Dominikánská republika, ilustrační foto

Dominikánská republika, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Přímořské městečko Las Terrenas
Bahía de Las Águilas
Playa Bayahibe na východě ostrova
Trojitý vodopád Salto Alto
5
Fotogalerie

Dominikánská republika: co vidět a zažít v zemi s pověstí plážové destinace

Vyspělejší část ostrova Hispaniola přitahuje pohlednicovými karibskými plážemi, luxusními resorty a slušně vybudovanou turistickou infrastrukturou.

Geografický profil Dominikánské republiky je ale rozmanitější a na své si přijdou i ti, kteří mají chuť nasadit pohorky, sednout na kolo nebo zažít trochu bezpečného adrenalinu. A sem tam se najde i nějaká ta památka. Vždyť právě tady Kryštof Kolumbus založil první křesťanské město na západní polokouli.

Základní údaje

  • rozloha: 48 730 km2 (0,62 x ČR)
  • počet obyvatel: 10,9 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 130 DOP (cca 52 Kč)

Kdy vyrazit

Od prosince do začátku dubna panuje příjemně teplé a suché počasí se snesitelnou vlhkostí. Tehdy dochází i k největšímu přílivu turistů. Pokud se mu chcete vyhnout, zvažte přechodový duben a květen. Mezi červnem a říjnem rostou nejen teploty, ale i srážky, časté jsou bouřky či hurikány.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Města

Po více než 500 letech je Santo Domingo největším městem celé karibské oblasti. V části Zona Colonial si ale zachovává příjemný historický ráz, korunovaný nejstarší dosud stojící katedrálou na obou amerických kontinentech. Pohodovou atmosféru s francouzským šmrncem najdete v Las Terrenas, kašírovanou italskou romantiku v malém Altos de Chavón. Higüey se chlubí betonovou poutní bazilikou. O historii a kultuře země se nejvíc dozvíte v moderním muzeu Centro León v Santiagu de los Caballeros.

Přímořské městečko Las TerrenasPřímořské městečko Las Terrenas|Profimedia.cz

Pláže

Nejvyhlášenější a nejluxusnější resorty země seskupuje Punta Cana s rušnými plážemi Bavaro, Macao či Arena Gorda. Klidnější variantou je severní pobřeží kolem města Puerto Plata, například Playa Dorada. Nejlepší kiteboarding si užijete u pohodového Cabarete, samotu v odlehlém Bahía de Las Águilas, batůžkáře můžete potkat kolem Las Galeras (Playa Rincón, Playa Frontón). Jednodenní výlety se podnikají na ostrůvek Saona s národním parkem del Este, známý i z filmů (např. Modrá laguna).

Bahía de Las ÁguilasBahía de Las Águilas|Profimedia.cz

Příroda

Milovníci vodopádů a adrenalinu zamíří k řece Damajagua, na níž 27 vodopádů (27 Charcos) láká ke svlažení v jezírkách obrostlých džunglí. Bez obav se dá koupat v tyrkysových vodách pod trojitým Salto Alto nedaleko zálivu Samaná, v němž se od prosince do března prohánějí keporkaci. Jako další tyrkysový magnet září voda v cenoteHoyo Azul. Kopcovitá krajina obléhající město Jarabacoa je jako stvořená pro výlety pěšky či na kole. Nadhled zajistí lanovka, která vás z Puerta Plata vyveze až na vrch Pico Isabel de Torres se sochou Krista Spasitele. Ekoturismus se rozvíjí v pestrém národním parku Los Haitises. Za krokodýly, plameňáky a leguány vede strastiplná cesta k slanému jezeru Enriquillo, největšímu v Karibiku. Horská bríza i jablka nebo jahody vás osvěží v pohoří Cordillera Central kolem městečka Constanza.

Trojitý vodopád Salto AltoTrojitý vodopád Salto Alto|Profimedia.cz

Další inspiraci najdete zde.