Lukáš Synek se svým snímkem Stromy dračí krve v ohrožení. V hlavní kategorii se umístil na 2. místě.

Lukáš Synek se svým snímkem Stromy dračí krve v ohrožení. V hlavní kategorii se umístil na 2. místě. Zdroj: archiv Lukáše Synka

Dračinec rumělkový, nazývaný strom dračí krve kvůli své rudé pryskyřici, jenž roste pouze na jemenském ostrově Sokotra, je vážně ohrožen.
1. místo v hlavní kategorii získal Dušan Tichoř z Ústavu fyziky materiálů AV ČR za snímek s názvem "Životní forma železa".
2. místo v hlavní kategorii získal Lukáš Synek z Ústavu experimentální botaniky za snímek "Stromy dračí krve v ohrožení".
3. místo v hlavní kategorii získal Philipp Otto Hoenle z Biologického centra AVČR za snímek "Predátorství brouků"
Všechny oceněné fotografie je možné zhlédnout na velkoformátové výstavě v Galerii Věda a umění v hlavní budově AV ČR na Národní třídě v Praze až do 31. ledna 2024. Vstup je zdarma.
6
Fotogalerie

Umění je věda: Akademici vyhlásili nejlepší fotografie roku

O tom, že vědci a cestovatelé mají také cit pro umění, svědčí soutěž Věda fotogenická. Umělecké klání zaměstnanců Akademie věd ČR se letos uskutečnilo už po desáté a jubilejní ročník představil na 245 fotografií. Nejlepší snímky, které ocenila vybraná porota, budou k vidění v galerii Věda a umění v přízemí budovy Akademie věd na pražské Národní třídě až do 31. ledna příštího roku.

Záměrem akce není podle organizátorů jen zapojit zaměstnance, ale také přiblížit vědu veřejnosti. Vítězné fotografie budou následně k vidění ve výroční zprávě AV ČR, na pozvánkách či PF nebo v kalendáři. Letos navíc vznikne více než stostránková fotopublikace, která bude obsahovat příběhy vzniku nejúspěšnějších fotografií každého ročníku, a tak zmapuje celých deset let existence soutěže.

1. místo v hlavní kategorii získal Dušan Tichoř z Ústavu fyziky materiálů AV ČR za snímek s názvem "Životní forma železa".1. místo v hlavní kategorii získal Dušan Tichoř z Ústavu fyziky materiálů AV ČR za snímek s názvem "Životní forma železa".|www.avcr.cz

Okamžik pro záchranu druhu

Lukáš Synek, molekulární biolog z Ústavu experimentální botaniky, je vášnivým cestovatelem, průvodcem a fotografem. Z letošního ročníku si za fotografii ohrožené dračinky rumělkové odnesl rovnou dvě ceny. Snímek s názvem Stromy dračí krve v ohrožení zaujal porotu jak v hlavní kategorii, tak i akademickou radu AV ČR.

„Oceněná fotka byla připravena v mé hlavě. Hledal jsem jen vhodný dračinec, abych nápad ztvárnil,“ odpověděl na otázku, jakým způsobem jeho snímek vznikl.

2. místo v hlavní kategorii získal Lukáš Synek z Ústavu experimentální botaniky za snímek "Stromy dračí krve v ohrožení".2. místo v hlavní kategorii získal Lukáš Synek z Ústavu experimentální botaniky za snímek "Stromy dračí krve v ohrožení".|www.avcr.cz

„Příležitost se naskytla během přechodu ostrova Sokotra na jednom z tábořišť, kudy jsem vedl skupinu klientů. Na Sokoře jsou díky minimálnímu světelnému prachovému znečištění vynikající podmínky pro fotografování noční oblohy. Navíc na horské planině Dixam není ani vzdušná vlhkost oceánu. Společně se skvělým fotografem Františkem Štaudem jsme se pustili hned po večeři do práce a vzájemně jsme si nasvěcovali obyčejnými čelovkami různé scény,“ doplnil.

Jeho působivý snímek zaujal nejen porotu, ale pomůže také veřejnost upozornit na nutnost ochrany tohoto ohroženého endemitického druhu stromu.  

Dračinec rumělkový, nazývaný strom dračí krve kvůli své rudé pryskyřici, jenž roste pouze na jemenském ostrově Sokotra, je vážně ohrožen.Dračinec rumělkový, nazývaný strom dračí krve kvůli své rudé pryskyřici, jenž roste pouze na jemenském ostrově Sokotra, je vážně ohrožen.|archiv Lukáše Synka

Věda je umění

„Letošní výstava opět oslavuje překvapivé souvislosti, technické možnosti, ale i hravost a kreativitu, které jsou vědě a výzkumu vlastní,“ uvedla předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. „Věda fotogenická každoročně nabízí příležitost, jak se seznámit s rozmanitostí bádání v Akademii věd prostřednictvím fotografií. Tyto snímky ukazují, že věda nejsou jen bílé pláště, dlouhé výpočty, složité grafy a obsáhlé studie,“ doplnila během vernisáže.

Nově organizátoři vyhlásili také kategorii Kresba a ilustrace, přičemž nejlepší dílo vybírali hlasující na sociálních sítích. 

3. místo v hlavní kategorii získal Philipp Otto Hoenle z Biologického centra AVČR za snímek "Predátorství brouků"3. místo v hlavní kategorii získal Philipp Otto Hoenle z Biologického centra AVČR za snímek "Predátorství brouků"|www.avcr.cz