Gruzie je kolébkou výroby vína. Po letech úpadku nyní vstává vinařství v této zemi z popela
2
/
5
Přehled fotografií
Zavřít
Když se hrozny sklidí a zpracují, zraje víno v obřích amforách zakopaných po hrdlo v zemi. Říká se jim kvevri.
|
Zdroj: Tomáš Kučera
V moderních areálech nových vinařství už víno kvasí v nerezových tancích, tedy způsobem běžným v západní Evropě.
|
Zdroj: Tomáš Kučera
Rozdíl mezi vínem vyrobeným imeretinským a kachetinským způsobem je jednak v chuti, jednak v barvě.
|
Zdroj: Tomáš Kučera
Gruzie vyrobí přibližně 150 milionu litrů vína ročně a je jedinečná především kvůli subtropickému klimatu, dostatku srážek, dlouhému slunečnému létu a mírným zimám.
|
Zdroj: Tomáš Kučera
Gruzínská vína jsou západními enology velmi ceněná. Zdejší vinaří spolupracují i s odborníky například z Itálie.
|
Zdroj: Tomáš Kučera
Zavřít