Uruguay: Colonia del Sacramento

Uruguay: Colonia del Sacramento Zdroj: Shutterstock

Panama: Panamský průplav
Uruguay: Uruguayští gauchos
Kapverdy: Praia de Chaves, Boa Vista
Kapverdy: Vale do Paúl, Santo Antão
5
Fotogalerie

Kam se vydat v lednu?

Sněhomilci ani nemusí opustit Evropu, aby si zimní radovánky náležitě užili. Naopak ti, kteří před šponovkami, šálami a kulichy dávají přednost spíše šortkám, plavkám a tričkům s krátkým rukávem, mohou zamířit na vzdálený jih, východ i západ: do Indie a jihovýchodní Asie, do Austrálie a na Nový Zéland, do některých afrických zemí, na Antarktidu anebo do Střední a Jižní Ameriky.

DESTINACE MĚSÍCE

PANAMA

Země o velikosti Česka sice sousedí s čím dál populárnější Kostarikou, přesto zatím zůstává v jejím stínu. A to je možná jeden z důvodů, proč se do protáhlé spojnice ve tvaru písmene S mezi Střední a Jižní Amerikou vypravit. Těmi dalšími jsou přírodní krásy (včetně neprostupné Dariénské zátoky, která přerušuje spojnici Panamericana), nádherné ostrovy a ostrůvky nebo jeden z technických divů světa.

Panama: Panamský průplavPanama: Panamský průplav|Shutterstock

URUGUAY

Druhá nejmenší země Jižní Ameriky, vklíněná mezi Argentinu a Brazílii, bývá na rozdíl od svých větších a slavnějších sousedů turisty a cestovateli přehlížená. Na kompaktním území si díky tomu můžete v relativním poklidu (pokud se vyhnete karnevalovému reji) pochutnat na výtečné gastronomii, nasávat specifickou atmosféru koloniálních sídel, slunit se na plážích, naučit se tango nebo dopřát tělu regeneraci v termálních pramenech. To všechno s koloritem, který ovlivnilo hned několik kultur – od původních obyvatel Charrúa přes španělské a portugalské kolonizátory až po africké otroky, kteří se sem dostali v 19. století.

Uruguay: Uruguayští gauchosUruguay: Uruguayští gauchos|Shutterstock

KAPVERDY

Souostroví pojmenované po Zeleném mysu (Cap-Vert nebo Cabo Verde), nejzápadnějším cípu afrického kontinentu, bývalo do roku 1975 portugalskou zámořskou provincií. Dnes je čím dál oblíbenější turistickou destinací, ale pozornost se obvykle zaměřuje pouze na ostrovy Sal a Boa Vista. Tím pádem se na těch ostatních nebudete tísnit s hlučnými davy. V podstatě je jen na vás, zda Kapverdy pojmete jako čistě odpočinkovou plážovou záležitost (s možností oddat se surfování, kitingu a dalším vodním sportům), nebo také vyrazíte na úžasné treky po opuštěných údolích, horách a sopkách, na čtyřkolce do písečných dun či do městeček a rybářských vesnic. Kolorit doplní všudypřítomná hudba, chutné jídlo a lahodné pití.

Kapverdy: Praia de Chaves, Boa VistaKapverdy: Praia de Chaves, Boa Vista|Shutterstock

ZA SNĚHEM

Bělověžský prales (Polsko): vyrazte po stopách, které ve sněhu zanechávají ohrožení evropští zubři, tarpani, vlci, rysi nebo lesní kuny.

Bulharsko: zalyžujte si za hubičku v balkánském prostředí některého ze tří zimních středisek (Borovec, Bansko a Pamporovo).

Transsibiřská magistrála (Rusko): až přestane být Rusko teroristickým státem, vydejte se obdivovat kouzlo sněhem pokryté Sibiře z tepla vlakového kupé nebo se z Irkutsku vydejte na zamrzlý Bajkal.

DO DIVOČINY

NP Bwindi (Uganda): vypravte se v suchém období do pralesa za vzácnými horskými gorilami. Cestou se můžete zastavit u příslušníků kmene Batwa, který patří mezi nejstarší pygmejské národy světa.

Tanzanie: v NP Serengeti pozorujte obrovská stáda pakoňů brodících se řekami plnými krokodýlů, pak využijte suchého období k výstupu na Kilimandžáro.

NA OSLAVY

Etiopie: pokud nejsou evropské Vánoce podle vašeho gusta, oslavte je spolu s poutníky v bílých hábitech v Lalibele pod názvem Leddet (ze 6. na 7. ledna). Celá země si pak 19. ledna připomíná ještě bouřlivějším svátkem Timkat Kristův křest.

Hongkong: než oslavíte čínský Nový rok, využijte nejsuššího podnebí v roce k túrám, z nichž se naskýtají parádní výhledy na město, kopcovitou krajinu a pobřeží.

ZA POZNÁNÍM A RELAXEM

Jamajka: nejsušším a zároveň nejchladnějším měsícem je leden i na karibském ostrově, kde ovšem „chlad“ znamená teploty mezi 25 a 30 °C – ideální podmínky k poznání místní kultury, kuchyně, historie, přírody i skvostných pláží.

Myanma: plujte po řece Iravádí nebo jezeře Inle, v nichž je dostatek vody, nebo si užijte příjemně teplé a suché počasí na toulky mezi památkami.

DO EVROPSKÝCH MĚST

Ponořte se do vyhřátých budapešťských lázní, zažijte skutečnou zimu ve Skandinávii nebo objevte málo známá města a městečka u našich sousedů. Zkrátka načerpejte inspiraci k výletům do nejzajímavějších evropských měst ve dvou dílech našeho speciálu Evropská města a Evropská města 2.