Garda Trentino je nejsevernější pěstitelskou oblastí oliv na světě.

Garda Trentino je nejsevernější pěstitelskou oblastí oliv na světě. Zdroj: Visittrentino, Fabio Staropoli

Olivové háje na 46 stupni severní šířky.
Zvláštní mikroklima severního pobřeží jezera Garda nabízí ideální podmínky pro získávání prvotřídního olivového oleje.
Celá Olivová stezka měří 7,2 kilometru.
Nejrozšířenější místní odrůdou je Casaliva, z níž se lisuje extra panenský olivový olej.
Olej je charakteristický svou zlatavě zelenou barvou a jemnými tóny zelených mandlí, artyčoku a bylin.
11 Fotogalerie

Za nejsevernějšími olivovníky světa. Vydejte se na túru mezi háji v podhůří Alp

Alice Kottová

Jen málokoho by napadlo, že se olivovníkům daří i v podhůří Alp. A přece – na severním břehu Gardského jezera, v oblasti Garda Trentino, rostou nejseverněji položené olivové háje na světě. Díky jedinečnému mikroklimatu tu vzniká jemný a aromatický olej, který si získal uznání daleko za hranicemi regionu. Tenhle kousek Itálie si můžete projít i pěšky, třeba po malebné Olivové stezce, která vás zavede přímo do srdce místních hájů i tradic.

Olivovníky nejsou v oblasti Garda Trentino žádnou novinkou. První důkazy o jejich pěstování pocházejí už z římských dob – zhruba před dvěma tisíci lety. Semena oliv byla nalezena na archeologickém nalezišti poblíž Riva del Garda. Ve středověku pak získaly na významu a byly důležitou součástí místního hospodářství. Svědectví z 10. století popisují tisíce stromů, které pokrývaly kopce nad jezerem.

Pěstování oliv se zde po staletí dědí z generace na generaci. Pěstitelé, lisovny i technici dbají na šetrný přístup k přírodě, ale při tom udržují vysoké standardy výroby. Nejrozšířenější místní odrůdou je Casaliva, z níž se lisuje extra panenský olivový olej charakteristický zlatavě zelenou barvou a jemnými tóny zelených mandlí, artyčoku a bylin.

Nejrozšířenější místní odrůdou je Casaliva, z níž se lisuje extra panenský olivový olej.Nejrozšířenější místní odrůdou je Casaliva, z níž se lisuje extra panenský olivový olej. | Zdroj: Visittrentino

V roce 1998 získal olivový olej z této oblasti evropské chráněné označení původu DOP Garda Trentino, které zaručuje nejen kvalitu, ale i původ a způsob zpracování. Díky kombinaci klimatických podmínek a tradičních postupů se tento olej řadí mezi nejkvalitnější na světě.

Olivová stezka

Pokud se chcete o tomto „zeleném zlatu“ dozvědět víc, můžete se vydat na Olivovou stezku, která prochází srdcem olivových hájů v oblasti Arco. Tato naučná trasa, jak uvádí web Visittrentino, vás provede nejen krajinou, ale i historií, pěstováním a zpracováním oliv.

Na čtrnácti zastaveních najdete informační cedule, které přiblížují jednotlivé fáze pěstování, charakteristiku půdy, klimatické podmínky i každodenní život pěstitelů.

Celá Olivová stezka měří 7,2 kilometru.Celá Olivová stezka měří 7,2 kilometru. | Zdroj: Visittrentino, Fabio Staropoli

Trasa Olivové stezky začíná u informačního centra na ulici Viale delle Palme v městečku Arco. Dále pokračuje kolem místního hradu, za nímž se rozprostírá olivový háj se 40 tisíci olivovníky. Dále se vine podél úpatí Coste di Baone mezi skalami a zhruba po třech kilometrech kříží silnici na Padaro.

Kratší varianta výletu

Odsud trasa sestupuje k Olif de Bòtes, stromu starému odhadem devět set až tisíc let. Tento olivovník patří spolu s Olif de la Gort v Nagu k nejstarším stromům v Gardě Trentino. Dále pak pokračujete směrem k vesnici Vigne a poté směrem k Dosso di Romarzollo, kopci osázenému olivovníky. Odsud se pak cesta stáčí zpátky přes Arboreto, někdejší park vily arcivévody Albrechta Rakousko-Těšínského, do středověkého srdce Arka a zpět k výchozímu bodu.

Olej je charakteristický svou zlatavě zelenou barvou a jemnými tóny zelených mandlí, artyčoku a bylin.Olej je charakteristický svou zlatavě zelenou barvou a jemnými tóny zelených mandlí, artyčoku a bylin. | Zdroj: Visittrentino

Celá trasa měří 7,2 kilometru, není nijak obtížná a zvládnout se dá za zhruba tři hodiny. Stezka nabízí i o hodinu kratší, pětikilometrovou variantu. Ideálním zakončením výletu pak může být návštěva některé z místních lisoven, kde ochutnáte čerstvý extra panenský olej přímo ze zdroje.