Horkovzdušné balóny nad Kappadocií.

Horkovzdušné balóny nad Kappadocií. Zdroj: Shutterstock

Pigeon Valley a jeskynní město v Kappadokii.
Sjezdovky na hoře Erciyes.
I takhle může vypadat zima v turecké Anatolii.
Dechberoucí Kappadokie.
5
Fotogalerie

Na hory do Turecka? Letadlem z Prahy do Kayseri

Milovníci zimních sportů tuto sezonu nadšeně vítají přímé lety do tureckého zimního střediska Erciyes. Ty jsou od konce prosince nově vypravovány každou středu z pražského Letiště Václava Havla. Těšit se mohou na prázdné sjezdovky, upravené trasy i kvalitní služby hotelů za nízkou cenu v nadmořské výšce od 2088 do 3360 metrů nad mořem. Zimní dovolenou tak jde pohodlně spojit třeba s výletem do populární Kappadokie.

Perla Střední Anatolie

Kayseri je fascinující město ležící přímo v srdci Turecka. Propojuje v sobě bohatou historii s moderními inovacemi a právem patří mezi nejoblíbenější destinace během celého roku. Hora Erciyes se svými 3917 metry nad mořem nabízí nejen fantastické lyžařské zázemí, ale také panoramatické výhledy na Střední Anatolii.

I takhle může vypadat zima v turecké Anatolii.I takhle může vypadat zima v turecké Anatolii.|Shutterstock

Lyžaři tu mají k dispozici širokou škálu tratí, od začátečnických svahů až po náročné sjezdovky pro pokročilé. Populární je tu také takzvaný heliskiing, kdy vás helikoptéra vyveze na nejvyšší vrchol hory, odkud si pak můžete užít sjezd v prašanu.

Země „Krásných koní“

Když už se v Kayseri ocitnete, rozhodně si nenechte ujít zimní Kappadokii. Výhledy na rozlehlá údolí si můžete vychutnat třeba při letu horkovzdušným balonem. Místní krajina je plná hlubokých údolí a kaňonů, skalních homolí, věží a dalších prapodivných skalních útvarů, dokonce i celých podzemních skalních měst. To vše tu přitom vytvořila sama příroda, tedy konkrétně erupce několika sopek, které daly vzniknout měkké hornině zvané tuf. Název Kappadokie pochází z perštiny a znamená Země krásných koní. Na ty tu dnes běžně nenarazíte, zato na množství kostelů a nástěnných maleb zařazených na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO ano.

Dechberoucí Kappadokie.Dechberoucí Kappadokie.|Shutterstock

Levnější než doma

„Dovolená na horách v Turecku vychází se šestidenním skipasem v ceně levněji než v některých sousedních zemích či tuzemsku, proto věříme, že si neobvyklou lyžařskou destinaci oblíbí jak zkušení sjezdaři, tak i rodiny s dětmi,“ uvedla tisková mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Cesta letadlem trvá přímo z Prahy do oblasti Střední Anatolie přibližně dvě hodiny a dvacet minut, transfer z místního letiště do střediska Erciyes pak dalších třicet minut.

Pigeon Valley a jeskynní město v Kappadokii.Pigeon Valley a jeskynní město v Kappadokii.|Shutterstock