Lysá hora

Lysá hora Zdroj: Profimedia.cz

Lysá hora
Malenovice - kostel
Malchor
Satinský vodopád
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Výšlap na Lysou horu, královnu Moravskoslezských Beskyd

Pokud si chcete ke konci podzimu udělat ještě jeden poslední horský výšlap předtím, než hory zasype až přílišné množství sněhu, dejte si za svůj cíl majestátní královnu Moravskoslezských Beskyd, Lysou horu. Zhruba desetikilometrový výstup z Frýdlantu nad Ostravicí nás přivede na holý vrchol s charakteristickým vysílačem, na kterém se návštěvníkům představují nádherné výhledy na široké okolí.

Cesta nahoru

Cestu zahájíme na nádraží ve Frýdlantu nad Ostravicí, zhruba deset kilometrů jižně od Frýdku-Místku. Napojíme se na modrou turistickou značku směrem na Lysou horu a vyrazíme východním směrem. Samozřejmostí v tomto ročním období jsou pevné boty, teplé oblečení a ideálně i něco na zahřátí do batohu. Zhruba devět set výškových metrů z Frýdlantu na vrchol Lysé hory je zhuštěno do asi šestikilometrového úseku a čeká na nás tak jedno z nejvýraznějších převýšení v Česku vůbec.

Po kilometru přejdeme Ostravici přes Harcovský most. Cesta odtud vede předměstím na jižní straně frýdlantského letiště až do Malenovic, kde na kopci Borová mineme výrazný barokní kostel svatého Ignáce z Loyoly. Po průchodu Malenovicemi se cesta stáčí k jihovýchodu a začíná stoupat do kopců. Projdeme hustým lesem na východním úbočí Hradové a začneme stoupat k sedlu mezi Kykulkou a Malchorem. Zde se nachází kamenná mohyla Ivančena, památník skautům popraveným za účast v protinacistické odbojové skupině Odboj slezských junáků, který je už od dob komunismu poutním místem.

Naše další kroky povedou na Malchor, rozsochu Lysé hory, jehož úplnému vrcholku se však vyhneme. Cesta nás totiž po jeho západním úbočí přivede k rozcestí, ze kterého je to už jen půl kilometru na vrchol samotné Lysé hory. Přeskočíme na krátkou chvíli na žlutou značku a na vrchol se vydáme po horní části severní sjezdovky.

Lysá hora je s 1323 nadmořskými metry nejvyšší horou Moravskoslezských Beskyd. Na vrcholku se nachází telekomunikační vysílač, meteorologická stanice a horské chaty. Největším lákadlem jsou však vedle dobrého pocitu ze zdolání hory především nádherné výhledy na všechny strany. Východním směrem dohlédnete za dobrých podmínek až na vrcholky Nízkých Tater, pod jižním svahem Lysé hory se pak rozléhá vodní nádrž Šance a hned vedle ní sousední hora Smrk. Na západě pak dřímají Jeseníky.

A dolů

Z Lysé hory můžete pochopitelně sestoupit stejnou cestou, jakou jste na ni vystoupili. My se však vydáme po červené západním směrem k dalšímu z vedlejších vrcholů masivu Lukšinci, kde najdeme přírodní památku Ondrášovy díry, útvar pseudokrasových puklinových jeskyní pojmenovaný po legendárním zbojníkovi Ondrášovi.

Na Lukšinci se můžeme napojit na žlutou, která na cestě zpět do Malenovic mine vítaný hostinec U Veličků a také nádherný Satinský vodopád. Alternativně můžeme zůstat věrní červené značce, která se na Lukšinci stočí na jih, provede nás kolem Horních mazáckých skal a po zhruba třech a půl kilometrech ukončí naši cestu na nádraží v Ostravici.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.