Unikátní 721 metrů dlouhý a 95 metrů vysoký most vede od chaty Slaměnka nedaleko Stezky v oblacích přes údolí až k úbočí kopce Chlum.

Unikátní 721 metrů dlouhý a 95 metrů vysoký most vede od chaty Slaměnka nedaleko Stezky v oblacích přes údolí až k úbočí kopce Chlum. Zdroj: Horský resort Dolní Morava

Magic Sky Night se uskuteční o víkendu 19.8.
Nejatraktivnější jsou obě místa po setmění a zapnutí večerního osvětlení mezi 22. hodinou a půlnocí.
Turistické centrum Dolní Morava rozšířilo od května 2022 své atrakce.
Návštěva přehlídky nočních ptáků vedle chodníku vedoucího na Stezku v oblacích.
5
Fotogalerie

Lákavá i odpudivá: Noční procházka po Sky Bridge 721

 Pokud máte chuť zažít něco opravdu výjimečného, ideálně s lehkou příchutí adrenalinu, možná vás osloví akce nazvaná Magic Sky Night. Nejdelší visutý most na světě, Sky Bridge 721 u obce Dolní Morava, který si za dobu své existence našel množství zarytých odpůrců i nadšených příznivců, láká k procházce pod hvězdnou oblohou. Má to ale háček.

Závan „overturismu“

Ačkoliv je středisko Dolní Morava místem, které láká mnoho návštěvníků, je také oblastí, která prokazuje jistou medvědí službu okolní krajině. Na vrcholu Králického Sněžníku se totiž nachází zranitelný svět, kde přežívají endemické rostliny i živočichové. Dlouhou dobu byl výšlap na tento vrchol zážitkem pro ty, kteří z přírody rádi čerpají sílu a žijí s ní v symbióze. Pak ale vyhlášený horský resort převzal nad údolím Mlýnského potoka otěže a začal sem lákat davy turistů.

Fotogenické kulisy

Most Sky Bridge 721 nabízí návštěvníkům nevídaný pohled na širé okolí. V nejvyšším bodě nad krajinou se lidé ocitnou 95 metrů nad zemí. Projít se po konstrukci, která propojuje dva horské hřebeny, je zážitkem ve dne, natož v noci. Během unikátní noční procházky si návštěvníci budou moci projít stezku v oblacích, zažít přehlídku nočních ptáků s animačním programem pro děti a užít si živou hudbu v panoramatické restauraci. To všechno během jediného večera.

Magic Sky Night se uskuteční o víkendu 19.8.Magic Sky Night se uskuteční o víkendu 19.8.|Horský resort Dolní Morava

Lunapark v přírodě

Odpůrci mostu často připomínají, že příroda se nedá poznávat pomocí „show“. Když do ní přilákáme příliš mnoho turistů, vytratí se její kouzlo. Z něčeho, kam utíkáme před ruchem měst, se stane jen podívaná. A navíc, masový turismus přírodu prokazatelně ničí.

Jednosměrný most, který je dlouhý 721 metrů, drží dva jedenáctimetrové pylony s několika nosnými lany a s 60 větrnými lany různého průměru. Šířka chodníku je 1,2 metru. Podle provozovatele může most zavřít jen vítr, který bude silnější než 72 kilometrů v hodině.

Je nasnadě, že lidé se ve zdejších kulisách rádi fotí, ale o skutečnou přírodu ve skutečnosti nezavadí.

Nejatraktivnější jsou obě místa po setmění a zapnutí večerního osvětlení mezi 22. hodinou a půlnocí.Nejatraktivnější jsou obě místa po setmění a zapnutí večerního osvětlení mezi 22. hodinou a půlnocí.|Horský resort Dolní Morava

Od počítače na vzduch

Noční procházka cílí i na děti. Těm je doporučováno vyjet hned první lanovkou nahoru, aby se mohly zapojit do programu nazvaného Noční ptáci, vedeného animátory. Od pozorování skutečné noční oblohy a usínání pod širákem za zvuků nočních ptáků bude tento zážitek nejspíš na hony vzdálený, ale pokud se díky němu alespoň několik dětí zvedne od počítačů a místo do „nákupáku“ vyrazí třeba na stezku korunami stromů, bude to jedině dobře.