Výstup na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak

Výstup na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak Zdroj: Diáky

Výstup na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak
Výstup na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak
Výstup na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak
Výstup na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak
Výstup na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak
28
Fotogalerie

Horolezec Ksandr a hikerka Adam budou v Biu Oko vyprávět o výstupu na Broad Peak bez šerpů i bez kyslíku

Sedm kluků a dvě holky se pod vlajkou Expedition Clubu v červenci 2023 vydali na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak, jen dva z nich ale úspěšně zdolali vrchol. Jak náročné to bylo a co vše se stalo? A jaké pocity prožívala jedna ze dvou žen bez kyslíku na celé hoře? Cyklus cestovatelských přednášek Diáky přivítá v úterý 28. listopadu „otce“ celé expedice Martina Ksandra a Pavlínu Adam, kteří se přijdou podělit o své zážitky s návštěvníky kina Bio Oko.

Broad Peak (8051 m), čtvrtá nejvyšší hora Pákistánu, je často opomíjený ledový obr střežící soutok ledovců Baltoro a Godwin Austen. Právě pod jeho svahy leží legendární kemp Concordia, ze kterého je ten nejikoničtější výhled na vrchol K2. Právě na Broad Peak se rozhodla letos v létě vystoupat skupina horolezců vedená jedním ze základních kamenů brněnského Expedition Clubu Martinem Ksandrem.

Broad Peak je nádherná, jedinečná, monumentální hora, která měla pouze smůlu, že vyrostla na nejspektakulárnějším místě na planetě, v srdci Karakoramu, kde jí pozornost kradou jiné kopce,“ říká Martin o osmitisícovce obdivně. Sám byl nakonec jedním ze dvou účastníků výpravy, kterým se podařilo její vrchol zdolat, a to bez šerpů i bez kyslíku. O tom, že tato cesta nebyla vůbec jednoduchá teď přijde spolu s kolegyní Pavlínou Adam vyprávět do pražského kina Bio Oko.

Martin už má za sebou výstup na osmitisícovou Manaslu v roce 2015, o dva roky později se pokoušel o prvovýstup na šestitisícový Sugulu Peak. V roce 2019 vedl pod vlajkou Expedition Clubu skupinu lidí na sedmitisícový Muztagh Ata a o 2 roky později na Gasherbrum II.

Pavlína Adam je hikerka, která  se před pár lety se rozhodla dát výpověď v dobře placené práci a začala cestovat. Bulharsko prošla křížem krážem, vzala to i přes tropickou Tanzanii a do polárního Švédska. Následoval legendární 4300 kilometrů dlouhý Pacific Crest Trail od mexické hranice až do Kanady. Jako první Češka pak zdolala nepálský Great Himalaya Trail, a to v monzunovém období, v Jordánské poušti přešla Jordan trail, v Jižní Americe zvládla vystoupat na 6 šestitisícovek za šest po sobě jdoucích dní.

Fotografie k přednášce Broad Peak bez šerpů a bez kyslíku si můžete stáhnout zde.


O Diácích

Diáky jsou pravidelný cyklus cestovatelských přednášek v Biu Oko. Přináší životní příběhy poutníků, nomádů, couchsurferů, které spojuje anti-turistický přístup k cestování. Charismatičtí cestovatelé objevují svět novými způsoby. Jejich kroky vedou do neobvyklých míst, kreativních komunit a subkultur. O svých cestách píší knihy, točí filmy, besedují. Snaží se inspirovat druhé.