Mezinárodní festival ohňostrojů na Maltě

Mezinárodní festival ohňostrojů na Maltě Zdroj: VisitMalta.com

Za ohňostroji na Maltu

Milovníci ohňostrojů nemusí čekat na oslavy nového roku, aby si užili noční světelnou show. V ostrovním státě Malta se totiž koná každý rok festival, během něhož doslova nespustíte oči z oblohy.

Mezinárodní festival ohňostrojů na Maltě poprvé uspořádali v roce 2001 a koná se bez přestávky už dvacet let. Získal si řadu příznivců, skvělou pověst a netrpělivě ho očekávají jak fanoušci, tak mistři ohňostrojů na celém světě.

Festival se koná od 17. do 30. dubna a putuje sedmi maltskými městy. Končí pak v metropoli Vallettě. Objevování krás a maltských památek v Qale, Marsaskale nebo Florianě si tak můžete zpestřit jiskřivou podívanou.

Tématem letošního festivalu je Noc legend, inspirovaná legendárními hudebníky. Každého účastníka show pořadatelé vyzvali, aby si vybral skladbu od zesnulých umělců, například Arethy Franklin, Michaela Jacksona, Amy Winehouse či Freddieho Mercuryho.

Tento rok vás čeká mezinárodní soutěž devíti pyrotechnicko-hudebních show a tradiční představení pořádaná licencovanými dílnami na ohňostroje, která mají sloužit jako přechody mezi jednotlivými soutěžními přehlídkami a představit práci maltských mistrů. Zdejší festival totiž získal unikátní mezinárodní postavení i díky tomu, že kromě přehlídek představuje také tradiční maltské ohňostroje.

Návštěvníci se tak mohou těšit na kombinaci pyrotechnických představení synchronizovaných s hudbou, při nichž tvůrci využívají méně nákladný materiál. Tradiční lokální ohňostroje jsou komplexnější, autentičtější, věrné tradicím a připravují se ručně. Maltští tvůrci tak musí předvést hlavně řemeslnou dovednost.

Více informací najdete na webu maltafireworksfestival.com