V nejužším místě mají vodopády šířku pouhých 7 metrů.

V nejužším místě mají vodopády šířku pouhých 7 metrů. Zdroj: Shutterstock

Murchisonovy vodopády jsou také známy jako vodopády Kabalega nebo Kabarega.
Duha nad vodopády.
Výlet k vodopádům často začíná čekáním v přístavu na výletní loď v městečku Paraa.
Kvůli obrovské síle vody je cítit chvění okolní země.
Tradiční obyvatelé stejnojmenného národního parku.
6
Fotogalerie

Murchisonovy vodopády: dechberoucí ozdoba Nilu

Nejsou ani tak vysoké jako Andělské vodopády, mohutné jako Viktoriiny nebo silné jako Niagarské. Přesto od nepaměti poutají pozornost a budí zasloužený obdiv. Murchisonovy vodopády v Ugandě, které jsou známé také pod názvem Kabalega nebo Kabarega, jsou považovány za nejzajímavější místo celého toku Nilu.

Najdete je ve stejnojmenném parku Murchison Falls, který má rozlohu 3841 kilometrů čtverečních. Leží na severozápadě Ugandy a cesta k nim od parkoviště není nijak náročná. Obdivovat je můžete ale také z lodi. Výlet k vodopádům začíná v městečku Paraa a plavba trvá přibližně dvě hodiny.

Výlet k vodopádům často začíná čekáním v přístavu na výletní loď v městečku Paraa.Výlet k vodopádům často začíná čekáním v přístavu na výletní loď v městečku Paraa.|Shutterstock

Pukající skála

Vodopády dosahují výšky 43 metrů a v nejužším místě mají pouhých sedm metrů šířky. Právě díky tomuto zúžení tu dosahuje voda ohromné síly a doslova tryská ze skály. Cítit proto můžete i lehké chvění země v jejich okolí. 

Jelikož mnohé ryby nárazy vody na skály nepřežijí, můžete v živém přenosu pozorovat také hostinu krokodýlů a hrochů, kteří si užívají hojnost ve vodě pod nimi.

Kvůli obrovské síle vody je cítit chvění okolní země.Kvůli obrovské síle vody je cítit chvění okolní země.|Shutterstock

Místo v dějinách

Vodopády byly známé odpradávna. První stopy směřují až do roku 61 našeho letopočtu, kdy císař Nero vyslal skupinu římských legionářů hledat pramen Nilu.

Někteří historici se ale domnívají, že Římané nikdy nedosáhli vodopádů kvůli nesmírně obtížné cestě a místo toho uvízli v bažinách Sudd asi 800 km jižně. První Evropané, kteří se sem dostali, byli Samuel Baker a Florence Baker, kteří vodopády pojmenovali na počest prezidenta Královské geografické společnosti sira Rodericka Murchisona.

V 70. letech 20. století vodopády přejmenoval tehdejší prezident Ugandy Idi Amin na počest bývalého vládce Ugandy Kabalega z Bunyoro. Přesto tento název nezlidověl a po jeho svržení se opět vrátil název původní.

Murchisonovy vodopády jsou také známy jako vodopády Kabalega nebo Kabarega.Murchisonovy vodopády jsou také známy jako vodopády Kabalega nebo Kabarega.|Shutterstock

Zvířecí ráj

Stejnojmenný národní park založila v roce 1952 britská královna Alžběta II. Nejsou v něm pouze Murchisonovy vodopády, žije v něm spousta divokých zvířat. Mezi nejzajímavější patří třeba žirafy Rothschildovy, prasata bradavičnatá, hroši, lvi, levharti a mnoho dalších. Mlha, kterou vodopády vytvářejí, tu totiž pomáhá po celý rok udržovat bohatou vegetaci.

Tradiční obyvatelé stejnojmenného národního parku.Tradiční obyvatelé stejnojmenného národního parku.|Shutterstock