Pláž Church Bay

Pláž Church Bay Zdroj: Profimedia.cz

Pláž Horseshoe Bay
Jeskyně Crystal Cave
Hlavní město Hamilton
Pevnost svaté Kateřiny
Maják Gibb’s Hill
6
Fotogalerie

Bermudy: Mýty opředené ostrovy jsou krásná, avšak drahá destinace

Bermudské ostrovy jsou nejstarší britskou zámořskou kolonií. Severní cíp mytického bermudského trojúhelníku se nachází zhruba tisíc kilometrů jihovýchodně od amerického státu Severní Karolína, v západní části Atlantiku známé jako Sargasové moře. Na návštěvníky zde čeká pohádkové tropické podnebí, které ve spojitosti se skvělým (a náležitě oceněným) pohostinstvím slibuje fantastické zážitky.

Koloniální država

Neobydlené Bermudské ostrovy objevil v roce 1505 španělský mořeplavec Juan Bermudéz, jehož jméno ostrovy dodnes nesou. Skupina 181 ostrovů se nachází na západě Sargasového moře, v části Atlantiku, kterou na všech stranách ohraničují mořské proudy. Bermudské ostrovy tak ohřívá Golfský proud, jehož působení má za následek vlhké tropické ostrovní klima. Bermudy tak můžeme považovat za „Karibik mimo Karibik“.

Angličané Bermudy osídlili na začátku sedmnáctého století jako součást procesu kolonizace Severní Ameriky. Ostrovy byly důležitou spojkou mezi Anglií a kontinentální Severní Amerikou, během americké války za nezávislost je však napevno získala do svého držení britská koruna. Během dvacátého století se hlavními zdroji příjmu pro ostrovy staly turismus, a především status daňového ráje, což přirozeně vedlo k bohaté populaci a poměrně vysokým cenám. Bermudy jsou tak turistickou destinací především pro ty majetnější, čemuž odpovídá i demografické složení turistů, kteří sem přilétají či připlouvají hlavně z USA, Kanady či z Velké Británie. Pokud si to však váš rozpočet může dovolit, za svoji cenu bezpochyby stojí.

Růžové pláže a historické pevnosti

Z více než stovky ostrovů je jich obýváno osm – největší Hlavní ostrov je s ostatními ostrovy, mezi které patří St. George’s Island, St. David’s Island či Somerset Island, spojen mosty. Hlavní turistickou atrakcí Bermud je pochopitelně moře. Pláže jsou zde křišťálově čisté a fungují jako perfektní vstup do charakteristicky tyrkysových vod Sargasového moře. Mezi nejoblíbenější pláže patří například Church Bay, Glass Beach či Elbow Beach. Skutečným unikátem je pak pláž v Horseshoe Bay, kde si návštěvníci mohou ustlat na jemňoučkém narůžovělém písku. Potápěči se pak mohou vydat k pečlivě chráněným korálovým útesům či k potopeným vrakům. Během brzkého jara se vyplatí připlatit si za námořní výlet za velrybami.

Bermudy jsou s nejvyšším bodem ležícím pouhých 76 metrů nad hladinou moře poměrně ploché, přesto je však možné vydat se i do jejich podzemí, a to konkrétně do jeskyně Crystal Cave jižně od bermudského letiště. Půl kilometru dlouhá jeskyně vás s 62 metry hloubky zavede i pod hladinu moře a před vašimi zraky odehraje fantastickou show kombinující krápníky, vodu a plejádu barev.

Vedle moře a pohostinství lákají Bermudy také na historické památky. Hlavnímu městu Hamiltonu dominuje nádherná gotická katedrála Nejsvětější Trojice. Na ostrově St. George, kde na vás i dnes dýchá atmosféra Britského impéria, drží nad severním pobřežím ostrovů stráž pevnost svaté Kateřiny, postavená již během původního osidlování ostrovů na začátku sedmnáctého století.

Skvělý výhled na tyrkysové vody obklopující Bermudy poskytuje maják Saint David na stejnojmenném ostrově jižně od ostrova St. George. Je jedním ze dvou tradičních bermudských majáků – v opozici mu stojí maják Gibb’s Hill na jihozápadě Hlavního ostrova. Na severozápadním cípu ostrovů, na ostrově Ireland, najdeme historickou pevnost, která je bývalou základnou Britského královského námořnictva. Ve zdejším přístavu tradičně kotví výletní lodě a pevnost je sídlem Bermudského námořního muzea. Na turisty tak na Bermudách čekají skutečně různorodé zážitky, ať už se sem vydají na vlastní pěst, či prostřednictvím výletní lodi.