Botswana (Makgadikgadi Pans)

Botswana (Makgadikgadi Pans) Zdroj: Profimedia.cz

Národní park Chobe
Národní park Makgadikgadi Pans
Gaborone
4
Fotogalerie

Botswana: co vidět a zažít v africké zemi s puncem luxusní destinace

Sluší se předem varovat, že tohle nebude levná výprava. Botswana platí za jednu z nejdražších zemí afrického kontinentu a řada jejích návštěvníků ji považuje za destinaci k uskutečnění své speciální, snové cesty, například luxusních líbánek.

A čím se vám za investované prostředky odvděčí? Splněním představ o typické africké krajině, v níž se prohánějí stáda a hejna živočišných druhů, které známe ze zoo. Uvidíte vše od rozlehlých pouští přes travnaté savany až po největší vnitrozemskou říční deltu naší planety. A ještě si můžete odskočit k jedněm z největších vodopádů světa. Jen nečekejte Sezony malebná města a historické památky.

Základní údaje

  • rozloha: 581 730 km2 (7,37 x ČR)
  • počet obyvatel: 2,4 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 19 BWP (cca 32 Kč)

Kdy vyrazit

Ideální období k návštěvě se může lišit podle toho, jaké zvířecí druhy a v jaké fázi hodláte sledovat. Obecně se vyplatí vyrazit během suchého období od května do října se slunečnými dny s příjemnými teplotami, kdy zároveň hladina delty Okavanga dosahuje nejvyšší úrovně. Od listopadu do dubna trvá „zelená“ sezona s bujnější vegetací, nižšími cenami a novými zvířecími přírůstky. Květen je tedy dobrá „přechodová“ volba.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Příroda

Začněme světovým unikátem, který byl jako tisící v pořadí zapsán na listinu Světového dědictví UNESCO. Delta řeky Okavango je rozsáhlý ekosystém, jehož rozloha se proměňuje podle množství srážek. Poznat jej můžete v kánoi, ve člunu, z helikoptéry nebo horkovzdušného balonu. Případně si užít pěší safari se žirafami, zebrami či antilopami. Koneckonců třetinu delty zabírá rezervace Moremi, první založená výhradně místní komunitou. Proslulejší je ovšem sousední národní park Chobe, sestávající z bažin, záplavových planin a lesů, nejlepší místo v zemi na pozorování slonů a buvolů, například během plavby po řece. Pro pocit soukromí se dá v rámci parku přeletět do odlehlejších soukromých částí (Savuti, Linyanti). Další druhy fauny se prohánějí po rozlehlých solných pánvích národních parků Makgadikgadi Pans a Nxai Pan – například surikaty, lvi, antilopy nebo plameňáci. Oblíbeným cílem jsou tu i tzv. Bainesovy baobaby. Stěží lze opomenout druhou největší rezervaci divoké přírody na světě, travnatou Central Kalahari Game Reserve s průzračně čistou oblohou a širokou paletou zvířeny od lvů a levhartů přes pakoně a buvolce až po chocholatky, kterou sdílí i se sousední rezervací Khutse. Pokud nemáte zvířat dost, další najdete v neoploceném přeshraničním parku Kgalagadi s pradávnými migračními stezkami, v rezervacích Northern Tuli (především sloni a baobaby) a Manyelanong (ohrožený sup kapský a další desítky ptačích druhů) nebo v záchranných stanicích Khama (nosorožci) a Nata (plameňáci a jiní ptáci). Zcela jiného rázu je řídce navštěvovaná dolomitová oblast mezi Aha Hills a Gswihaba Hills s podzemním labyrintem v čele s jeskyněmi Gcwihaba. Snáze dostupné jsou Tswapong Hills, vypínající se do výšky čtyř set metrů nad okolní rovinatou krajinou, mezi nimiž se ukrývá roklina Moremi s vodopády v bujné vegetaci.

Národní park ChobeNárodní park Chobe|Shutterstock

Civilizace

Na pomezí přírodních divů a lidských výtvorů se vyjímají další „kopce“, tentokrát už podstatně známější. Na působivých skalnatých pyramidách a jinak tvarovaných útvarech Tsodilo Hills se totiž nachází přes 4500 jeskynních a skalních maleb, které dokládají, že byla oblast osídlena už před 30 tisíci lety. Drastičtějším zásahem do krajiny je Jwaneng, nejbohatší diamantový důl na světě. Vyloženě městskou turistiku si v Botswaně moc neužijete, metropole zaujme maximálně kontrastem mezi moderní výstavbou a tropickým okolím. Naopak nejstarším botswanským městem je Francistown spjatý s těžbou zlata, který dnes slouží především jako přístupový bod do Zimbabwe. Coby výchozí lokace pro treky si popularitu získala vesnice Gabane s hrnčířskými a sklářskými manufakturami. Kasane s mezinárodním letištěm a obřím baobaem, jehož široký kmen sloužil kdysi i jako vězení, přiláká na africké čtyřmezí ty, koho přitahují nedaleké Viktoriiny vodopády. Maun si vydobyl pozici vstupní brány do delty Okavanga a vhodného místa k táboření, do vesnice Gweta (jejíž název je odvozen od kvákání místních skokanů) zase jezdí zájemci o návštěvu solné pláně Makgadikgadi. Největším zážitkem blízkého setkání tak může být návštěva domorodých lovců a sběračů – Křováků neboli Sanů, prvních obyvatel jižní Afriky. Žijí například kolem Ghanzi v poušti Kalahari nebo v oblasti výše uvedených solných plání.

GaboroneGaborone|Profimedia.cz

Další inspiraci najdete zde.