V Hogewey naleznete celkem 23 domů určených pro 152 seniorů trpících demencí.

V Hogewey naleznete celkem 23 domů určených pro 152 seniorů trpících demencí. Zdroj: hogeweyk.dementiavillage.com

O rezidenty pečuje 250 zdravotních sester a specialistů na plný a částečný úvazek, kteří zde zastávají řadu běžných povolání, jako jsou pokladní, prodavači, úředníci, číšníci.
Namísto nemocničního prostředí, studené oceli, podlahy z linolea a zaměstnanců v bílých uniformách lidé tady bydlí v poklidném sousedství.
Pacienti si zdarma mohou vzít vozík a nakoupit si v supermarketu nebo si zajdou na kávu do místní kavárny či do divadla.
I lidé s demencí tu mají šanci na důstojný život.
5
Fotogalerie

Hogewey: Úžasně „dementní" holandská vesnice

Leží asi 20 km od Amsterdamu a na první pohled je k nerozeznání od ostatních nizozemských vesnic. Obyvatelé tu žijí běžným životem, nakupují potraviny, chodí do kina a setkávají se s přáteli. Nevědí ale, že realita jejich života je dokonale naaranžovaná. Všude jsou umístěny bezpečnostní kamery a pečovatelé jsou součástí inventáře každé domácnosti. Od prodavače po zahradníka, od kadeřníka po zubaře, všichni jsou součástí jednoho velkého, ale bohulibého podvodu.

Hogewey vypadá jako izolovaná vesnice, která leží v městečku Wheesp nedaleko Amsterdamu. Ve skutečnosti je to ale domov důchodců, který byl speciálně navržen pro lidi trpící těžkou demencí. Na rozdíl od běžných pečovatelských domů, kde pacienti žijí ve fádních budovách s dlouhými chodbami a vyleštěnými podlahami, se Hogewey pokouší vytvořit pro tyto bezmocné lidi důstojnou komunitu. Lidé tu žijí ve společných domech, mají k dispozici divadlo, obchody s potravinami, poštu, zahrady a kluby. Každý prodavač, každý číšník a každá hospodyně jsou zaměstnanci Hogewey, kteří dokonale hrají svou roli ve stylu Truman Show. Hogewey má asi 150 obyvatel a 250 zaměstnanců.

O rezidenty pečuje 250 zdravotních sester a specialistů na plný a částečný úvazek, kteří zde zastávají řadu běžných povolání, jako jsou pokladní, prodavači, úředníci, číšníci.O rezidenty pečuje 250 zdravotních sester a specialistů na plný a částečný úvazek, kteří zde zastávají řadu běžných povolání, jako jsou pokladní, prodavači, úředníci, číšníci.|hogeweyk.dementiavillage.com

Nezavírat oči

Koncept Hogewey založila Yvonne van Amerongenová, když pracovala jako zaměstnankyně v tradičním holandském domově důchodců. Když viděla, jak fungují pečovatelské domy, začala se zasazovat o to, aby se v nich žilo lépe a méně trpělo. Díky zkušenosti s pacienty si uvědomila, že v mnohem důležitější než péče, je pro nemocné lidi svoboda a důstojný život. Představovala si zařízení, kde by pacienti mohli žít běžným, normálním životem v podpůrném prostředí podobném domácímu a věnovat se činnostem, které pro ně mají smysl.

I lidé s demencí tu mají šanci na důstojný život.I lidé s demencí tu mají šanci na důstojný život.|hogeweyk.dementiavillage.com

Zákeřná epidemie

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby si každoročně připomínáme 21. září. Jde o degenerativní onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a vyhasínají jejich funkce. Významně ovlivňuje kvalitu života nemocného. Člověk si nevzpomíná na to, co dříve znal, obtížně si vybavuje názvy předmětů a nezvládá obsluhu jednoduchých přístrojů. Nepoznává členy rodiny, ukládá věci na neobvyklá místa a pak je nemůže najít, nepamatuje si, co říkal a stále dokola pokládá ostatním stejné otázky. Nemocný s demencí není schopen pochopit různé pojmy a plánovat. Ztrácí kontrolu nad svými náladami i pocity, může být netečný nebo podrážděný. Nedodržuje základní hygienické návyky, je inkontinentní. Nedokáže se obléknout, najíst ani vyjádřit a stává se zcela závislým na péči okolí. Česká Alzheimerovská společnost zveřejnila, že počátkem roku 2016 žilo v České republice 156 tisíc lidí s demencí. Počet se rok od roku neustále zvyšuje. Předpokládá se, že v roce 2050 touto chorobou dokonce onemocní až 383 tisíc lidí. Mluví se o tzv. rychle rostoucí celosvětové epidemii 21. století.

Namísto nemocničního prostředí, studené oceli, podlahy z linolea a zaměstnanců v bílých uniformách lidé tady bydlí v poklidném sousedství.Namísto nemocničního prostředí, studené oceli, podlahy z linolea a zaměstnanců v bílých uniformách lidé tady bydlí v poklidném sousedství.|hogeweyk.dementiavillage.com

Víc svobody do života

Areál Hogewey, který byl otevřen v roce 2009, se skládá z téměř třiceti dvoupatrových cihlových domů a dalších městských zařízení, které se rozkládají na ploše čtyř akrů. V každém domě žije šest až sedm obyvatel se společnými zájmy a zázemím, kterým se věnuje jeden nebo dva pečovatelé. Domy jsou jedinečně zařízeny tak, aby odrážely životní styl každé skupiny, například hrají různé druhy hudby, mají různý interiér, odlišnou stravu a dokonce i různé způsoby prostírání. Obyvatelé si sami volí denní rozvrh stravování i aktivity. Každý měsíc jsou obyvatelům vydávány falešné peníze, které mohou použít ve vesnickém supermarketu nebo v restauracích.

Cílem všech těchto opatření je zachování pocitu autonomie člověka, což je v péči o lidi s demencí velmi důležité. I ten nejmenší detail může pro někoho znamenat hodně.

Pacienti si zdarma mohou vzít vozík a nakoupit si v supermarketu nebo si zajdou na kávu do místní kavárny či do divadla.Pacienti si zdarma mohou vzít vozík a nakoupit si v supermarketu nebo si zajdou na kávu do místní kavárny či do divadla.|hogeweyk.dementiavillage.com

Lidskost místo léků

Psychologický přínos šťastného a spokojeného života na fyzické zdraví je obrovský. Obyvatelé v Hogewey berou méně léků, lépe se stravují, žijí déle a působí radostněji než obyvatelé standardních zařízení pro seniory. Není divu, že od něj učí další pečovatelé po celém světě. Jedna z dalších „dementních vesnic“ se nachází v Penetanguishene v kanadském Ontariu, jiná poblíž Canterbury v anglickém Kentu.

Etické otázky

Zdánlivě dokonalý záměr však čelí jedné výrazné kritice. Někteří se ptají, zda je etické záměrně klamat zranitelné lidi a vytvářet jim takto utopický svět. Zastánci vesnic pro lidi s demencí však tvrdí, že laskavá manipulace v tomto případě není na škodu. Výzkumníci vypozorovali, že i když obyvatelé žijí v iluzi normality a nezávislosti, působí klidně a vyrovnaně, a to je nakonec to jediné.

Hogewey byla navržena architekty Molenaar&Bol&VanDillen a byla oficiálně otevřena v prosinci 2009. Rozkládá se na čtyřech akrech. Stavební náklady činily 19,3 milionu eur a byly financovány především nizozemskou vládou, která poskytla 17,8 miliónů eur. Dalších 1,5 milionu eur získali z finančních zdrojů a ze sponzorských darů od místních organizací. Náklady na jednoho obyvatele představují přibližně pět tisíc eur měsíčně.