Letecký pohled na ostrovní svět ve Wadenském moři.

Letecký pohled na ostrovní svět ve Wadenském moři. Zdroj: Shutterstock

Bažinaté ostrovy, omývané mořem a někdy dokonce pod vodou, leží uprostřed národního parku Šlesvicko-Holštýnsko Wadden Sea a od roku 2009 jsou součástí Světového dědictví UNESCO Wadden Sea.
Ostrov Hallig Gröde v plném květu.
Zátiší zahrady na vyvýšenině zvané Warft na ostrově Hallig Hooge v severním Frísku.
Hřbitůvek na ostrově Hallig Hoge.
Specifická ostrovní scenérie chráněného území.
7
Fotogalerie

Halligen: Kouzelný ostrovní svět v Severním moři

Deset titěrných ostrůvků u pobřeží Severního moře ve Šlesvicku-Holštýnsku ve Waddenském moři připomíná hříčku přírody nebo ztracené kusy země. Kdysi bývaly součástí pevniny, ale zemi, která je kdysi spojovala s pevninou, postihla eroze a pohltilo ji moře. Dnes jsou některé z nich neobydlené, jiné se staly velmi žádanými prázdninovými a výletními cíli.

Básník Theodor Storm tyto ostrovy kdysi nazval „plovoucími sny“ a každý, kdo je navštívil, si už napořád bude pamatovat jejich kouzlo a jedinečnost. Největší má rozlohu 9,6 kilometrů a život na nich určuje samo moře. Aby tu lidé a zvířata přečkali přívaly bez úhony, jsou ostrovní příbytky vystavěné na uměle vybudovaných návrších, kterým se říká „watten“. Pokud hladina Severního moře prudce stoupne, což se může stát až 30x za rok, vypadá to, že domy plují přímo na hladině. Sám německý název halligen či dánská obdoba hallig označuje ostrovy, které kolem sebe nemají žádné hráze či útesy, a tak nejsou před vodou chráněny.

Ostrov Hallig Gröde v plném květu.Ostrov Hallig Gröde v plném květu.|halligen.de

Tak trochu jiná dovolená u moře

Pouze sedm z deseti halligenských ostrůvků je trvale obydleno. Oblíbeným a hojně navštěvovaným výletním a prázdninovým místem je Hallig Hooge, kde žije asi 100 stálých obyvatel. Především proto, že se k němu snadno dostanete trajektem bez ohledu na příliv a odliv. Langeness, Oland, Gröde a Nordstrandischmoor také nabízejí výletní restaurace a ubytování pro hosty. Cestu k nim už ale musíte pečlivě naplánovat.

Bažinaté ostrovy, omývané mořem a někdy dokonce pod vodou, leží uprostřed národního parku Šlesvicko-Holštýnsko Wadden Sea a od roku 2009 jsou součástí Světového dědictví UNESCO Wadden Sea.Bažinaté ostrovy, omývané mořem a někdy dokonce pod vodou, leží uprostřed národního parku Šlesvicko-Holštýnsko Wadden Sea a od roku 2009 jsou součástí Světového dědictví UNESCO Wadden Sea.|halligen.de

Pustina v ochranném pásmu

Naopak na ostrově Süderoog žijí pouze čtyři lidé a ostrov Südfall je domovem dokonce jen dvou usedlíků. Oba ostrovy patří do ochranné zóny 1 Národního parku Šlesvicko-Holštýnsko a lze do nich vstoupit pouze v rámci speciálních výletů. Stejně tak jako na Habel a Norderoog, které jsou také přísně chráněné. Sdružení Jordsand si Habel pronajalo přímo od spolkové země, zatímco Norderoog je v soukromém vlastnictví. V Halligu stojí jediný dům, kde momentálně žije ornitolog. Celá oblast ostrovů je totiž domovem mnoha druhů zvířat i rostlin, na které nelze narazit nikde jinde. Na jaře a na podzim hostí místní krajina miliony migrujících ptáků, a tak je tu pořád co zkoumat a pozorovat.

Letecký pohled na ostrovní svět ve Wadenském moři.Letecký pohled na ostrovní svět ve Wadenském moři.|Shutterstock

Cesta na ostrov

Na obydlené ostrovy se dostanete buď lodí, případně při odlivu na kole nebo pěšky. Pokaždé ale s průvodcem. I samotná cesta je velkým zážitkem. Při odlivu mohou obyvatelé a návštěvníci přejít přes bahenní plošiny přímo na ostrovy. Cesta se ale musí dobře načasovat. Když přijde příliv, voda se hrne velmi rychle. Pro nás, obyvatele pevniny, téměř nepředvídatelně. Návštěvníci by proto měli vždy vycházet na moře s průvodcem a bedlivě sledovat počasí.

I takhle se dá cestovat mezi ostrovy.I takhle se dá cestovat mezi ostrovy.|halligen.de

Ostrovní kratochvíle

Mezi nejoblíbenější turistické kratochvíle překvapivě patří cyklistika, „bahenní“ turistika a pití čaje. Takzvané Hallig hoping neboli cestování z jednoho ostrova na druhý, je také velmi populární. Ať už se sem vypravíte na jednodenní výlet nebo delší prázdninový pobyt, cesty do světa Halligen rozhodně nebudete litovat.

Zátiší zahrady na vyvýšenině zvané Warft na ostrově Hallig Hooge v severním Frísku.Zátiší zahrady na vyvýšenině zvané Warft na ostrově Hallig Hooge v severním Frísku.|Shutterstock