Lidé a Země

Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Bukurešť
Orlické hory
Moldavsko
Nepál
Nový rok
6
Fotogalerie

Oslavy asijského nového roku, posvátná poutní cesta i neznámá tvář Bukurešti. Únorové číslo LaZ právě vychází.

Asiaté po celém světě oslavili příchod nového roku, který se ponese ve znamení draka. Slibuje sílu, štěstí a odvahu. My pro vás máme další číslo plné inspirace, které k odvaze objevovat nová místa a netradiční zvyky snad podpoří i vás.

Jak se slaví příchod dalšího lunárního cyklu na Tchaj-wanu, na Bali nebo v Thajsku? Vydejte se spolu s námi zažít bujaré i kontemplativní slavnosti.

Martin Hájek se s vámi podělí o to, jak prožívají obyvatelé tchajpejské čtvrti Neihu první úplněk nového lunárního roku. S posledními paprsky slunce opouští soška taoistického boha a ochránce země Tudigonga svoji chrámovou svatyni, aby se podívala na věřící a zkontrolovala, jak se jim daří. Čeká ho za to pořádná nálož výbuchů, dýmu a zmatku.

Nový rokNový rok|Lidé a Země

Jakub Freiwald vás vezme na Bali, kde bujaré oslavy a děsivé sochy démonů v nadživotních velikostech předcházejí dnu ticha se zákazem vycházení. Na Nový rok se totiž celý ostrov doslova odstřihne od zbytku světa a nepřiletí sem jediné letadlo. Aby se Bali očistilo a zlí duchové nenašli cestu zpátky na zem.

Chybět nebudou ani oslavy v podání čínské komunity žijící v Thajsku. Ilona Grešlíková vás vezme do víru červené barvy, pouličního jídla a zlata.

S fenoménem potápěcího safari v Egyptě vás seznámí Linda Piknerová a odhalí vám tak zemi faraonů z úplně jiné perspektivy.

Poutní cesta je vždy zkouškou odolnosti, výdrže, odhodlání i odvahy. Slávek Král absolvoval náročnou japonskou trasu na ostrově Šikoku se svou novomanželkou jako cestu svatební.

Bukurešť podle některých pramenů založil sám hrabě Vlad III., zvaný Dracula, na dnešním vzhledu se ale podepsal spíš francouzský vliv a diktátor Nicolae Ceaușescu. Je to v každém případě město mnoha nesmírných plánů, staveb a rekordů. O tom vás přesvědčí reportáž Bronislava Jaroše.

BukurešťBukurešť|Lidé a Země

Jak chutná jídlo v zapadlých uličkách Nepálu, vám popíše Michal Muška. A ochutnat rozmanitou kuchyni v Myanmě budete moci prostřednictvím článku Magdalény Rojo.

Honza Čermák tentokrát vyzpovídal neohroženou Markétu Marvanovou, která si říká Peggy, jezdí na kole, na lyžích nebo se brodí sněhem na sněžnicích a limity vlastního těla jí nic moc neříkají.

Dozvíte se, jak se žije české lektorce jazyků v Hongkongu.

Lenka Zavadilová se s vámi prostřednictvím svých fotografií podělí o atmosféru kostelů v Orlických horách a Veronika Kratochvílová vás ve své rubrice Úlety vezme na severozápad Moldavska, do romského hlavního města Soroca.

MoldavskoMoldavsko|Lidé a Země