Tiské stěny

Tiské stěny Zdroj: Profimedia.cz

Tiské stěny
Tiské stěny
Tiské stěny
Tiské stěny
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Tiské stěny, úžasné skalní město ve stínu známějších

Na okraji ospalé vesničky Tisá, v západním cípu Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, vytvořila před dávnými časy příroda dokonalý pískovcový skalní labyrint, který snese srovnání s nejznámějšími českými skalními městy v Českém ráji a na Broumovsku. V porovnání s Prachovskými skalami nebo Adršpašsko-teplickým skalním městem tu ale turista najde až nečekaný klid a množství zákoutí, která bude mít jen pro sebe. A v neposlední řadě velkou míru volnosti.

Vstup do skalního města

Obec Tisá leží patnáct kilometrů severně od Ústí nad Labem a zhruba stejně daleko západně od Děčína. S krajským městem Ústím Tisou spojuje pravidelná regionální autobusová linka mířící k německým hranicím. Kdo přijede vlastním autem, může zaparkovat buďto přímo v obci, a to na parkovišti hned vedle kostelíku svaté Anny, anebo asi dva kilometry od vsi, u turistické chaty Tisá, jež se nachází přímo u silnice směřující k Děčínskému Sněžníku.

Do skal vedou dva vstupy. Jeden se nachází nad hřbitovem v Tisé, kam se člověk dostane po krátkém mírném stoupání přímo od kostela, druhý pak právě u již zmíněné turistické chaty, kde je možné se i občerstvit. Návštěva skal je zpoplatněna, dospělí zaplatí padesát korun, děti polovic.

Prohlídka

Tiskými stěnami prochází dva prohlídkové okruhy. Vzhledem k nevelkému rozsahu skalního města (právě třeba v porovnání s Adršpachem) nicméně nic nebrání tomu obě prohlídkové trasy spojit do jedné, což většina návštěvníků i činí. Kdyby člověk chtěl celé skály vyloženě rychle proběhnout, povedlo by se mu to možná i pod hodinku čistého času.

To by ale byla velká škoda, vlastně neustále jsou po cestě důvody k zastavení, ať už za účelem tichého kochání se přírodní krásou či pořízení objemné fotodokumentace. Při běžném tempu návštěvy proto počítejte zhruba tak se třemi hodinami.

Malé Tiské stěny

Západní část skalního labyrintu, kterým prochází kratší prohlídkový okruh, tvoří takzvané Malé Tiské stěny. Dostanete se k nim ze Skalního náměstí, což je malý plácek – obklopený jak jinak než skalami – hned u prvního zmíněného vchodu do skal. V Malých stěnách mohou turisté obdivovat zhruba dvacítku zajímavých skalních útvarů, třeba Janusovu hlavu, Golema nebo Herkula.

Velké Tiské stěny

Po prohlídce Malých stěn zavede naučná stezka návštěvníky zpátky na Skalní náměstí, odkud mohou pokračovat druhým prohlídkovým okruhem do Velkých Tiských stěn. Ty jsou, vzhledem k jejich jménu nepřekvapivě, značně rozsáhlejší. Trasa vede nejprve dolními partiemi skalního města, v nichž si nejen děti mohou zablbnout u mnoha průlezů, skalních oken a malých pískovcových jeskyněk.

Po zhruba kilometru a půl se dostanete k turistické chatě (kde je druhý vstup do skal), tam ale prohlídka nekončí. K návratu na Skalní náměstí využijte zeleně značenou turistickou značku, která vede po hřebeni Tiských stěn. Tato trasa nabízí úchvatné výhledy do okolí, množství dalších zajímavých skalních útvarů a na několika místech také možnost podívat se dolů do roklí, jimiž jste před chvilkou sami procházeli.

Právě v tomto úseku Tiských stěn asi nejvíce doceníte jejich největší konkurenční výhodu, totiž volnost, kterou svým návštěvníkům poskytují. Zatímco v navštěvovanějších skalních městech jsou turisté hnáni skoro jako dobytek značenou cestou, omezování různými ploty, zábradlími a zábranami, v Tisé můžete skoro kamkoli vám vlastní pud sebezáchovy dovolí. Tady na mnoha přístupných vrcholcích skalních věží nad hlubokými roklemi žádná bezpečnostní zábradlí nečekejte, tady věří vaší svéprávnosti. Tisá je mimochodem také velmi oblíbená mezi horolezci, během prohlídky určitě několik horolezců, snažících se zdolat kolmé skalní stěny, spatříte.

Poklad nehledejte

Pokud by vás k návštěvě Tisé nalákala místní pověst o pokladu, který je údajně ve skalách skryt, dobře si to rozmyslete. Nenechavcům, kteří by si chtěli poklad odnést, prý totiž jeho skřítčí hlídači nasypou do kapes bludné koření. A ti pak už ze skal nikdy nenajdou cestu zpět. Proto si z výletu radši místo pokladu odneste jen pěkné zážitky. To bohatě stačí.

Další tipy na výlety po všech našich krajích najdete ve speciálu ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM, který si jednoduše objednáte na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: