Za jeden z hlavních vstupů do města bývá dnes považována západní část Avingudy Diagonal, jež byla postavena v pořadí jako druhá.

Za jeden z hlavních vstupů do města bývá dnes považována západní část Avingudy Diagonal, jež byla postavena v pořadí jako druhá. Zdroj: Shutterstock

Kdo se po Diagonal jednou projde, prožije téměř všechny barcelonské formy lásky najednou.
Avignuda Diagonal je tepnou celého města. Od bunkru Carmel nebo z kopce Tibidabo jje na ni dokonalý výhled.
Nejpůsobivější zákoutí Barcelony nemusíte složitě hledat.
Kulturní centrum Disenny Hub rozhodně stojí za návštěvu.
5
Fotogalerie

Avinguda Diagonal: ikonická ulice jako nekonečné dobrodružství

Možná už se vám to někdy stalo. Ocitli jste se ve městě, na které máte jediný den, a přesto byste z něj rádi vytěžili co nejvíce. V Barceloně se stačí projít po jedné jediné ulici, a objevíte všechno, co potřebujete. Nevěříte? Vítejte na jedenáctikilometrové Avinguda Diagonal, ulici, která znamená barcelonský svět.

Je nejdelší, a v určitých částech také nejdivočejší ze všech. Nekonečná „carrer“ původně designovaná inženýrem a urbanistou Ildefonsem Cerdàem, se postupně rozrůstala a proměňovala po celých 211 let. Dnes dělá čest svému jménu a diagonálně rozděluje katalánskou metropoli na pravou a levou část vedoucí od svahů až k pobřeží, anebo na západní, střední a východní bloky. Nachází se tu jak nejvýznamnější památky, tepající staré město, luxusní obchody, tak i velká část pláže.

Avignuda Diagonal je tepnou celého města. Od bunkru Carmel nebo z kopce Tibidabo jje na ni dokonalý výhled.Avignuda Diagonal je tepnou celého města. Od bunkru Carmel nebo z kopce Tibidabo jje na ni dokonalý výhled.|Shutterstock

Stopy historie

Stejně tak, jako její první část, která byla kdysi vybudována v rámci městských hranic tehdy samostatné a těsně sousedící obce Gracia, rafinovaně ukrývá ty nejmalebnější barcelonské čtvrti. Bývalé vesnice, které tepající třída mnohdy proti jejich vůli spolkla s rozvíjejícím se městským urbanismem v průběhu 19. století, dnes představují oázy klidu uprostřed velkoměsta. Projít Diagonalu znamená nasát všechny barvy, vůně i chutě Barcelony. Proměňující se urbanistické a architektonické prvky jsou vynikajícím způsobem, jak se o městě dozvědět co nejvíc.

Nejpůsobivější zákoutí Barcelony nemusíte složitě hledat.Nejpůsobivější zákoutí Barcelony nemusíte složitě hledat.|Shutterstock

Detailní průzkum

Za jeden z hlavních vstupů do města bývá dnes považována západní část Avingudy Diagonal, jež byla postavena v pořadí jako druhá. Nutno dodat, že dlouhou dobu to byla starší silnice Carretera d'Esplugues, která představovala bránu do srdce Katalánska.

Až načerpáte dostatek sil v rozvolněné čtvrti Les Corts, Diagonala vás navede do okrsku zvaného Eixample. Přísná síť kolmých bloků i uspěchaní manageři vás vrátí zpět do reality metropole. Nesnažte se jí ale vyhnout, byla by to škoda! Tahle nablýskaná výkladní skříň obchůdků, restaurací i hotelů byla vybudována na přelomu 19. a 20. století, propojuje staré město s původními vesnicemi Gràcia a Sarrià a je skvělým výchozím bodem pro další objevování Barcelony.

Kdo se po Diagonal jednou projde, prožije téměř všechny barcelonské formy lásky najednou.Kdo se po Diagonal jednou projde, prožije téměř všechny barcelonské formy lásky najednou.|Shutterstock

Barcelonské blešáky

Rušný kruhový objezd Plaça de les Glòries Catalanes, kterému vévodí budova ve tvaru okurky od Jeana Nouvella, Tore Agba, je dalším podstatným orientačním bodem. V její blízkosti se totiž pravidelně koná velkolepý bleší trh, kde objevitelé drobností i velkých pokladů rozhodně ztratí pár hodin.

Osvěžit se v klimatizovaném prostoru, dobít si telefon, posedět v kavárně, odskočit si na toaletu, anebo se pokochat současným uměním můžete v přívětivém komplexu muzea designu, DHUB.

Kulturní centrum Disenny Hub rozhodně stojí za návštěvu.Kulturní centrum Disenny Hub rozhodně stojí za návštěvu.|Shutterstock

Čerstvý mořský vzduch

 Pokud se vám z rozpálených ulic bude točit hlava a nohy budete mít uchozené, naskočte na tramvaj, která vás odklonem přes moderní čtvrť Districte 22 odveze přes Sant Marti až k moři. Tady už si můžete vybrat, jestli se zatouláte do malebných uliček Barcelonnetti a pochutnáte si na kávě nebo vyzunknete láhev vína na ulici po vzoru místních, a nebo dáte přednost plážovému nicnedělání.