Praha získává po mnoha letech nové noční spojení na západ.

Praha získává po mnoha letech nové noční spojení na západ. Zdroj: European Sleeper

Během cesty je plánováno 17 zastávek.
Noční vlak, který od května spojuje Brusel s Berlínem přes Amsterdam, bude od jara příštího roku prodloužen do Prahy.
Noční vlak propojí příští rok tři evropské metropole s Prahou.
Pohodlné noční kupé.
5
Fotogalerie

Víc pohodlí a méně emisí? Nočním vlakem z Prahy do evropských metropolí

Milovníci cestování nočními vlaky i podporovatelé ekoturistiky mohou jásat. Společnost European Sleeper prodlouží od 25. března příštího roku své noční spojení mezi Bruselem, Amsterodamem a Berlínem až do Prahy. Praha tak po mnoha letech získá nové noční spojení nejen do těchto a dalších měst na trase, ale vlak bude možné využít také při cestování do Paříže nebo Londýna.

Vlak, který třikrát týdně bude před půl osmou hodinou večerní vyjíždět z Bruselu, dorazí druhý den před jedenáctou až na pražské hlavní nádraží. Během cesty je plánováno sedmnáct zastávek, z nichž jedna bude v Antverpách, sedm v Nizozemsku, šest v Německu a tři v Česku. První odjezd je naplánován na 25. března. Zpáteční vlak bude z Česka odjíždět v 18:04 a do Bruselu dorazí následující den ráno v 9:27, přičemž po cestě bude mít o dvě zastávky méně. Přidání zastávek Drážďany a Praha by na trasu mělo přilákat další cestující.

Noční vlak, který od května spojuje Brusel s Berlínem přes Amsterdam, bude od jara příštího roku prodloužen do Prahy.Noční vlak, který od května spojuje Brusel s Berlínem přes Amsterdam, bude od jara příštího roku prodloužen do Prahy.|European Sleeper

Zážitek a pohoda

Jízda nočními vlaky se může zdát jako čas zbytečně strávený na cestách. Když ale zohledníte i dobu, kterou strávíte cestou na letiště a na letišti, může být vyhlídka pohodové houpavé ukolébavky velmi lákavá. V lůžkovém voze si odpočinete, dostanete lahvičku šumivého vína na dobrou noc a ráno snídani. V kupé máte i ručník a sprchový gel, uspokojivá je i další nabídka nápojů a jídla, které si můžete cestou objednat.

Noční vlak propojí příští rok tři evropské metropole s Prahou.Noční vlak propojí příští rok tři evropské metropole s Prahou.|European Sleeper

Houpavě ekologicky

Pokud vás neláká pohodlí, mohla by vás zaujmout ekologická stránka věci. Cesta nočním vlakem údajně generuje až čtyřikrát méně emisí než let. Na rozdíl od letadel, která zpravidla přistávají daleko za městem, nebo dálkových autobusů, které jízdu často končí na okraji města, vás vlak obvykle doveze hezky do centra. A to rozhodně není zanedbatelná výhoda.

Během cesty je plánováno 17 zastávek.Během cesty je plánováno 17 zastávek.|European Sleeper

Společnost European Sleeper do roku 2025 plánuje vlakové spojení i mezi Amsterodamem a Barcelonou. Jde o iniciativu, kterou Evropská komise vybrala jako jeden z deseti pilotních projektů zaměřených na zlepšení evropského železničního spojení.