Island

Island Zdroj: Vladimíra Svitáková

Island
Island
Island
Island
Island
6
Fotogalerie

Tip průvodkyně: Islandským sopkám na dotek

Island je ostrovem všech zemských živlů. Pod ledovci plnými krystalicky čisté vody doslova cítíte oheň, který tu sílí v sopkách, a na vlastní kůži vnímáte atlantský vítr, který se prohání po holých stráních. Vladimíra Svitáková, zkušená cestovatelka a průvodkyně CK Radynacestu.cz, prozradí, kde a jak se k islandským živlům dostat snadno na dosah.

Nejlépe je mi na místech, kam se běžný turista zpravidla nepodívá. Jedním z nich je souostroví Vestmannaeyjar neboli Ostrovy západních mužů, kde se lehkou túrou dá vylézt na dvě sopky, projít se po lávovém poli, které pohltilo polovinu města, a nasát atmosféru severského rybářského městečka.

Jak se tam dostat?

Ráno dorazte do přístavu Landeyjahöfn na jihu Islandu. Auto můžete nechat na parkovišti v přístavu a na Ostrovy západních mužů si kupte jen lístky pro pěší. Trajekt mezi Landeyjahöfnem a Vestmannaeyjarem, konkrétně ostrovem Heimaey, jezdí přes den každou hodinu a půl. Cena zpátečního lodního lístku není nic, co byste si nemohli dovolit (aktuálně 2000 ISK, tedy asi 340 Kč). Plavba trvá asi hodinu. Už cestou můžete vidět několik neobydlených malých ostrůvků, které tvoří společně s největším ostrovem Heimaey, jediným obydleným ostrovem, Ostrovy západních mužů.

Kam se vydat?

Hned z přístavu vyrazte na jihovýchod. Šipky a cestičky vás povedou na Eldfell (Hořící horu), sopku, která vybuchla naposledy v srpnu 1973. Její vytékající láva tehdy pohltila polovinu hlavního města ostrova. Právě tímto vychladlým lávovým polem vede cesta vzhůru až na hranu kráteru v nadmořské výšce 279 metrů. Je odsud nádherný výhled nejen na celé souostroví, ale i na ostrov Island a jeho ledovce. V těsném sousedství této sopky je ještě jedna sopka, na kterou také můžete vystoupat. Vulkán Helgafell je dnes neaktivní, měří 227 metrů. Výstup na ni je o něco náročnější než na sousední Eldfell, ale rozhlédnete se odsud na celý ostrov i s místním letištěm. Cestou do přístavu budete procházet typickým severským městem, většina jeho obyvatel pracuje v jediné továrně na ostrově – jak jinak než na zpracování ryb. Ve městě se tak můžete posílit islandským fish and chips nebo zde vyráběným skyrem, tradičním islandským mléčným výrobkem, podobným tvarohu.

Jak se na výlet naladit?

  • Podívejte se na YouTube na záběry z erupce sopky Eldfell v roce 1973.
  • Pusťte si film Hluboko, který vypráví skutečný příběh muže z tohoto souostroví.

Kdo jsem?

Přestože žiji pro svou rodinu a nejbližší přátele, miluji život na cestě. Snad tomu chtějí toulavé boty poděděné po rodičích, snad droga jménem cestování, které podlehl nejeden z nás. A tak cestuji sama s batohem na zádech i s klienty za zády. K jednomu z nejlepších pocitů, které v životě znám, je okamžik, kdy vidím, že cestovatelé na zájezdu prožili skvělý den a že snad i díky mně se jim dovolená vydařila. Více se dozvíte na mém profilu.