Vesuv, Itálie. Aktivní stratovulkán Vesuv leží nedaleko italské Neapole. Do dějin vstoupil mohutným výbuchem kolem roku 79 našeho letopočtu, kdy zničil několik římských měst včetně slavných Pompejí. Dnes je Vesus národním parkem, turisté mohou vyšlápnout až nahoru a projít se kolem jeho kráteru. Silueta sopky se také krásně vyjímá na fotkách z Pompejí.

Vesuv, Itálie. Aktivní stratovulkán Vesuv leží nedaleko italské Neapole. Do dějin vstoupil mohutným výbuchem kolem roku 79 našeho letopočtu, kdy zničil několik římských měst včetně slavných Pompejí. Dnes je Vesus národním parkem, turisté mohou vyšlápnout až nahoru a projít se kolem jeho kráteru. Silueta sopky se také krásně vyjímá na fotkách z Pompejí. Zdroj: Profimedia.cz

Teide, Tenerife. Sopečný masiv Teide na ostrově Tenerife je nejen nejvyšším bodem Kanárských ostrovů, ale také celého Španělska, jemuž souostroví náleží. Zdejší národní park je nejnavštěvovanější v Evropě a nabízí skvostné scenerie.
Santorini, Řecko. Souostroví Santorini je vyhledáváno zejména pro svou typickou architekturu bílých domků a kostelíků tyčících se na kolmých skalních stěnách vysoko nad hladinou moře. Tato scenerie mohla vzniknout jen díky dávné erupci, která odnesla většinu ostrova. Uprostřed kaldery nyní pomalu roste nový vulkán, k němuž se z hlavního ostrova pořádají lodní výlety.
Fudži, Japonsko. Ikonická sopečná hora Fudži je jedním ze symbolů Japonska. Leží na ostrově Honšú, asi sto kilometrů jihozápadně od Tokia. Působivost hory umocňuje fakt, že stojí osamoceně uprostřed nížin kolem pacifického pobřeží. Vrchol sopky je trvale pokryt sněhem a ledem.
Kilimandžáro, Tanzanie. Nejvyšší hora Afriky leží takřka přímo na rovníku, u hranic Tanzanie s Keňou. Jedná se vlastně o horský masiv sestávající ze tří hlavních vrcholů. Sopka je považována za vyhaslou. Výstup až na vrchol trvá přibližně šest dnů, tanzanská vláda nicméně uvažuje o výstavbě lanovky, která by turistickému ruchu pomohla.
Agua, Guatemala. Aqua je neaktivní sopka ve středoamerickém státě Guatemala. Její vrchol se nachází ve výšce 3765 metrů nad mořem. V blízkosti sopky leží historické město zapsané na Seznam UNESCO Antigua Guatemala, jemuž sopka tvoří unikátní fotogenickou kulisu.
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejzajímavější turisticky vyhledávané vulkány

V posledních dnech zaplnily sociální sítě dechberoucí fotografie a videa soptícího vulkánu Geldingadalir nedaleko Reykjavíku. Sopka vybuchla v místě, kde nikoho přímo neohrožuje a nezpůsobuje v podstatě žádné problémy. Podle předpokladů odborníků navíc bude v tomto poklidném módu soptit dlouhé týdny, Island tak vlastně získal novou atrakci, za níž aktuálně míří místní obyvatelé i turisté. Ve fotogalerii se při té příležitosti podíváme na další vyhledávané sopky v Evropě, ale i ve zbytku světa.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: