Správně snědené kuře aneb Jídlo jako rituál
1
/
7
Přehled fotografií
Zavřít
Rýže vařená v kokosovém mléce s mangem, ale i polévka s prasečí krví, to vše je pro mnichy nachystáno
|
Zdroj: Dalibor Demel
Mniši na tudongu - posvátné pouti - dostávají jídlo od vesničanů.
|
Zdroj: Profimedia.cz
Pro buddhistické mnichy je jídlo je jen další forma meditace, příležitost k uvědomování počitků, pohybů těla, žvýkání, prostě cvičení pozornosti.
|
Zdroj: Profimedia.cz
Pořádek na zemi i na obloze už od prehistorie udržuje i oběť.
|
Zdroj: Dalibor Demel
Většina jídelních tabu vyrůstá z čistě kulturních a náboženských kořenů.
|
Zdroj: Dalibor Demel
Každá společnost má svá jídelní tabu. Někde nejedí vepřové, jinde hovězí, u nás bychom nevzali do úst psa či kočku.
|
Zdroj: Dalibor Demel
Vztah k jídlu a jeho způsob spotřeby odráží ekologické myšlení lidí. Plýtvání jídlem znamená neúctu k životnímu prostředí.
|
Zdroj: Dalibor Demel
Zavřít