala dokonce dvakrát, takže má pro vás tipy, jak si ho co nejvíc užít. Poradí, jakých chyb se při přípravě vyvarovat a že podcenit výbavu do všech druhů počasí se nevyplatí. Upozorňuje také, že přes Karpaty nevede žádná klasicky turisticky značená trasa, jak jsme zvyklí u evropských pohoří, a tak si každý dobrodruh může naplánovat cestu podle sebe a zažít neopakovatelné putování plné úžasných výhledů a setkání s dobrosrdečnými pastevci. Viktorka se s vámi také podělí o své nejoblíbenější horské přechody.

Objevit kulturu Pygmejů se do pralesů ve střední Africe vypravil Tomáš Kubeš. Po neúnavném hledání je v nitru džungle se svým společníkem opravdu objevil a už od počátku je oba přátelské „děti lesa“, jak se Pygmejům přezdívá, přijaly mezi sebe. Tomáš tak na vlastní kůži zažil jejich každodenní rutinu, od vstávání před východem slunce přes lov, na který se vypravil s místními muži, až po večerní taneční slavnosti. Pospolitost a schopnosti této etnické skupiny jsou pozoruhodné, umějí využívat své instinkty v džungli tak, že vycítí nebezpečí na hony daleko a zajistí ten nejlepší úlovek.  

Duelu se proti sobě postavily Turkmenistán a Uzbekistán. Zatímco do prvně jmenovaného státu tolik turistů nemíří, druhý se do hledáčku cestovatelů dostává čím dál častěji. Oba však lákají na zajímavou architekturu, čarokrásnou přírodu a historické památky. V Sedmičce pro vás šéfredaktor Honza Čermák sestavil seznam nejzajímavějších polynéských ostrovů s bělostnými plážemi a úžasnou přírodou. Tak kam vyrazíte?

Na našem území se vydáme do vinařského Hobitína neboli moravských sklepních osad. S Bronislavem Jarošem jich prolezeme hned několik, objevíme historii výstavby zdejších vinařských sklípků, naučíme se také místnímu slangu a na závěr všechno víno pořádně ochutnáme!

Nezpomeňte nám prostřednictvím krátké ankety prozradit, jak se vám červencové číslo líbilo. Děkujeme!