Příroda ve Větrušické rokli.

Příroda ve Větrušické rokli. Zdroj: vetrusice.cz

Jarní paleta barev.
Pohled na řeku Vltavu.
Jarní probuzení v přírodní rezervaci.
Ovocný sad u Vetrušic.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: krajinou strmých skal ve Větrušické rokli

Na východním okraji hlavního města najdete krajinu jako z pohádky. Strmé skály, rokle i zalesněné svahy, vás překvapí svou rozmanitostí i divokostí. Nenáročná procházka vysoko nad pravým břehem Vltavy vám nezabere víc než dvě hodiny, a přitom se budete cítit jako po výletě hluboko v panenských lesích daleko od civilizace.

Větrušická rokle byla již v roce 1969 prohlášena za Národní přírodní rezervaci, a to především proto, aby bylo ochráněno několik druhů teplomilných rostlin. Od dubna do května vás tu svými drobnými nápadně žlutými květy zaručeně upoutá třeba tařice skalní.

Jarní paleta barev.Jarní paleta barev.|vetrusice.cz

Trasa, která vede po nezpevněných cestičkách, je dlouhá asi 4,5 km a je značená červenou turistickou značkou. Do výchozího bodu v obci Řež se pohodlně dostanete vlakem, a na konci procházky se přívozem svezete zpátky na opačný břeh. Do vlakové stanice Libčice nad Vltavou to je pak už jen kousek.

Tajemná jeskyně Drábovna

Pokud máte chuť prozkoumat okolí podrobněji, určitě si udělejte čas na Drábovnu. Najdete ji na úbočí Velkého vrchu, který leží přímo na hranici rezervace Větrušická rokle, přibližně naproti ulici Pod Viničkou v Letkách. O jeskyni koluje řada zajímavých příběhů a mýtů. V době válečných konfliktů se v ní prý schovávali obyvatelé okolních vesnic.

Jarní probuzení v přírodní rezervaci.Jarní probuzení v přírodní rezervaci.|vetrusice.cz

Vysokohorská turistika

Jestli jste dobrodružnější povahy, určitě si okolí Drábovny užijete. Cestou k ní se držte blízko skal, abyste nepřehlédli vstup do jeskyně. O něco výše nad jeskyní je mohutná, patnáctimetrová kompaktní skalní stěna, protkaná horolezeckými cestami. Kdo by se necítil na extrémní lezení, může vystoupat po kozích stezkách až k vrcholu hřebene. Odtud si vychutnáte velkolepé výhledy na Letky, Řež, ale i Libčice a sídliště Saharu.

Pohled na řeku Vltavu.Pohled na řeku Vltavu.|vetrusice.cz