Sucre

Sucre Zdroj: Shutterstock

Abú Dhabí
Neipyijto
Dodoma
Belmopan
Nur-Sultan
7
Fotogalerie

Záludná hlavní města světa. Uhádnete je?

Jako čtenáři LaZ byste se určitě nenechali nachytat a ve vědomostním kvízu správně určili hlavní města Austrálie, Kanady, Brazílie, Švýcarska, Maroka či Nového Zélandu. Ale ruku na srdce – zvládli byste to bez zaváhání i u všech následujících sedmi zemí?

Bolívie

Začínáme trochu komplikovanějším případem země, která má hlavní města rovnou dvě. Pokud budeme vycházet z bolivijské ústavy, v té je status přiřknut městu Sucre, kde sídlí nejvyšší orgány soudní moci. Nicméně prezidenta, vládu, parlament i ambasády najdete v La Pazu, který je zároveň finančním, akademickým a kulturním centrem celé země a nejvýše položeným hlavním městem světa. Možná vás ale překvapí, že nezaujímá první příčku žebříčku největších bolivijských měst, kterému vévodí Santa Cruz de la Sierra.

Spojené arabské emiráty

Pokud vás okamžitě napadla Dubaj, musím vás zklamat. Ta je sice díky značné závislosti na mezinárodním obchodu a turismu městem a emirátem nejznámějším, ale kvůli návštěvě sídla prezidenta nebo vlády byste se museli vypravit do Abú Dhabí. Ačkoli je samo o sobě rozlohou i počtem obyvatel menší než Dubaj, celý stejnojmenný emirát zabírá takřka 87 % plochy země. V posledních letech se Abú Dhabí rozrůstá a posiluje úlohu kulturního centra SAE, nicméně i nadále zůstává oproti Dubaji destinací poklidnější a tradičnější.

Myanma

Řada z vás nejspíš ví, že Rangún o privilegium hlavního města země, která se dlouhá léta zmítá v politických problémech, před nějakou dobou přišel. Ale stěží si lze vzpomenout na lehce krkolomný název jeho následovníka, když se místo něj ještě před dvaceti lety rozkládal liduprázdný deštný prales a turisté nemají ani dnes sebemenší důvod do něj zavítat. Neipyijto (Nay Pyi Taw) bylo vyhlášeno hlavním městem v roce 2005 v den, který určil astrolog tehdejšího diktátorského vůdce. Jeho výstavba ale potají začala už o tři roky dříve a probíhá dodnes.

Tanzanie

Bez mučení přiznávám, že tohle pro mě byla novinka, sebejistě bych si vsadil na Dar es Salaam. Tam sice stále sídlí část vládních úřadů, nicméně referendum v roce 1973 rozhodlo, že prestižní status místo něj získá Dodoma. Ta sehrála důležitou roli už po první světové válce, zejména díky své poloze uprostřed země. Za finanční podpory OSN se novodobě měla stát „hlavní vesnicí v zemi vesnic“, ale vládním úředníkům se do ní dlouho stěhovat nechtělo. Zásadnější pokrok nastal až v roce 2015, kdy nově zvolený prezident dal jasně najevo, že to s přesunem myslí vážně.

Belize

Zrádný chyták. Belize City v sobě obsahuje název země (podobně jako Ciudad de Guatemala nebo Ciudad de Panamá) a je i jediným větším městem v téhle malé středoamerické zemi. Jenomže když ho v roce 1961 ze značné části poničil hurikán Hattie, vláda se rozhodla postavit zbrusu nové hlavní město. Na bezpečnějším místě, uprostřed tropického pralesa, v geografickém centru země. Jméno Belmopan, které mu přisoudila, je složeninou z názvů řek Belize a Mopan. Počet jeho obyvatel ani dnes nepřesahuje dvacet tisíc a ambasády si do něj hledají cestu jen pozvolna.

Kazachstán

U téhle středoasijské země musí být člověk ve střehu. Do roku 1997 bylo jejím hlavním městem to největší kazašské, které ovšem v průběhu let měnilo svůj název z Věrnoje na Alma-Ata a zatím naposledy na Almaty. Štafetu po něm převzalo město uprostřed liduprázdných stepí, postupně známé jako Akmolinsk, Celinograd, Akmola, Astana a nyní Nur-Sultan, na počest prvního kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Staví se v něm jako o život – moderní mrakodrapy, honosné vládní budovy, mosty nebo 105 metrů vysoká věž Bayterek.

Šrí Lanka

Na závěr jsem si nechal největší jazykolam z celé sedmičky. Pokud vám jako první na mysli vyskočilo Kolombo, až tak daleko od pravdy nejste. Šrí Džajavardanapura Kotte je totiž v podstatě jeho předměstí, kterému byl status hlavního města přidělen v roce 1977. O pět let později se v něm otevřela nová budova parlamentu, nezvykle postavená na ostrově uprostřed jezera. Ale nešlo o úplnou premiéru, „Kotte“ figurovalo mezi 14. a 16. stoletím jako centrum stejnojmenného království. Přesun vládních úřadů do nového působiště ještě stále probíhá.