Martin Úbl

Martin Úbl Zdroj: Martin Úbl

Nepál
Huayhuash trek (Peru)
Přechod Lofot (Norsko)
Great Divide Trail (Kanada)
Stezka Českem
6
Fotogalerie

Trekové srdcovky Martina Úbla

Snad každý má svůj oblíbený trek. Myslím, že nejkrásnější je vždy ten, který právě jdete. Ale pokud by mě měli natáhnout na mučidla, aby ze mě dostali mých pět nejoblíbenějších, asi bych jim nakonec prozradil ty následující.

1) Jakýkoliv Nepál

Trekování v Nepálu je jedinečný zážitek a je jedno, zda se vydáte s agenturou na některý z těch „profláklejších“ treků, jako je Annapurna Circuit či Mt. Everest Base Camp, nebo do některé z odlehlejších oblastí. Kultura, která je dodnes jiná, nádherné treky a výhledy na osmitisícovky, i to je Nepál. Když vidíte, jak po nich putuje zapadající slunce, ujistíte se, že návštěva téhle země stojí za to. Pokud máte něco odchozeno, už jste v Nepálu byli a chtěli byste jít trek, co se ještě příliš nechodí, pak doporučuji Kanchenjunga Trail.

NepálNepál|Martin Úbl

2) Huayhuash trek (Peru)

Někdy bývá řazen mezi deset nejkrásnějších treků na světě, a za nás právem. Huaráz je krásné horské městečko, kde si dáte dobrou palačinku a kafe a pak už se můžete nechat svézt na desetidenní krásnou výpravu. Je třeba být aklimatizován, protože trek se pohybuje mezi 4000–5000 výškovými metry. Když jsme ho šli my, nebyl ještě v nabídce agentur, což už se asi změnilo, ale trek se tak stává dostupnějším a vám to může ulehčit náklad. Pokud máte méně času, dá se jít i jen část trasy.

Huayhuash trek (Peru)Huayhuash trek (Peru)|Martin Úbl

3) Přechod Lofot (Norsko)

Trek, který vznikl poměrně nedávno. Většina lidí jezdí na Lofoty s karavanem, vyráží na jednodenní až dvoudenní túry a mezitím hledá na čtyřech různých aplikacích předpověď počasí. Což je zbytečné, počasí zde nedokáže předvídat nic a nikdo. Přechod začíná v městečku Å (po cestě je i vesnička Bø…) a vede vás na 200 km přes několik ostrovů. Když vám vyjde počasí a pustí vás na konec, projdete neuvěřitelně krásnou přírodu hrající všemi barvami, kde se kombinují snad všechny odstíny zeleně s mnoha jezery a kaskádami. Trek vás protáhne jak po plážích, tak přes vnitrozemní hory a je fakt, že místní se s tím moc nemažou: co by v Rakousku už bylo feratou, je zde volně chozenou cestou. Kdo má rád trekování na severu, pro toho jsou Lofoty ideální destinací. No a kdo může říct, že trekoval za polárním kruhem, že?

Přechod Lofot (Norsko)Přechod Lofot (Norsko)|Martin Úbl

4) Great Divide Trail (Kanada)

1200 kilometrů dlouhý dálkový trek vedoucí od hranice mezi USA a Kanadou skrz kanadské Skalnaté hory. Absolutní svoboda a samotná esence trekování. Cesta, na kterou se v celé její délce vydává přibližně padesát dobrodruhů ročně a nikdo neví, kolik z nich to dojde. Asi aby nemuseli hledat ty, co nedojdou. Většina trasy není značená a je jen na vás, kudy se vydáte. „Rockies“ jsou nádherné a trek vede přímo jejich srdcem. Procházíte národními parky (Waterton Lakes, Banff, Jasper a další) a kocháte se místy, o kterých jste kdysi jen slýchali a snili. GDT je asi jediný dálkový trek na území Kanady, a jestliže jste zkušenější, stojí za to se nad ním zamyslet. Pokud byste si netroufli, dají se zde jít kratší, dvou- až třídenní treky, které jsou součástí GDT: Skyline Trail, Berg Lake Trail a další.

Great Divide Trail (Kanada)Great Divide Trail (Kanada)|Martin Úbl

5) Stezka Českem

1000 a 1000 km dlouhý přechod Česka, který tvoříme jako banda nadšenců společně s Klubem českých turistů a po jeho značených trasách. Výše zmíněné treky byly inspirací pro vznik Stezky a snažili jsme se zde dát dohromady vše, co se nám na trekování a pobytu v přírodě líbí: komunita kolem, kafe na krásných místech, trail angels (místní lidé, kteří pomáhají poutníkům), certifikáty a spoustu dalšího. Nejkrásnější na tom je, že pokud se chcete projít nebo si užít dálkovou trasu, nemusíte přes půl světa, protože ji máme zde a česká krajina je krásná. Jděte po dnech, po víkendech, po etapách, v celku, jeďte kus na kole, jděte sami, s někým, běžte… jak chcete. Vyrazte a užijte si to!

Stezka ČeskemStezka Českem|Martin Úbl