Rwanda (Virunga Mountains)

Rwanda (Virunga Mountains) Zdroj: Profimedia.cz

Jezero Kivu
Jedna z čajovníkových plantáží
Kigali
Murambi Genocide Memorial
King’s Palace Museum
6
Fotogalerie

Rwanda: co vidět a zažít v jedné z nejbezpečnějších zemí Afriky

Exoticky znějící název africké země si mnozí spojují s krutou genocidou, která se ve Rwandě odehrála na jaře roku 1994. Od té doby se ale situace výrazně posunula.

Nedávno Rwanda dokonce zaujala celkově šesté a v rámci Afriky první místo na žebříčku nejbezpečnějších zemí pro sólo cestovatele, sestaveném serverem Usebounce.Pozor si tak musíte dávat hlavně na to, že se řada měst přejmenovala. Většinu turistů láká především možnost osobního setkání s gorilami v jejich přirozeném prostředí, ale rozhodně by byla škoda omezovat se jen na tento zážitek.

Základní údaje

  • rozloha: 26 338 km2 (0,33 x ČR)
  • počet obyvatel: 13 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 1000 RWF (cca 23 Kč)

Kdy vyrazit

Nejvíc si návštěvu malé africké země užijete během suchého období, které trvá od června do září. Právě tehdy je nejvyšší šance na setkání s gorilami. Sucho panuje i od prosince do února, ale je doprovázeno vyššími cenami. Klidnější deštná sezona (od března do května a v listopadu) je vhodná pro ty, kteří preferují šimpanze, a také se ve srážkami pročištěném vzduchu dobře fotí krajina. Teplota se během roku díky poloze u rovníku výrazněji nemění.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Příroda

Za rodinami ohrožených horských goril se s plnou peněženkou a nezbytným povolením vydejte do NP Volcanoes u hranic s Ugandou a Konžskou demokratickou republikou. Ve zdejší kulturní vesnici si pak můžete vyzkoušet, jak se na hlavě nosí ručně pletené koše, kamenem drtí zrna nebo tančí tradiční intore. Podstatně méně váš rozpočet zatíží setkání se šimpanzi v NP Nyungwe Forest. V deštném lese na vás čeká i visutá lávka ve výšce přes 50 m nad zemí. NP Akagera uspokojí ty, kdo touží i po klasickém africkém safari. V působivé krajině tu žije kompletní „velká pětka“. K odpočinku vybízí největší rwandské jezero Kivu (sdílené s KDR), obklopené kopci a řadou záchytných bodů: Rubavu, kde můžete v kajaku sledovat západ slunce, Gisenyi s bambusovými domky na okraji divočiny, poloostrov Rubona se skalnatým i písečným břehem nebo Kibuye s nedalekým vodopádem Ndaba. Nižší, ale širší a bahnitější vodopád s názvem Rusumo duní na hranici s Tanzanií, ale brzy nás o něj zřejmě připraví vodní elektrárna. Zchladit se pod dohledem netopýrů můžete v jeskyni Musanze. Odtud to není daleko ke dvojici malebných jezer Burera a Ruhondo. Oblíbenou rekreační oblastí je i jezero Muhazi. Ze zpustošení v 90. letech se zotavuje národní park Gishwati-Mukura, v němž poskakují kočkodani čepičatí a šimpanzi.

Jezero KivuJezero Kivu|Shutterstock

Čaj a káva

Pokud jste ještě neochutnali rwandský čaj, můžete to napravit na několika plantážích. Komentované prohlídky nabízí například Pfunda Tea Company, Sorwathe Tea Factory s krásnými výhledy nebo Gisakura Tea Factory, kde si dokonce můžete nasadit na záda koš a vlastníma rukama si vyzkoušet, jak je sběr lístků náročná práce. Mezi baristy a milovníky kávy si získalo věhlas městečko Gisuma. Pokud kávě neholdujete, oceníte aspoň působivou okolní krajinu protkanou řadami kávovníků s horami v pozadí.

Jedna z čajovníkových plantážíJedna z čajovníkových plantáží|Shutterstock

Města a vesnice

V hlavním městě Kigali můžete nasát atmosféru v tržnici Kimironko, prozkoumat bývalý prezidentský palác nebo nenápadné Muzeum přírodní historie Kandt House. Filmoví fanoušci zamíří k Hotelu des Mille Collines, známému z filmu Hotel Rwanda. V univerzitním Huye (dříve Butare) se nachází nejen národní muzeum, ale také největší rwandská katedrála. Vstupní branou do NP Volcanoes je Ruhengeri (dříve Musanze či Muhoza) s rušnými bary a úžasnými výhledy do okolí. Stranou hlavních turistických tras leží Kibungo, kde můžete zažít autentickou atmosféru. Interakci s místními komunitami podporují kulturní projekty ve vesnici Nkotsi, nabízející například ukázky výroby košů, kurzy bubnování nebo výroby banánového piva.

KigaliKigali|Profimedia.cz

Připomínky genocidy

Hrůzné událostí roku 1994 připomíná několik památníků. V první řadě Kigali Genocide Memorial, kde se dozvíte vše podstatné nejen o rwandském masakru, ale také o dalších světových genocidách. Jedny z nejhorších bojů se odehrály u města Murambi, kde je součástí Murambi Genocide Memorialu mj. 50 000 hrobů. Zvěrstva probíhala i v kostelech, z nichž nejznámější jsou v Nyamatě a v Ntaramě. Vystavené ostatky a zbytky oblečení nejsou hezkou podívanou. Uklidnit se můžete v kostele svatého Petra (Église St-Pierre) ve městě Kibuye, kde je expozice podstatně decentnější.

Murambi Genocide MemorialMurambi Genocide Memorial|Profimedia.cz

Muzea a galerie

Ve Rwandě najdete osm muzeí s přívlastkem národní, a pokud byste měli navštívit jen jedno, zamiřte do toho s názvem King’s Palace Museum. V replice královského paláce z 15. století najdete posvátné krávy inyambo s obrovskými rohy. Za zmínku stojí i Etnografické muzeum v Huye, nejprestižnější uměleckou galerií je Rwesero v Nyanze, v původně plánované nové rezidenci krále Mutary III.

King’s Palace MuseumKing’s Palace Museum|Profimedia.cz

Další inspiraci najdete zde.